Tegnap írtunk arról, hogy még meg sem jelent, máris elfogyott előrendelésben az első iPad-készlet. Az amerikai szállítási idő 2-3 hétre nőtt. Szóval aki most ébred, annak már esélye sincs bekerülni a március 16-i első körbe, áprilisnál előbb nem kapja meg a tabletet, kivéve persze, ha beáll a sorba már most.

Az ügy előzménye, hogy néhány napja már eltolták az amerikai kiszállítást március 19-re, és az első körös európai országokét március végére, várható volt, hogy előbb-utóbb az amerikai piacon is összejön egy komoly készlethiány.

Az Apple egyébként a minden várakozást felülmúló előrendelésekkel magyarázza a csúszást, pedig az iPad 2 eredményei alapján nyilván fel voltak készülve a nagy keresletre. Ezek szerint az új iPad iránti érdeklődés még őket is meglepte.

Hogy ez miként érint minket, nehéz lenne megjósolni. Egyrészt nyilván dedikált darabszám van a március 23-án sorra kerülő országoknak, és az amerikai készlethiány nem lesz hatással a magyar startra (hiszen a néhány száz, esetleg ezer iPad átcsoportosításával sem oldanák meg a helyzetet). És azt se felejtsük, hogy korábban előfordult már, hogy pont a dedikált készletek miatt Amerikában óriási hiány volt, míg itthon bárki besétálhatott egy APR-be és öt perccel később egy iPaddel távozhatott.

Legvégső esetben meg ott van Hongkong: két éve, amikor az első modell premierje volt, az Egyesült Államok pillanatok alatt kifogyott a készletekből, míg az ázsiai városállamban, ahol hivatalosan nem is árulták azt, halmokban láttam az iPadet az elektronikai kereskedőknél. Amikor megkérdeztem őket, hogy ezt így hogy, mindegyik hivatalos Apple-kereskedőnek vallotta magát. Ha ők nem is, a tabletek egyébként tényleg eredetiek voltak.

Globalizált a világ, na.