almalé és kungfu Rólunk

Rohamosan közeledik a pécé utáni kor

A Google tegnap elküldte első Google Analytics összehasonlítási hírlevelét, amiből kiderül egykét dolog a webet használókkal kapcsolatban.

A feltüntetett adatok azoktól a webhelyektől származnak, amelyek beleegyeztek az adataik névtelen megosztásába a Google Analytics szolgáltatásban. Csak azon webhelyek adminisztrátorai kapják meg ezt az "összehasonlítási" hírlevelet, akik engedélyezték ezt a névtelen adatmegosztást. A jelentésben nem szerepelnek olyan abszolút mutatók, mint például a látogatások, oldalmegtekintések, illetve konverziók összesített száma az összes adatmegosztó webhelyre vonatkozóan.

A statisztikák közül nekünk a legfontosabb az operációs rendszerek megoszlása, ebből kiderül, hogy a reklámokra tartalmakra kattintgatók milyen eszközön böngésztek, és hogyan változott ez az utóbbi egy évben.

Látszik, hogy a Windows több mint 5 százalékkal csökkentette részesedését a buliból, miközben 0,7 százalékkal nőtt a maces kattintgatók aránya. De ami igazán érdekes, az az egyéb kategória, amiben ott van az iPhone, az iPad, az Android és egyéb okostelefonos és tablet operációs rendszerek, valamint az egyéb asztali OS-ek. Csaknem tíz százalékon áll ezen rendszerek aránya, és több mint 4 százalékkal híztak az elmúlt időszakban, egyértelművé téve, hogy az Apple által PC utáni kor eljövetelének nevezett folyamat valóban beindult.

Azt viszont nem tudom, miért nem lehetett az önmagában 9,3 százalékon álló szeletet, ami nyilván többnyire iOS-ből és Androidból áll, tovább bontani - miközben a 0,7 százalékon álló Linux kapott egy sort. A Google nem büszke a saját operációs rendszerének eredményeire?



Utazó iPhone: Székesfehérvár

Ismét Magyarországra érkezett az Utazó, múlt héten Steve Jobsot látogatta meg, most pedig másik teremtőinél teszi tiszteletét. Csabánál és nálam.

És ha már Magyarországon volt, Székesfehérvárra is ellátogatott a kis ribanc, nem volt neki elég Budapest, meglátogatta az hajdani királyi székhelyet.

Ákos zsebében látogatta meg a Romkertet és az Országalmát. További infók a helyszínekről, Wikipédia, szeretünk: a Romkertben találhatóak a román kori bazilika maradványai és I. István király szarkofágja a 11. századból.

És: „Libertates Civitatis Albensis a S. rege Stephano concessae”, azaz Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta. Nagy mondás, erős szavak.



Heti Apple-csaj: Sofía!

A 38 éves, tehát abszolút MILF-kompatibilis kolumbiai Sofía Vergara a tökéletes nő: csodás a neve, kicsit kemény az arca, dúsak a keblei, ráadásul szinte mindenben kipróbálta magát: volt ő már odahaza színész, komikus, műsorvezető, ráadásul szinkronszínészettel is foglalkozik, benne lesz például a Hupikék törpikék 3D-ben és a Táncoló talpak 2-ben.

Volt persze modell is, akinek ezer arca van attól függően, hogy milyen színű a haja, és gondolom nem kell mondanom, hogy ebben a munkakörben is tökéletesen megállta a helyét.

Tovább olvasom


Lehet, hogy vége a MacBooknak?

Érdekes, bár nem feltétlenül logikus gondolatmenet kezdett el futótűzként terjedni a neten.

Futótűzként!

Az egész ügy abból indul ki, hogy az amerikai és európai boltokban komoly hiány mutatkozik a MacBookokból, szokatlanul hosszú várakozási idő után lehet csak hozzájutni a fehér laptophoz. Normál körülmények közt ebből arra következtetnénk, hogy frissülés előtt állnak a gépek, nem szállítják már őket, mert a gyárak az új modelleket szerelik össze, és rövidesen azokból fog nagyobb szállítmány érkezni.

Most viszont nem normál körülmények vannak, mert adódott egy másik elmélet is: az, hogy az Apple egyszerűen kinyírja a gépcsaládot. A magyarázat: a tavaly bemutatkozott, frissített MacBook Airek óriási sikert értek el, amik bizonyos elemzői jóslatok szerint idén ötven százalékos piaci részesedésre számíthatnak az Apple-laptopok között, a MacBook népszerűsége meg átmenet nélkül elillant. Aki jól felszerelt gépet akar, az a 13-as Prót választja, aki meg olcsót, az az Airt, a MacBook piacán egyszerűen vákuum keletkezett.

Tetszetős elmélet, de azért nem eszik ilyen forrón: a kis fehér gép az Apple valaha gyártott legsikeresebb laptopja spéci vásárlóközönséggel, akiknek pont arra van szükségük, hogy legyen egy aranyos, fehér gépük. A világ persze folyamatosan változik, kitapintható trend, hogy az alumíniumgépek, az Air és a Pro már sokkal jobban megfelel a korízlésnek, ennek ellenére szerintem drasztikus lépés lenne valódi utód nélkül megsemmisíteni a kis fehért.

Mit gondoltok?



Százezer program iPadre

Nem hinném, hogy a világtörténelemben valaha is feljegyeztek volna ilyen platformburjánzást, amikor alig másfél év alatt öt (vagy hat? ezt sosem tudtam) számjegyűre duzzadt volna az alkalmazások száma. Pedig most egy ilyen vízválasztóhoz érkeztünk, ha ugyanis arra kérjük az App Store-t, hogy csak az iPadre optimalizált programokat mutassa, százezer fölé ugrik a számláló.

Amikor tavaly áprilisban megjelent a kütyü, alig néhány ilyen program volt a store-ban, ami kevesebb mint egy év alatt 75 ezerre hízott: itt tartottunk március végén. Azóta újabb 25 ezer program talált be a boltba, átlagosan tehát 280 naponta. Ezek alapján nem különösebben igazolt azt a gyanú, hogy az Apple online boltjának a rendszere életképtelen lesz az egyenkénti ellenőrzés miatt.

A központban ugyan tényleg minden programot megvizsgálnak, és egyenként döntenek arról, hogy azok megfelelnek-e az előírásoknak, de látható, hogy a rendszer tökéletesen működik, nem lehet olyan mennyiségben írni a programot, hogy az dugulást okozzon az Apple-nél.

Az App Store egyébként nálam időszakos használatban van: jellemzően nem bóklászom ott, de ha valami felkelti az érdeklődésem, például egy ilyen hír, akkor belépek, és körülnézek, majd rendszerint veszek ott magamnak valamit. Most például egy magyar billentyűzetet, talán jobb lesz, mint a másik, amin volt egy gomb, amit ha megnyomtál, kitörölte az ÖSSZES szöveget, amit addig írtál.

Nektek milyen vásárlói szokásaitok vannak?




süti beállítások módosítása