almalé és kungfu Rólunk

iPhone 4-en is megy a SIRI

Abban a pillanatban, hogy bemutatták a csak iPhone 4S-en bemutatkozó szolgáltatást, tudtuk, hogy előbb-utóbb a korábbi mobilra is ráhekkelik majd. Hardveres oka ugyanis aligha lehetett az exkluzivitásnak: a beszédfelismerés ugyan hardverigényes, de nem mobilmértékkel mérve, a SIRI-hez ugyanis olyan számolási kapacitás kell, ami aligha férne el a tenyerünkbe. Mivel az iPhone úgyis a központba küldi elemzésre a hangmintát, szinte mindegy, hogy milyen hardveren futtatjuk, és a kisebb tömörítési, zajszűrési feladatokhoz meg az iPhone 4 hardverének is elégnek kell lennie - gondoltuk, és milyen jól.

Tegnap ugyanis Steven Troughton-Smith bemutatta a hibátlanul működő SIRI-t az előző generációs mobilon és az iPod touch-on is. A szoftvert egyébkén már korábban ráhekkelte a készülékekre, csak a legfontosabb rész maradt el: nem tudta rávenni a központtal való kommunikációra. Most viszont ezt a problémát is megoldotta, aminek ez lett az eredménye:

A fejlesztő állítása szerint az iPhone 4-re hekkelt SIRI pontosan ugyanolyan jól működik, mint az eredeti verzió.



Milyenek lesznek az új Apple-szörnyek?

Pár hónapja már volt arról szó, hogy bármelyik pillanatban frissülhetnek a Mac Prók, bár én már akkor mondtam, hogy erre semmi esély: egyszerűen nem volt olyan új processzor a piacon, amit érdemes lett volna berakni a mostaniak helyére. Most viszont változott a helyzet: kiszivárgott, hogy milyen csipeket dob piacra az Intel a jövő év elején, és ebből az információból már lehet következtetni az új Mac Prók felépítésére. A Macrumors el is végezte helyettünk a munkát, ennek köszönhető ez a remek táblázat:

Ahogy az látható, a többprocesszoros rendszereknél komoly átrendeződés várható. A jelenleg egymillió forintba kerülő nyolcmagos Prót egy 12 magos szörnyeteg válthatja, és mivel az új csip nem kerül többe, mint a régi, várhatóan nem lesz áremelkedés sem.

Ugyanez igaz a második gépre: a jelenlegi 12 magos rendszer helyébe úgy lép egy 16 magos, hogy az ár várhatóan nem, vagy nem sokat nő, ugyanúgy 1,4 millióba kerül majd a rendszer, mint eddig. A csúcskategóriában szintén 16 mag lesz, de már 2,4 vagy 2,6 gigahertzen.

Az egyprocesszoros Mac Pro jelenleg 4 maggal kerül 729 ezer forintba, az ár várhatóan továbbra sem változik, de az órajel 2,8-ról 3,6 gigahertzre nő.

Akinek ilyesmire van szüksége, kezdjen el spórolni, mert jövő tavaszig befutnak a gépek.



Megújult az Appleblog

Ilyesmi sem volt már vagy két éve. Egészen pontosan 2009. augusztus hetedikén, tehát közel két éve és két napja mutatkozott be utoljára új dizájn nálunk. Az volt a második. Az elsőt még mi készítettük Ádámmal, körülbelül egy óra alatt, a blog indulásakor, majdnem négy éve.

Aztán rátaláltunk G79-re, akivel azóta is együtt dolgozunk: elkészítette nekünk az Appleblog redizájn-ját, tavaly az Egy nap a városban kialakítását, most meg az Appleblog re-redizájnját. A helyében jövő nyárra nem terveznék be semmi komolyabb munkát.

Lényeg, hogy most aztán nagyon megújultunk, sokkal jobban, mint eddig bármikor. Az új idők szelének engedve európai értelembe vett előremutató jelleggel.

