Itteni idő szerint este hétkor kezdődik az Apple idei első keynote-ja, amin a harmadik generációs iPadet és remélhetőleg az új AppleTV-t mutatják be. Összegyűlt már annyi pletyka, hogy levegőt is alig kapunk, az esemény előtt vegyük sorra, mi a valószínűsíthető fogatókönyv.

Új iPad biztosan lesz tehát. Mint korábban írtuk, két processzort (pontosabban SoC-ot) is tesztel az Apple, az egyik a mostani A5 felturbózott változata, az A5X, a másik az A6-os. Az A5X kétmagos, erősebb grafikus gyorsító dolgozik benne, "az A5 szteroidos változata". A négymagos A6 egyes találgatások szerint a nyáron bemutatásra kerülő iPhone-ba lesz csak becsomagolva.

Az iOS 5.1 GM-ből kiszedtek még egy pontosnak tűnő információt is, állítólag 1 gigabájt RAM lesz az új iPadben, a mostani 512 megabájt helyett.

A Retina Display biztosra vehető, az oldalanként kétszeres pixelmennyiség 2,048 x 1,536-os felbontást eredményez. Mivel várhatóan ez lesz a készülék legfontosabb újítása, a termék neve állítólag iPad HD lesz. Logikus tehát, hogy ezzel a termékkel együtt mutassák be az új, 1080p-s Apple TV-t is, a mostani keynote-on sokat hallunk majd a pixelekről.

A pletykák szinte már biztosra veszik azt is, hogy a GSM és CDMA 3G-s hálózatok mellett az új készülék a 4G LTE hálózatokon is hasít majd.

Közben a szoftveresek is készülnek elő a bemutatóra, tegnap például csendben frissítették az AppStore iPad Top Charts szekcióját, a ráncfelvarrás mellett a betöltési időt redukálták le jelentősen, hogy a bemutatón ne kelljen égni egy fél másodperces, kínos várakozással. Én ebből az apró lépésből azt látom, hogy az Apple-nél tényleg minden a legnagyobb rendben van, a megszokott mederben mennek a dolgok, Steve Jobs szelleme él.

Új Smart Coverről (Smart Case-ről) is beszélnek, állítólag az új mágneses borító nemcsak az előlapot védi majd, de lesz egy hátlapi takaró része is, hasonlóan az Incease Magazine Jacketjéhez.

Új Apple Care+-t is bemutatnak várhatóan, kifejezetten az iPadhez lehet majd rendelni évi 99 dollárérért egy szolgáltatáscsomagot, részben a véletlen törések biztosítására. Erre szükség is van, mert a harmadik generáció állítólag olyan vékony lesz, hogy az ujjunk fogásától is eltörhet - írna az esetről a Hírcsárda.

Az új iPadre megjelenési dátumot is találgattak már, ezek alapján március 16-án számíthatunk a piacra dobásra, legalábbis az Egyesült Államokban.

Este hétkor tehát a szokásos élő közvetítés az Appleblogon, várunk titeket.