almalé és kungfu Rólunk

Szánalmasan kevés appot vásárolnak a magyarok

Korábban már volt szó arról, hány letöltés kell a toplistás helyezésekhez az AppStore-ban, és hogy milyen eredményeket kell felmutatni ahhoz, hogy egy alkalmazás egyenesbe érjen.

Colin, a Spreadsong vezetője egy 2010-es posztban azt állította, hogy leginkább az összesített top 4 a fejőstehén állapot egy appnak, ehhez jó és agresszív marketing kell, viszont az USA Store-ban ehhez irdatlan mennyiségű letöltés kell. A Top 25-höt 70 eladott app kell naponta, a top 10-hez kábé 250.

Aztán van, amikor ez is kevés, a Pearl Fisher Games napi kétszázas eladással sem került túl magasra abban az időszakban, amikor pörgött az Apple tízmilliárd appos kampánya, beígért nyereménnyel.

És akkor a siralmas magyar helyzet: Kult alkalmazása összesen 28 letöltéssel a fizetős Store-ban 3.-4. volt 2009-ben. Amikor néhány naponta fogyott egy-egy, a top25-höz még az is elég volt.

Van egy teljesen friss adatunk is, ami talán még szánalmasabb képet fest: Magyarországon napi 5 vásárlással a harmadik helyre kerülsz a fizetős üzletben. Napi 40 az első hely. Az ingyenes üzletben a top 10 napi kétszáznál kezdődik, de hát ez nem a kiszámítható jövedelem forrása.

Mondanom sem kell, a top 10 általában 0.75 eurós appokból áll, így a legjobban fogyó alkalmazás készítője is napi 21 eurót kereshet, a harmadik helyen állónak viszont már csak kábé 3 euró üti a markát.

Ez ismét aláhúzza a korábbi posztom címét: nem éri meg a magyar piacra fejleszteni fizetős alkalmazást. És itt ne csak a hazai fejlesztésű játékokra gondoljatok, hanem a Magyarországon található szolgáltatásokra, amiket ugyan nem fejleszt le nekünk senki más. Aki torrentezi magának az ilyen magyar alkalmazásokat, gondoljon arra, hogy nem sokáig torrentezheti.

update: a fejlesztő, Lovas Endre egy levélben hozzátette, hogy a szombaton hármat mutató számláló másnap már 40-re felment (péntekre, a top 3-ba ugrás időpontján), szóval az Apple számlálója kiszúrt velünk egy kicsit. A 40 azért jóval több az 5-nél, és Magyarországra körülbelül ennyit is tippeltem volna, talán kicsit kevesebbet.



Utazó iPhone: Olajfák hegye

Utazónk meditált. Elkezdte gyakorolni a befelé figyelést, tett egy sétát saját áramköreiben, és ha már ott volt, körülnézett az AppStore-ban. Megdöbbenve vette észre, hogy a Bible kifejezés csak a könyvek kategóriában 865 találatot ad a neki szánt üzletben, összesen pedig bőven több mint 1000 app foglalkozik a híres könyvvel. Megnyitotta, olvasgatta, és egy elegáns lekérdezéssel megtudta, melyik a leggyakrabban említett hegy az Újszövetségben (miért is ne, ráért). Kiderült, hogy az Olajfák hegye. Ez van.

Bálint zsebében el is utazott, hogy megnézze a helyet, amit Dávidtól Jézusig annyian koptattak, és ha már Izrael, megnézte Haifát is (a fotón a háttérben a Bahai kert).



Dizájnert keresnek az Apple-kütyük mellé

Na, ha szerinted a Smart Cover egy szar, egy normális stylust sem lehet kapni az iPhone-hoz, és a MacBook Airnek is elkelne egy dizájnos USB-s lámpa, akkor itt az ideje, hogy megtervezd. A Just Mobile prémium kategóriás kiegészítőket gyártó cég versenyt hirdetett, és az első helyezett terve egy tajvani gyárban meg is valósul, az eladások után pedig jogdíj illeti meg.

A zsűri szakértőkből áll a dizájn, a divat, a marketing és a kereskedelem területéről. Három versenyzőt választanak ki (első, második és harmadik helyezettet, érdemük szerint csökkenős sorrendben), a győztes a jogdíjon kívül kap még egy 27-es Cinema Displayt, az ezüstérmes egy Mac Book Airt, a bronzérmes pedig egy iPad 2-t. További infók itt, ha képesnek érzed magad egy körben záródó Smart Coverre, fel tudnád használni a világító almalogó fényét a világbéke elérésére, vagy még ezeknél is jobb ötleted van, pályázz. Nyerjenek a magyar dizájnerek!



Az Apple javított a maces Windows-élményen

Az Apple tegnap kiadta a Boot Camp új 3.2-es verzióját, ennek a szoftvernek a segítségével lehet telepíteni és futtatni Windowst vagy más operációs rendszert az inteles Maceken. Az alkalmazás új verziója a 2011-es MacBook Próknak készült, a frissítés állítólag megszünteti a Windows sorozatos leállását ezeken a modelleken.

Hogy volt-e ilyen, azt két dolog miatt nem tudom, az egyik, hogy nincs 2011-es MacBook Próm _még_, a másik, hogy nem indítottam el a Windowst se BootCamppel, se Paralellsszel már vagy egy éve. De aki mindkét feltételnek eleget tesz, értékelje nekünk a javulást egy egytől 1024-ig terjedő skálán, kommentben. Köszönjük.

Egyébként láthatjátok, az annak idején engem is meglepő, egyértelműen szándékos dizájnválasztás, a BootCamp fekete-fehér Windows-logós ikonja a mai napi megvan.



A touch panelek 60 százalékát lefoglalta az Apple

Tudjuk, mekkora para van az Apple-nél és persze máshol is - a japán gyárak leállása miatt, Rajesh Ghai elemző szerint azonban az Apple gyorsan és határozottan lépett az ügyben. Hogy megelőzzék az iPad 2 készlethiányt, már a piacon lefoglalható összes touch panel 60 százalékára rátették a kezüket.

Az elemző szerint nem várható hiány, az alternatív beszállítók felsorakoztak. Brian White elemző szerint az Apple-beszerzés agresszíven támad minden fronton, előre fizet a még el sem készült alkatrészekért. Bőven megteheti, a csillagászati nagyságú, gyorsan mozgósítható pénzállományáról korábban már írtunk. A kisebb cégek felvásárlására is alkalmas tőke most arra volt jó, hogy az ínséges időkben a legjobb pozícióba jussanak.

Mások természetesen háttérbe szorulnak a kemény támadás miatt, a BlackBerry PlayBook például egy hónapot késik állítólag.

Magyarországon is megfelelő az ellátás, az XMS-be ma érkezett egy nagyobb iPad 2-szállítmány Handrás tweetje szerint, nyilván a többi APR is kapott egy pakkot.




süti beállítások módosítása