Talán a legfeltűnőbb, hogy a fejlécünk színes lett. Volt ugyan köztünk némi vita abban, hogy lehetnek-e ilyen csajosak a színek, de végül ez a verzió tetszett a legjobban mindhármunknak, G79-nek, Ádámnak és nekem is. Valójában imádjuk az új fejlécet, aminek a háttere egyébként folyamatosan változni fog. Imádjátok ti is!

A nemzetközi trendeknek megfelelően a menüpontok Apple-szerűbbek lettek. Ez a rész még erőseb bétaverziójú. A Rólunk-pontot egyszerűen nem volt időnk kitölteni, de ami késik, nem múlik. A Meglepetés meg... hát az legyen meglepetés, jövő hétig. Nagy dobás, annyit mondhatok.

Felbukkant a kiemelt tartalom menüpontja is legfelül, amiben a fontosabb posztokat, időtlenebb írásokat mutogatjuk. Ha trendeket, fajsúlyos tartalmakat kerestek, azt itt fogjátok megtalálni.

A többi majdnem ugyanaz, mint eddig, leszámítva, hogy jóval szélesebb lett a tartalmi rész, így az Applecsaj rovatban mostantól kezdve 670 pixeles szélességben élvezhetitek a női fenekeket. De leginkább persze a termékfotókat.

A kommentek továbbra is facebookosok maradnak, ennek a bevezetése ugyanis a blog történetének egyik legjobb döntése volt, amit nem vonunk vissza: a váltás óta eltűntek a trollok, és tele lettünk értelmes, színvonalas hozzászólásokkal. De értjük azt is, hogy a jelenlegi rendszerrel vannak problémák, és veletek együttműködve folyamatosan csiszolgatjuk, hogy ne csak tartalmában, de technikai megvalósításában is szerethető legyen a facebookos kommentelés.

Egy pillanatra meg pillantsunk rá a régi blogra:

És most felejtsétek el, inkább vegyétek birtokba, szeressétek, öleljétek kebletekre az új dizájnt.

Éljen!



Megjött az Apple TV

Ahogy arra számítani lehetett, ha vannak filmek, akkor van értelme Apple TV-t is forgalmazni, márpedig tegnap óta ott virít a Films-felirat a magyar iTunes-ban. Ma meg is kaptuk a kölcsönzést és filmnézést leegyszerűsítő lejátszót.

A kütyü már megrendelhető a webshopból, ára 32 ezer forint, és a netre meg a tévére csatlakoztatva elképesztően leegyszerűsíti a filmváráslást. Az Apple TV egyébként tavaly ősz óta nem frissült, még mindig az iPad és az iPhone 4 processzora, az A4-es van benne, ennek megfelelően nem is alkalmas az 1080p-s filmek lejátszására, 720p-nél megáll. Viszont az iTunes Store-ban, és a számítógépünk iTunes-ában elérhető filmeken kívül YouTube és Vimeo-videókat is nézhetünk rajta, ugyanez igaz a fotóinkra és a zenéinkre, amiket az iCloudon keresztül is elérhetünk.

Bónuszok: a készüléket irányíthatjuk iPhone-nal és iPaddel is, ráadásul az AirPlay-nek hála arra is alkalmas, hogy az iOS-eszközökön megjelenő képet egyenesen a nagy képernyőre küldjük.

Teljesen jó cucc tehát mindenképp barátságos árral, bár frissítésre érett hardverrel és full hd nélkül. Mindenesetre welcome!



Heti Apple-csaj: már megint Nóra!

Nóra immár negyedszer lett Apple-csaj, ami egészen kivételes eredmény ahhoz képest, hogy egyetlen valamirevaló pucér fotót sem tudtunk felmutatni róla. Eddig. Mert a korábbi részekben csak finoman erotikus képek voltak:

Most viszont felbukkant egy fotó, amit férje, Nánási Pál készített, és ami azért jött létre, hogy az édesvíz fontosságára hívják fel a figyelmet. Az én figyelmem mindenesetre felhívódott:

De nem ezért került Nóra a rovatba megint, hanem mert tegnap ismét felbukkant az iPhone premierjén. Két éve már elcsíptük a 3GS nyitóbuliján:

Most meg ezt lőttem a 4S-parti végén:

Hát így.




süti beállítások módosítása