Korábban már volt szó az Intel Ivy Bridge processzorokról, amik a Sandy Bridge-generációt váltják majd: utóbbiak dolgoznak most a Macintoshokban Core i5 és Core i7 néven.

Az Intel generációváltásra készül, és ilyenkor legtöbbször az Apple is lép, alapvetően azonban ki van szolgáltatva a processzorgyártónak: nélküle képtelen érdemben frissíteni a termékpalettát. Ezért lehet kellemetlen, hogy az Intel elhalasztotta az Ivy Bridge-ek piaci premierjét áprilisról júniusra.

Ez a két hónapos késés két hónapos csúszást jelenthet az Apple-gépeknél is, kivéve, ha a csipváltás nélkül hozzák ki az új modelleket. Erre azonban kevés az esély: adott kategóriákon belül (ultrakönnyű laptop, laptop, asztali gép, nagyteljesítményű asztali gép) jelenleg a legerősebb Sandy Bridge processzorokat használja az Apple, új generáció nélkül még csak az órajeleket sem tudná érdemben növelni, gigahertzváltozás nélküli modellváltást meg elég ritkán látni az Apple-nél.

Szóval júniusi startra érdemes számítani. A változásokról egyébként: az ú csipek azonos órajel mellett közel 20 százalékkal gyorsabbak, és átlagosan tíz százalékkal növekszik az órajel változatlan fogyasztás mellett, ami önmagában is lehetővé teszi a 25 százalékos gyorsulást. A csipbe integrált grafikus mag viszont két-háromszor gyorsabb lesz, aminek a 13-as Airekben és Prókban lehet nagy jelentősége, hiszen azokban nincs második gyorsító.

Itt láthatjuk, hogy milyen csipek jöhetnek az Airbe (a megjelenési dátum már sehol sem stimmel):

A MacBook Prókba:

És hogy milyen gyorsulásra lehet számítani az iMacekben: