almalé és kungfu Rólunk

Ennyire jó a Final Cut Pro X

Engem nem érint a dolog, mindenesetre érdeklődéssel nézem a Final Cut Pro körüli felhajtást. Ahogy Steve Jobs a MobileMe debütálását nem éppen az Apple történetének legjobb pillanatai közé sorolta, úgy az új videószerkesztő sem lesz kedvenc, mindenesetre kevés elégedett felhasználó jelentkezett eddig.

És hogy rúgjanak még egyet a földön fekvőbe, Conan O'Brien is nekiesett a témának. Először úgy tűnt, az Apple mellé állnak, aztán kiderült, hogy erről szó sincs:



Utazó iPhone: Kaptár

Utazónk ismét CupeRtinóban és Palo Altóban járt, ám ezúttal nem Csabával, hanem Zsolti zsebében.

Először is újra meglátogatta szülőatyja, Steve Jobs házát, amit Csaba elmondása szerint egyszerűsége jellemez leginkább, a ház nem hivalkodó, csak harmonikus, nyugodt. Nincsenek óriási kerítések, a kert lényegében nyitott.

A fotókról az is kiderül, hogy Jobs 2009 óta ugyanazt a Mercedest vezeti, hogy az Audi kié, azt nem tudni pontosan, lehet a feleségé vagy a lányáé, esetleg meg nem nevezhető birodalmi rohamosztagosoké. Aki tudja, jelentkezzen.

Elment a fogantatásának helyszínére is, az Infinite Loop-i központ ablakaiban megpillantott egy mérges madarat.



Ősi módszerrel készült az iCloud ikonja

Mostanában ugye sokat láthattuk ezt az ikont:

Látszólag egy viszonylag szabálytalan felhő körvonalát láthatjuk, ami azonban Takamasa Matsumoto számára mégis valamiféle szabályosságot mutatott. Ezért elkezdte jobban megvizsgálni a dizájnstükköt.

Először is megrajzolta a felhő körvonalait adó köröket.

Ezután megmérte a körök átmérőit. Kiderült, hogy ezek párban egymáshoz való aránya körülbelül 1,6. Az aranymetszés aránya.

Ezután megmérte a teljes felhő köré rajzolható téglalap oldalainak arányát. Ez is az aranyarányt adta ki.

Aki elfelejtette már, mi az aranymetszés, a Wikipédiáról ide másolom. Természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és az aszimmetria között. Aranymetszési arányok találhatók számos ókori épületen, középkori és reneszánsz képzőművészeti alkotásokon. Ez az arány felismerhető a természetben is, például a csigák mészvázán.

Két rész (a és b, a>b) az aranymetszés szerint aránylik egymáshoz, ha az egész (a+b) úgy aránylik a nagyobbik részhez (a), ahogy a nagyobbik rész (a) a kisebbik részhez (b). Ebből meghatározható egy fí érték, ami az aranymetszés állandó aránya, 1,618033988 ésatöbbi.

Hát ennyit tökölnek el egy ikon tervezésénél Cupertinóban. Tegyük még hozzá gyorsan, hogy ugyanez a felhő szerepelt az iDisk ikonján is, de ez végül is tökmindegy.



Így megy majd a szinkronizálás kábel nélkül

Az Apple kiadta az iOS5 második bétáját, a fejlesztők pedig nekiálltak a tesztnek. Két nagyon fontos újítás jelent meg már ebben a kiadásban, az egyik a Lockscreen notifications, ami így fest:

A másik a wifis szinkronizálás. Ez pedig így működik:

iOS 5: Wi-Fi Sync Exposed from Jeff on Vimeo.

 



Barátokat is kereshet nekünk a jövő iPhone-ja

Korábban írtam már arról, hogy az iOS5-ben talált új ficsörök tanúsága szerint az Apple az operációs rendszerbe integrált közösségi megoldáson gondolkozik. Nem a Pingre vagy a nemrég bejelentett Twitter-integrációra gondolok, ezek csak a lépcsők, az új oprendszerrel elkezdik gyűjteni a kontaktjaink (telefonkönyvünk bejegyzései) és közöttünk fennálló kapcsolatokat, kik a szüleink, kik a barátaink, a kollégáink, satöbbi. A szándék világos, a megvalósítás még gyerekcipőben jár.

Ezeket a kapcsolatokat aztán, ha beleegyezünk - remélem nemcsak a végfelhasználói szerződés leokézásával -, akár össze is vonhatja, és egy fasza kis adatbázist csap össze, mert hiába hívom én Pistinek, aki más telefonján D. István, a mobilszáma mindkét verziónak ugyanaz. És ez már egyedi kulcs, adatbázisképes, legalábbis az esetek nagy részében.

Egy nemrég napvilágra jutott szabadalom azonban már arra is rámutat, mihez kezdhet az Apple ezzel az információval, milyen közösségi szoftverben gondolkozik.

A kulcsszavak: pozíció alapú szociális élmény. A telefon a szabadalom leírása szerint felismeri majd a hozzá közel álló iPhone-okat, és információkat cserél velük, ha az adott felhasználók ebbe beleegyeznek. Így ha be van kapcsolva a szolgáltatás, az iOS kikeresi az azonos érdeklődésűeket a közelünkből, és felhívja a figyelmünket, hogy a szöszi ugyanazokat a könyveket és zenéket szereti, mint mi, a barna ugyanott nyaralt tavaly nyáron, mint mi, a feketével meg van két közös ismerősünk (ezt a szabadalom nem írja, én gondoltam tovább, a kiépítésre kerülő esetleges adatbázis alapján). Az egyezések lehetősége hosszú, a telefonon végrehajtott aktivitások, a telefon helyzetének tárolt adatbázisa (amit már nem tárolnak ugye, csak rövid időre visszamenőleg), a telefonon található adatok alapján, de akár a fényképeink geotagjei is segíthetnek.

Az ismerkedés pedig máris könnyebb, csak meg kell nyomni a keress nekem barátot gombot az iPhone-on, és felajánl néhányat a közeledből. A szabadalom szerint így az ismerkedés kezdeti nehézségei, a közös téma megtalálása lényegesen lerövidül.

Engem először megrémisztett, de jobban belegondolva tetszik az ötlet. Ti mit szóltok?




süti beállítások módosítása