almalé és kungfu Rólunk

Az ember, aki megállíthatta volna az Apple-t

Imádom ezeket az összejöveteleket, ahol a piac legnagyobb szereplői elcsámcsognak a múlt dolgain. Ezúttal Scott McNealy (Sun társalapító és egykori vezérigazgató) és Ed Zander (egykori Sun operatív vezető) beszélt közönség előtt arról, hogy a Sun egy hajszálnyira volt a legnagyobb baklövéstől: attól, hogy megvegye az Apple-t 1995 végén–1996 elején. Az Apple történelmi mélypontján, Steve Jobs visszatérése előtt nem sokkal.

Zander azt állította, megvették volna az Apple-t. Nem tudták volna, mihez kezdenek vele, de 5-6 dolláros részvényenkénti árral a csúcson lévő vállalat vezetője már a szerződést akarta aláírni. "Volt egy befektetési szakértő az Apple oldalán, egy tökéletes katasztrófa, aki gyakorlatilag meghiúsította a vételt. Annyi feltételt tett a szerződésbe, hogy azt nem lehetett aláírni" - mondta McNealy, az akkori Sun-vezér.

És hogy mi lett volna az Apple-lel, ha felvásárolja a Sun? "Ha megvettük volna, nem lenne iPhone, iPad... elcsesztem volna" - mondta McNealy. Én már csak annak a kellemetlen alaknak a nevére lennék kíváncsi, akinek köszönhetően Jobs végül mégiscsak el tudta hozni az aranykort.

Videó a beszélgetésről itt.



Utazó iPhone: Bolívia

Csapassunk, szólott az Utazó, és Dániel nem tudott ellenállni a kérésnek. Dél-Amerikába utaztak, terepjárót béreltek, és megkeresték a legnagyobb csapatásra készült síkságot, a bolíviai Salar de Uyuni sómezőjét.

Ez a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezője a Wikipedia leírása szerint, általában száraz, de időszakosan néhány centi víz borítja. Csapatni persze még akkor is lehet rajta.

Merthogy nagy, és lapos. Olyan, mint Bács-Kiskun megye, csak kicsit még nagyobb, és kicsit még laposabb. Árnyékolásmentesen, kikerülve a Google Maps forgalomfigyelő ereje alól, szabadra engedett iránytűvel Utazónk itt a szabadság olyan fokát élte át, ami után hazafelé saját önszántából jailbreakelte magát.



10-12 millió iPadet gyárthatnak a második negyedévben

Az ázsiai beszállítók szerint márciusban 2-3 millió iPad legyártására lehet számítani. Az Apple állítólag már februárban jelentősen csökkentette az első generációs tabletre vonatkozó gyártási megrendeléseket, ezzel párhuzamosan megrendelte a kettes verziót, amit március hónapban már teljes kapacitással ontanak a gyártósorok. Bár a korábbi hírek még csak kétmillió egységről szóltak, most már egyre valószínűbbnek tűnik, hogy hárommillió iPad 2-t gyártanak le ebben a hónapban.

A beszámoló szerint 2011 második negyedévében összesen 10-12 millió iPad szállítására lehet számítani, ami jelentősen felülmúlja a tavalyi év eredményét, amikor kilenc hónap alatt adtak el 15 millió darabot. A felfutó gyártásnak hála a szakértők szerint 2011-ben akár 40 milliót iPadet is eladhat az Apple.

Gondoljatok bele: ha egymásra pakolnák ezeket a készülékeket, hiába csak 8,8 milliméter vastag a tablet, egy 352 kilométer magas hegyet tudnánk összehordani belőlük, ami felérne egészen a nemzetközi űrállomásig, az ISS-ig.



iPaden írják az új magyar alkotmányt

Ugye ha Szájer József blogja kommentelhető lenne, már legalább ezer olyan hozzászólást kapott volna, hogy "az Apple zsebében ücsörög", de ő bölcs módon nem élt ezzel a lehetőséggel, így a posztra tudunk koncentrálni: a fideszes politikus maga számolt be arról, hogy az új magyar alkotmányt iPaden írja. Szájer hangsúlyozta, hogy ez nem kis dolog, valószínűleg a világ első olyan alaptörvényéről van szó, amit az Apple tabletjén írnak, amihez egyébként megejtően szoros kapcsolat fűzi a politikust: leírja, hogy egy Magyarország, Belgium és Franciaország közt ingázó képviselőnek ennél ideálisabb munkaeszközt elképzelni sem lehet, hogy megnézheti a leveleit, véleményezheti a javaslatokat. A legjobban viszont azt tetszik neki, hogy nem kell várni a bekapcsolásra, az iPad abban a pillanatban aktív, ahogy megnyomja a gombot.

Ilyeneket ír:

"Egy igazi csoda…Thanx Steve! God bless you! Get back to Apple, for the benefit of all of us! You are a genious!".

Ráadásul valami olyasmit is szeretne Szájer belevenni az alkotmányba, hogy az államnak törekednie kelljen az új technológiák alkalmazására, annyira elnyerte az iPad a tetszését.

Komolyan mondom, ha Ádám vagy én kidőlünk az Appleblogból, megkérjük Szájert, hogy helyettesítsen minket. Hagyjuk ezt az alkotmányt, be kell látni, hogy az Isten is ennek a blognak az írására teremtette a fickót.

A politikai kommenteket moderáljuk. Ez nem az a blog.



512 megabájt memória lehet az iPad 2-ben

Majdnem mindenre választ kaptunk, igazából persze semmire: tudjuk, hogyan fest az új eszköz, hogy mennyivel gyorsabb a processzora és a grafikus gyorsítója, de az Apple-re jellemző módon a pontos specifikációt nem hozták nyilvánosságra. Például mi a fenét jelent az, hogy A5? Milyen technológia van a processzorban, melyik ARM-csippel rokon, van-e ikertestvére a piacon? Steve Jobs szerint ezek lényegtelen információk és annyiban igaza is van, hogy a vásárlók 95 százalékát nem érdekli a válasz, mert azt sem tudják, mi a kérdés.

Vagyunk azonban páran, akik többet szeretnénk tudni, és a kíváncsisághegy tetején a memória mennyisége áll. Az első generációba 256 megabájt került, ami egyértelműen kevés: nem sok támadható pontja volt a tabletnek, de azt mindannyian éreztük, hogy RAM-ból több is férne bele. Amikor kipróbáltam az iPad 2-t Londonban, elsősorban én is erre a kérdésre kerestem a választ, de nem tudtak segíteni az Apple alkalmazottai, ahogy a gyors tesztem is inkább csak sejteni lehetett, hogy több került a második generációba, mint az elsőbe.

Most azonban előállt egy koreai félvezető-elemző (wow!), aki biztosra meri állítani, hogy az Apple megduplázta a konzolban található memória méretét. Összesen tehát már 512 megabájt RAM van az iPadben, ami egyébként pontosan annyi, mint amennyi a tavaly nyáron bemutatott iPhone 4-ben található. A tábla tehát befogta a mobilt, de nem a teljes piacot: a következő hónapokban piacra kerülő konkurensekben jellemzően 1 gigabájt memória van, bár az már többször kiderült, hogy nem a nyers specifikáció a döntő, hanem hogy mihez kezdenek vele a programozók, és hát láttuk már, hogy sok esetben az iPad 256 megabájt memóriával gördülékenyebb munkára képes, mint néhány konkurense négyszer annyival.

A koreai elemző egyébként nem állt itt le, azt is elmondta, hogy a tabletben a korábban használt LPDDR helyett LPDDR2 memória található, ami 800 megahertz helyett 1066 megahertzen ketyeg, szóval több, gyorsabb, szebb.




süti beállítások módosítása