A hír két okból is megér egy külön posztot. Az egyik ok, hogy az összeg hatalmas: Tim Cook 150 millió dollár jótékony célra való felhasználásáról döntött. Lehet, hogy ez csak 0,15 százaléka az Apple összes gyorsan mozgósítható vagyonának, de hát mégiscsak 33 milliárd forintnyi összeg. A másik ok, hogy az Apple nem adott még ki ekkora pénzt ilyesmire.

Sokan bírálták Steve Jobsot amiatt, hogy az Apple sohasem adott jótékony célra. Jobs magyarázata erre a következő volt: az Apple-nek arra kell fordítania minden figyelmét, hogy gazdaggá tegye a részvényeseit. Ha ez megvan, a részvényesek az így szerzett vagyonból akár adakozhatnak is, ha úgy tartja kedvük. Hogy aztán Jobs, mint a cég egyik részvényese, anonim módon végül jótékonykodott-e, nem tudni. A saját nevében nem.

A mostani 150 millió dollár egy része, 50 millió a Stanford kórházának ment, és Cook egy beszédében megszellőztette azt is, hogy a Project RED-nek is jutott már 50 millió, amióta indultak - ez a szervezet az oktatást hivatott megreformálni.

Jaja, mint az Apple.