Egyelőre csak az Apple online üzletében nem rendelhetőek az Apple bizonyos 3G-szabványokat használó cuccai, az ügy mégis elég kínos a cupertinóiaknak. Mondhatni, a fagyi visszanyalt.

Decemberben szó volt róla, hogy a Motorolának 100 millió dollár letétbe helyezése esetén van lehetősége betiltani az Apple termékeit Németországban, hogy ha a végső döntés mégis más lesz, kifizessék az Apple kárát. Nem hittünk benne, hogy lesz ebből valami. És tessék: órákkal a bíróság mai, végleges, a Motorola javára hozott döntése után az online boltban nem választható iPhone 3GS, iPhone 4 és a 3G-s iPadek. Az iPhone 4S nem része a tiltásnak, mert a beadvány előbb született, mint a telefon.

Németország jó táptalaj a betiltásra éhezőknek, először a Galaxy Tab, most a 3G-s iPad, lassan nem lesz miből válogatni. Az első ütést az Apple adta a Samsungnak, a másodikat a Motorola az Apple-nek, kíváncsi vagyok, ki pereli legközelebb mondjuk a Xoomot.

Az Apple fellebbez a döntés ellen, elmondásuk szerint ők többször fizettek volna a Motorla szóban forgó szabadalmai után, de nem kapták meg az engedélyt - annak ellenére, hogy a FRAND-szabályok érvényesek rá, vagyis fair, ésszerű és nem-diszkriminatív módon licencelheti bárki, aki kéri. Egy másik verzió szerint az Apple nem volt hajlandó visszamenőleg fizetni, és a Motorola ezért perelt. A második verzió bizonyult igaznak.

A német Apple Store-okban továbbra is kapni valamennyi terméket.

update: Az Apple állítása szerint sikerült megtámadniuk a bírósági döntést, így hamarosan újra elérhető lesz valamennyi modell az online üzletben (egyelőre még mindig elérhetetlenek). A fentiekkel érveltek: szerintük a Motorola hét évvel ezelőtt megsértette az előírásokat azzal, hogy nem biztosította számukra a szabványok licencjogait. A harc folytatódik.