Viszonylag ritkán kapunk közeli számokat, azért is nagy öröm, hogy a Gartner elkészítette a nyugat-európai pc-eladásokat összegző táblázatait. Ezekből kiderül, hogy a legnagyobb gyártók közül egyedül az Apple és az Asus tudta növelni eladásait, a többi vállalat a legtöbb piacon komoly veszteséget könyvelt el.

Az Apple különösen jól év végét zárt az Egyesült Királyságban, ahol 17,2 százalékos növekedés után 9,1 százalékos piaci részesedést ért el. A brit pc-piac egyébként brutális, 19,6 százalékos visszaesést ért el egy év alatt, amit a HP mínusz 27 százalékkal, a Dell mínusz 32,2 százalékkal élt csak túl. Ezen a piacon gyakorlatilag csodaszámba megy az Apple növekedése:

De hasonló a helyzet Franciaországban is, leszámítva hogy itt már az Asus is felbukkan, méghozzá meglehetősen előkelő helyen:

A régió többi országában, például Németországban azonban nem jutott be a TOP 5-be az Apple:

Ugyanígy kimaradt az európai TOP 5-ből is, amiben egyébként egyedül az Asus tudott szerény növekedést elérni, míg a korábban a netbookokkal támadó Acer brutális, 46,1 százalékos mínuszban zárt.

A fenti számok természetesen iPad nélkül értendők, a tableteladásokat is figyelembe véve Nyugat-Európában is a csúcson végzett az Apple.