Aki használt már Airt, az tudja, hogy az ssd egy igazi Szent Grál az informatikai piacon: a processzor és a grafikus gyorsító teljesítménye már jó ideje meghaladta az átlagos felhasználó igényeit, hiába gyorsultak tovább ezek az alkatrészek, nem sokat éreztünk belőle. Persze a profi felhasználók és a játékosok továbbra is igényelték a gigaflopsokat, nekünk viszont nem lett jobb attól az életünk, hogy a processzor órajele tovább nőtt. Az ssd ezzel szemben egy olyan fejlesztés, ami azonnali látványos javulást hoz a felhasználói élményben, hiszen azok a kevésbé jelentős folyamatok gyorsulnak általa, amik a leginkább meghatározzák a komfortérzetünket: a betöltődések, legyen szó akár egy programról, akár egy adathalmazról, akár egy pluginről.

Éppen ezért olyan nagy öröm, hogy az iparág fejlődése nem állt meg, és folyton újabb modellek kerülnek piacra. Nem is olyan régen már írtunk az Airben is használt Samsung ssd utódjáról, ami kétszer gyorsabb, mint az aktuális modell, és most az Intel is bemutatott egy tárolót, ami a csúcsot ostromolja. Egészen pontosan majdnem átvette az elsőséget a Samsungtól:

Hogy legyen valami összehasonlítási alapunk, a jelenlegi Airek ssd-i 210-260 MBps olvasási sebességre képesek attól függően, hogy Toshiba, vagy Samsung-márkájú modellek dolgoznak bennük, míg az új Intel több mint 500 MBps-t hoz, tehát kétszer gyorsabb azoknál. És azt már a felhasználó is megérzi.

Az Intel egyébként a 25 nanométeres gyártástechnológiától a SATA 3.0 6Gbps-es interfészig minden varázslatot bevetett a sebesség elérése érdekében, de az ssd még így is stabil, mert öt éves garancia jár mellé. Jó hír, hogy a 60/120/180/240 GB-os kiszerelés mellett van 480-as is, sőt, az Intel 1 TB-es is igér az idén érkező 20 nanométeres verzióból. Ha az kijön, talán lejjebb esik a most még mocskosul drága fél terabájtos modellek ára, és egy ekkora háttértárral szerelt Air már reális választás lehet akár első számítógépnek is.

Jó cucc.