almalé és kungfu Rólunk

iPhone-függők az Apple vetélytársai?

Az Apple döntése, ami szerint az új iPhone-t nem nyáron, hanem októberben dobják piacra, a várakozásokkal ellentétben nem hátráltatta az előző generációs mobil eladásait, hasított az iPhone 4 ősszel is. Nem volt azonban ez a lépés következmények nélküli: állítólag az egész iparágat kellemetlenül érintette, hogy az Apple későn adta ki az iPhone 4S-t.

Az IDC piackutató cég szerint ugyanis a várhatónál jóval kisebb mértékben nőtt az okostelefonpiac a harmadik negyedévben, az előrejelzett 49,1 helyett 42,6 százalékkal nőttek az eladások az egy évvel korábbi eredményhez képest, és ezt az iPhone 4S-nek tulajdonítják. Az előző években ugyanis az iPhone-ok bejelentése és piacra dobása megdobta valamennyi okostelefon eladását, értitek, Pistike iPhone-t vett, a hype miatt gyűrűzik a vásárlási kedv, de Tomika Samsungot akar, a másik meg HTC-t. Ebből a kimutatásból látszik leginkább, mennyire az Apple diktálja a tempót.

És az is durva, hogy öt negyedévvel később még mindig mennyire tartja magát az iPhone 4, kilenc negyedévvel a piacra dobása után pedig az iPhone 3GS, egy olyan piacon, ahol ez már matuzsálemi kornak számít. És hogy mennyire megy az iPhone 3GS? Shawn Wu elemző szerint ebben a negyedévben, amikor háromféle iPhone-t is árul az Apple, a legolcsóbb modell akár az eladások 20 százalékát is veheti. Egy több mint két éves modell.

Ja, és mondok még egy elképesztő adatot: az Apple zsebelte be a mobileszköz-iparágban keletkezett profit 52 százalékát, úgy, hogy a teljes mobiltelefonpiacon csak 4,2 százalékkal képviselik magukat.



Utazó iPhone: Jeruzsálem

Ha van város a Földön, ami az írásos emlékek szerint a legjelentősebb forgalmat bonyolította le, akkor az biztosan Jeruzsálem. Bizonyos meggyőződések szerint Isten az itteni porból teremtette Ádámot, az első embert, itt ölte meg Káin Ábelt, és itt akarta feláldozni Ábrahám Izsákot. Ide várják a Messiás eljövetelét. Mohamed próféta innen emelkedett fel a mennybe. Jézusnak itt szolgálták fel az utolsó vacsorát, itt kínozták meg és temették el. II. András szentföldi hadjárata után felvette a Jeruzsálem királya címet, amit 1918-ig minden magyar király viselt utána. Szóval elég erős a magyar kötődés is.

Na, hát itt (és Izrael más részein:) járt Utazónk, Ete zsebében, a világ vallásos részének egyik legfontosabb központjában.

Sokat utazom külföldre, de eddig valahogy mindig elfelejtettem küldeni ebbe a rovatba, leginkább azért, mert nincs mivel lefotózni az iPhone-t. De most kölcsönkértem egy haverom Nokiáját, és sikerült lőni néhány egészen használható képet. A helyszín adott, az iPhone a Szentföldet látogatta meg, azon belül is a képeken Tel-Aviv egyes részei láthatóak.



Meztelen nők az AppStore-ban

Emlékezhetünk, az Apple milyen prűd és zéró tolerancia-hozzáállást tanúsított az AppStore-ban található "nude" alkalmazások kitiltását illetően. A maximumot a fehérneműs képek jelentették, azokból is a vastagabb szövetből varrt darabok jöhettek, és még könyvet is tiltottak ki azért, mert csúnya szavak voltak benne. Volt ugyan 17-es besorolás, de gyakorlatilag nem használták ezt a kategóriát a szexualitással összefüggő kategóriák elkülönítésére, legalábbis nem a hagyományos módon.

Most viszont Alfa tippje nyomán letöltöttük az 500px nevű appot, amilyenhez hasonlót korábban elképzelni sem lehetett. A képeket mutogató appban külön Nude szekció van, ahol van minden, amit az NDK-s erotikus filmekben láthattunk gyermekkorunkban, néhol eléggé kitárulkozó stílusban. És nehéz arra gondolni, hogy ez csak véletlenül csusszant át az ellenőrzésen: az AppStore-ba feltöltött képen is látszik, miről van szó, és a Nude kategória is eléggé feltűnő. A 17 pluszos képekért kattints:

Tovább olvasom


Az Apple kinyírhatja a Mac Prót

Az Intel a közelmúltban jelentette be azokat a processzorokat, amik belekerülhetnek a Mac Prók frissített verzióiba, de az Appleinsider szerint könnyen lehet, hogy erre már nem kerül sor: a lap úgy tudja, hogy az Apple-nél a gépcsalád kivégzésén gondolkoznak.

Az ok a piac mérete: alig néhányan vesznek a nagy asztali Macből, éppen ezért nehéz rajta sokat keresni, és nem nagyon éri meg a sok fejlesztési költség. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb Mac Prókkal simán pariban vannak a legnagyobb iMacek. Valószínűleg az Apple terve is valami ilyesmi lehet: a gépcsalád vásárlóinak egy részét az új és folyton frissülő iMacekkel akarják lekenyerezni, azokról meg, akiknek még több teljesítmény kell, egyszerűen lemondanak.

Állítólag a Thunderbolt megjelenése a gyengébb gépekben egy elég komoly lépés volt ebbe az irányba: az Apple-nél úgy gondolják, hogy a nagy sávszélességű csatlakozó kiválthatja valamelyest a Mac Pro flexibilitását, hiszen most már az iMacre is többféle, nagy teljesítményű eszközt lehet rákötni.

A lap úgy tudja, hogy már május óta érlelik a Pro kinyírásának tervét. Ha nem jelenik meg 2012. első negyedévében egy új gép a nemrég bejelentett Intel processzorokkal, akkor valószínűnek tűnik, hogy már nem is nagyon lesz új Mac Pro.



Az Apple javítja az iPhone akkuproblémáját

Amióta megjelent a 4S, vagy inkább az iOS 5, azóta téma a gyorsan lemerülő akkumulátor. Eddig mindenféle trükkökkel próbálták kezelni a problémát, volt, aki a Find my friend-szolgáltatásra gyanakodott, más az automatikus időzóna-beállítást hibáztatta, de a találgatásnak most vége, mert az Apple ígéretet tett a jelenség kezelésére.

Az iOS első frissítését már tesztelik, és ha elkészül, a következő javításokra lehet számítani:

Akkumulátorproblémák megoldása
Multitasking gesztusok az eredeti iPaden
Az ausztrál akcentussal kapcsolatos Siri-problémák kezelése
Biztonsági javítások




süti beállítások módosítása