almalé és kungfu Rólunk

A Wikipedia alapítója szerint az Apple veszélyes

Jimmy Wales szerint az Apple valódi veszélyt jelent az internet nyitottságára, ez derült ki a 10. szülinapos Wikipedia alapítójának beszédéből a Bristol egyetemen.

A veszély abban áll, hogy az Apple az egyre elterjedtebb iOS platformokon szoros ellenőrzés alatt tartja az alkalmazásokat, és ahhoz, hogy egy programozó ingyenesen kínálhassa a programját, engedélyt kell kérnie az Apple-től.

Egy csomó dolog van, amitől az emberek félnek, pedig nagyon messze van. Az igazi veszély az appok terjesztési modelljében van - mondta.

Szűkebb értelemben véve igaza van, viszont nekem valamiért beugrik az az eset, amikor az Apple-klóngyárt Psystar perelte az Apple-t, mivel a Mac OS X Macekhez kötésével a saját szoftverének piacán egyeduralkodó a cupertinói cég. Az AppStore szabályai nem terjednek ki a világmindenségre, ráadásul ott a legnagyobb vetélytárs, a Google, amelyik mindenféleképpen Wales álláspontjára helyezkedik. A választás lehetősége megvan, hagyjunk dönteni.

És akkor a gyakorlat: Steve Jobs nemrég azt nyilatkozta, hogy még szorosabbra húzzák a cenzúra nadrágszíját. Ez nem azt jelenti, hogy dobókockával döntik el, ki maradhat (egy magyar fejlesztőtől sem hallottuk eddig, hogy a hosszas procedúrán kívül bármilyen szinten szívóznának), csak arról van szó, hogy nem kell egy negyvenedik zseblámpa app, és én mondjuk annak sem örülök, ha bétaállapotú e-könyvet árulnak 5 euróért az AppStore-ban. Így is elég a szemét az üzletben, amiről én és bárki megmondhatja egy perc alatt a leírást olvasva, hogy az "nincs funkció, de hátha letöltik" kategóriába tartozik. Egyre unalmasabb lett ezek között úszni, hogy valami használhatót találjunk, Cupertinóban pedig már nem feltétlenül nyomnak fejcsóválva igent.

A sajtó és a bloggerek figyelnek, és mint ahogy néhány esetben óriási figyelmet kaptak a neten az igaztalan kitiltások, úgy ezután is ez lesz a szokás. Én nem érzek valódi veszélyt, csak egy ronda, de biztonságos képet, ahogy mindenki tart a másik fejéhez egy pisztolyt.



Utazó iPhone: Vegas Baby, Vegas

Ádám küldte nekünk ezt a képet az Utazóról, aki nem adta alább, és egy átmulatott éjszakán, nem törődve a következményekkel, garanciával, a Bellagio szökőkújtában színezte pirosra a nyílásaiban található érzékelőket.



Tízmilliárd letöltésnél az AppStore, tízmilliónál az Appleblog

Az október 20-i bejelentés szerint még csak 7 milliárdnál tartottak, most meg már közel 10 milliárd letöltést indítottak el a felhasználók az AppStore-ból. Vagyis havonta kábé egymilliárdszor töltenek le valamit az Apple szervereiről az utóbbi időben.

Egy szerencsés egy 10 ezer dollár értékű Gift Cardot is nyer, amennyiben éppen ő tölti le a 10.000.000.000-dik alkalmazást. Nem kell, hogy fizetős legyen, free is megteszi. Aki nem akar töltögetni, egy form kitöltésével is részt vehet a játékban.

Érdekes egybeesés, hogy miközben az AppStore számlálója 9,7 milliárdon áll, az Appleblogé 9,7 millión, ennyi oldalletöltés volt a blog indulása óta, lassan három éve. Tízezer dollárt nem ígérhetünk, de valami közös partizásra készülhettek.



Photo Booth az iOS-re is

A BGR azt állítja, hogy rövidesen a mobileszközökre is megjelenik az Apple népszerű asztali fotózós programja a PhotoBooth. Ez a program leginkább arra jó, hogy eltorzítsa a valóságot: mint az elvarázsolt kastély tükörterme, úgy nyomja szét, passzírozza össze, nyújtja el a látott képet a program, de van, hogy csak amolyan Andy Warhol stílusban átfesti, amit a kamera lát. Hülyeségnek tűnik, de aki már próbálta, tudja, hogy bármelyik családi összejövetelt fel lehet dobni vele, és hát a hírek szerint mostantól a laptopot sem kell ehhez magunkkal cipelnünk, mert a 4.3-as szoftverben már benne van a Photo Booth.

A programnak még csak a nyomait találták meg az OS-ben, magát a szoftvert nem, de nincs okunk azt feltételezni, hogy az Apple csak egy üres könyvtárszerkezettel szívatja a fejlesztőket.

Arról nincs hír, hogy milyen eszközökön fut majd a program, de a 9to5Mac szerint főleg az iPhone 4, az újgenerációs iPod touch és az iPad 2 tulajdonosok örülhetnek (ha).



Kemény ünnepi időszakot zárt az Apple

Bár a hivatalos számok még nem érkeztek meg, a Wall Street-i elemzők közzétették a gyanújukat. Az RBC Capital Markets szakembere szerint az iPhone-eladások például 84 százalékkal nőttek a tavalyihoz képest, így körülbelül 16 milliót értékesítettek a karácsonyi szezonban a mobilból. Ezzel sikerülne megdönteni a szeptemberrel záródó negyedév 14,1 milliós rekordját is.

Az iPhone-nal kapcsolatos várakozások egyébként továbbra is nagyok: az RBC szerint a verizonos verzió megjelenése, meg az újabb piacon meghódítása elég lehet ahhoz, hogy az Apple az idén elérje a 70 milliós darabszámot, amivel a globális okosmobilpiac 19 százalékát szerezné meg az Apple.

De vannak itt még további számok is: az elemző információi alapján az elmúlt három hónapban hatmillió iPadet adhatott el a kaliforniai cég, ami jelentős növekedést jelent a tablet forgalmában, és 4,2 milliós darabszámnál járhatott a Mac, ami szintén nem viccparódia, elsősorban a népszerű Airnek hála.

Az RBC mindezeket figyelembe véve 365-ről 395 dollárra módosította az Apple papírjainak célárfolyamát. Faszért nem vettem 185-ért.




süti beállítások módosítása