almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Belfast

Majdnem pont két éve nyaralt Southamptonban a kis ribanc, akkor elmorzsolt egy könnyet a Titanic emlékműnél minden elszíneződött indikátorú testvéréért. Most viszont rájött, hogy a Titanic földrajzi helyzetét az Apple napra pontosan vezetve eltárolta, így lekérdezte az információt. A legkorábbi helyszínként Belfastot jelölte a bitek közé elrejtett titkos tracker programja, így oda utazott iSparrow zsebében.

A képeken Belfast jelképei, a Harland & Wolff hajóépítő cég darui láthatók. Kábé 100 méter magasak, szinte mindenhonnan látni lehet őket a városból. A nevük Samson és Goliath, azaz a két erős fickó a Bibliából, ami nem véletlen: ketten együtt 1600 tonnát is fel tudnak emelni. Hajóépítéshez és -karbantartáshoz használják őket. Érdekesség, hogy a Titanic-negyedben állnak, de semmi közük a hajóhoz, lévén jóval később épültek annál. Amúgy igen, a Titanic Belfastban épült, a helyiek büszkék is rá; egy egész városnegyedet neveztek el róla, ahol azonban nincs semmi érdekes, a két darut leszámítva.

 

A kijelzőn [nem] látható böngésző az Atomic Web Browser, teljes képernyős módja miatt melegen ajánlom mindenkinek.



Bréking: magyarul beszél a Lion

Megérkezett a Mac OS X Lion Preview második update-je (11A444d) tesztelésre. A számos hihetetlen és korszakalkotó ficsörről most nem emlékeznék meg, csak pár képet mutatnék, mit tud az operációs rendszer _alapból_, külső fájlok telepítése nélkül:

Bezony, most már biztos, hogy a Lion magyar nyelven lesz elérhető a megjelenés pillanatában. Láthatjuk, hogy egyféle keverékét alkalmazták a felszólító módnak és a hagyományos nyelvezetnek, mintha a kikapcsolásra és az újraindításra lehetne utasítani a gépet, de az alvásra mégsem kényszeríthetünk csak úgy egy Macet.

Ezen túl már csak hab a tortán, hogy a text to speech ficsört is újragondolták állítólag, és Alex hangja mellé számos más képzeletbeli barátot is választhatunk, a lehetőségek között van Eszter is, a magyar lány. Már csak azt remélem, hogy az egyenként 300-500 megás hanganyagokból nem telepítik mind az 53-at a gépre.

Workinek köszönjük a "Képernyőfotókat".



Vastagabb a fehér iPhone, mint a fekete

Azzal, hogy megjelent, még korántsem ért véget a fehér iPhone 4 kálváriája. Többen is megerősítették, hogy a kézbe vétel után rögtön érezni, a fehér iPhone valahogy nem ugyanaz, mint a fekete testvér. Egymás mellé tették a két készüléket, és ezt tapasztalták:

Úgy tűnik, miközben hatalmas gondot fordítottak arra, hogy a Home gomb és az előlap színe pontosan megegyezzen, a fekete és a fehér generáció előlapvastagságát nem sikerült pontosan egyeztetni.

Kábé 0,2 milliméter az eltérés, amire akár legyinthetnénk is, de valójában mégsem tesszük. Ugyanis egyes - állítólag inkább a becsúsztatós technikát alkalmazó - tokok nem jók a fehér iPhone-hoz, így a kiegészítőket gyártó cégeknek ezentúl tesztelniük kell a terméküket fehérre is, és az eredményt feltüntetni a csomagoláson. Különben úgy járhatunk, hogy veszünk egy iPhone 4-tokot, ami nem jó az iPhone 4-re.



Jöhet az iCloud

Azt tudjuk, hogy az Apple hatalmas felhőalapú fejlesztéseket tervez, és az utóbbi időben arról is szóltak a pletykák, hogy a keleti parti egymilliárd dolláros szerverpark építése után még több földterületet vásároltak a környéken (állítólag egy komplett Apple-központ is épül), ráadásul az ország más részein is terveznek hasonló méretű beruházásokat. És mivel a jelenleg is elérhető szolgáltatásokat el tudják látni a mostani kapacitással, az ilyen mértékű növekedés nyilvánvalóan az új nagy dobást készíti elő.

Erről ugyan még nem sokat tudunk, a nevét viszont már igen. A pletykák szerint ugyanis a cupertinóiak megvásárolták az iCloud.com domaint, és a pletykát azóta többen is megerősítették.

A domain mostanáig egy Xcerion nevű svéd cégé volt, ami április 5-én bejegyezte magát a CloudMe.com domainre, és ünnepélyesen átkeresztelte a szolgáltatását iCloudról CloudMe-re. A hírek szerint azért, mert az Apple 4,5 millió dollárját (800 millió forintját) nem tudták visszautasítani az előző névért.



Az Apple hivatalos válasza: nem kémkedünk

Csaba már említette egy posztban, hogy Steve Jobs egy interjúban nyilatkozott az Apple adatgyűjtéséről, de a cég hivatalos közleményét és a vezér pontos szavait is érdemes végigolvasni. A véleményemet a témában már ismeritek, a hiszti porfelhőinek elülésével a mostani nyilatkozatokból is látni lehet, hogy megint nagyobb volt a dolog füstje, mint a lángja. Bugok vannak, biztonsági hibák vannak, ami persze nem nem jó, és nemsokára orvosolják. A lényeg: valójában nem a tartózkodási helyet cache-elik, a telefonon egy szűkebb adatbázis van az adótornyokról is wifi hotspotokról, és a gépen lévő backupot titkosíthatjuk, ha akarjuk. Itt a közlemény magyarul:

1. Miért követi az Apple a tartózkodási helyemet?

Az Apple nem tesz ilyet. Soha nem tett, és nem is tervezi.

2. Akkor miért aggódik mindenki emiatt?

A felhasználóknak gyors és pontos helymeghatározásának biztosítása, hogy a biztonság és a magánélet is biztosítva legyen, felvet néhány nagyon komplex problémát, amiket nem lehet néhány szóval elmagyarázni. A felhasználók összezavarodtak, mert az új technológia készítői (beleértve az Apple-t), nem adták meg a kellő felkészítést nekik.

3. Miért tárolja az iPhone a tartózkodási helyemet?

Az iPhone nem tárolja a tartózkodási helyedet. Egy adatbázist épít a wifi hotspotokról és a mobil adótornyokról körülötted, ezek közül van, amelyik több mint száz kilométerre lehet a tényleges tartózkodási helytől. Ez azért kell, hogy gyorsan meghatározhassuk a tartózkodási helyet, ha kéred. Csak GPS-szel percekig tart a koordináták meghatározása. Az iPhone másodpercekre csökkenti ezt az időt a wifi és adótorony információkkal, és a háromszögeléses módszerrel akkor is tud megbízható helymeghatározással szolgálni, ha GPS nem elérhető. A wifi hotspotok és az adótornyok információit a geotaggel a telefon az Apple-nek titkosítva és névtelenül küldi el.

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása