Az iPad negyedik negyedéves sikere elég volt ahhoz, hogy az Apple leelőzze a HP-t a világ legnagyobb pc-gyártójának címéért vívott harcban. Feltéve, hogy a neten keringő elemzői számok helyesek, ami nemsokára kiderült, hiszen az Apple ebben a hónapban hivatalosan is publikálja majd a 2011. utolsó negyedévére vonatkozó adatokat.

A Fortune első adatsora mindenesetre tényleg megdöbbentő emelkedést mutat:

Ugyanakkor a német Apple Outsider grafikonjából kiderül, hogy a Fortune vétett néhány komoly számolási hibát. A helyes adatokkal számolva is hihetetlen az Apple előretörése, de már inkább holtversenyről, mint megalázó vereségről beszélhetünk a HP-Apple-párharcban:

Hogy teljes legyen a kép, a német blog elkészítette azt a grafikont is, ami a tabletek nélkül mutatja be a pc-piac állását:

Lehet persze vitatkozni azon, hogy az utolsó, vagy az utolsó előtti táblázatot érdemes elemezni, mindkettő mellett szólnak érvek. Ugyanakkor az iPad-előtti tableteladásokat is a pc-s piachoz szokták sorolni, miért bánnánk másként az Apple tabletjével, csak azért, mert sikeres? Ráadásul az iPad-piac növekedése komoly hatással volt a pc-s piacra, hiszen jelentősen csökkentek miatta a netbookeladások, ez is az "egy piac"-verziót erősíti.

Az meg már csak hab a tortán, hogy a HP vezetője, Meg Whitman is egyetértett azzal, hogy a tableteladásokat nyugodtan hozzá lehet adni a pc-s forgalomhoz, ami alapján előre látta, hogy 2012-ben vállalata a második helyre csúszik vissza a világranglistán. De azt ígérte, hogy 2013-ban újra elsők lesznek.