Az Apple-nek sikerült meglepnie a befektetőket hétfői teljesítményével, amikor a papírok értéke több mint 4 százalékot esett. Annak ellenére pislogtak értetlenül, hogy a tegnapi események trendszerűek: a vállalat részvényei öt napja folyamatosan gyengülnek, összesen már tíz százalékot vesztettek értékükből, amire a piac jellemzően a korrekció kifejezést szokta használni.

Tíz százalék mindenképp masszív visszaesést jelent, hát még ha a világ legértékesebb cégéről beszélünk: közel hatvanmilliárd dollár párolgott el, ami több, mint a HP teljes piaci kapitalizációja.

Persze az Apple-nek van hova gyengülnie, hiszen csak idén 43 százalékot erősödtek a cég részvényei, lazán megdöntve ezzel a 600 milliárd dolláros összértéket, ezzel viszont akkora súlyra tett szert a cég, hogy a gyengülése húzza magával az egész Nasdaq-ot, valamint az S&P 500-at. Utóbbi az Apple nélkül 0,14 százalékos erősödésben lett volna hétfőn, az Apple-lel viszont 0,05 százalékkal gyengült a mutató. Nem tűnik soknak, de Howars Silverblatt piaci elemző szerint a történelemben még egyetlen cég sem volt akkora negatív hatással az indexre, mint most az Apple.

Az egyébként nem tisztázott, hogy pontosan mi állhat a mostani visszaesés mögött, de elemzők szerint főleg a kisebb iPad megjelenésével kapcsolatos pletykák, míg mások szerint csak túlságosan erős volt az elmúlt hónapokban tapasztalható növekedés, és ezt korrigálja most a piac.

Jellemző, hogy néhány befektető már temeti is a vállalatot. Ott van például Rick Bensignor, a Merlin Securities vezető stratégája, aki szerint "minden élő dolognak vége lesz egyszer. Az Apple-nek is".

Ugyanakkor látni kell, hogy jelenleg semmi sem indokolja a gyengülést. Az Apple bevételei nőnek, számos piaci elemző szerint a részvényenkénti 1000 dollár sem tűnik túlzott árfolyamnak. Susan McNeice befektető például szimpla korrekciónak nevezte az elmúlt öt nap eseményeit. "Nézzük csak: csinált mostanában az Apple valami eget verő marhaságot? Nem. Előálltak a versenytársak olyan termékekkel, amik rontották az Apple kilátásait? Nem" - összegezte a befektető, hogy szerinte miért nem beszélhetünk valódi trendfordulóról.