almalé és kungfu Rólunk

Steve Jobs nem szereti a Steve Jobs-paródiát

Van ugye ez a Twitter-profil, @CeoSteveJobs, ahol valaki rendszeresen twittel Jobs nevében, kommentálva az aktuális Apple-híreket. Persze akibe egy parányi humorérzék szorult, bármelyik twittjéből rájön, hogy ez nem egy valódi, nem is egy magát valódinak kiadni akaró fake account, inkább egy humoros kísérletezés, megmosolyogtató, önironikus, de nem bántó szándékkal. Nem véletlenül ez a legnépszerűbb ál-Jobs-profil, több mint 377 ezer követővel.

Az Apple-nek persze lehetősége van lépni, hiszen a paródiaprofil Steve Jobs nevét és fotóját használja fel, ez pedig félreértésre adhat okot. Állítólag léptek is, a Twitter üzemeltetői az Apple nevében már megkeresték @CeoSteveJobs-ot, hogy változtassa meg a profilt, vagy törölje. Javaslatuk: a névbe kerüljön bele az a szó, hogy paródia, vagy a kedvenc humorgyilkosunk, a NOT.

Mi a nemes cél érdekében továbbra is menedékként kínáljuk a Kajszibarack blogot, ahová bármilyen hasonló támadás esetén menekülhetnek az Apple-bloggerek és mikrobloggerek, mint Noé bárkájába a tücskök és a csalánozók.



Utazó iPhone: Elmegy a nap

Utoljára 1999-ben élvezhettem a napfogyatkozást, igaz, akkor teljes fogyi volt, a keddinél meg még csak nem is tudtam felébredni reggel. Általában tejfehér volt az ég, de Utazónk le tudta kapni a jelenséget, miután letöltötte neki József a Stellarium nevű programot.



A világ legöregebb iPhone-ja

Egyik olvasónk, Márk küldte be ezt a képet, amin minden bizonnyal a hivatalosan legöregebb iPhone látható:

Ezt nézzétek, ma előtúrtuk a főnököm iPhone 3G-jét, és bekapcsolás után megdöbbentünk. Ilyen régi iPhone lenne? A 4021 nap standby simán több, mint 11 év. Már 2000-ben lett volna iPhone?

A hibáról megkérdeztük i-Dokit, aki szerint szoftverhibáról van szó, amit az iPhone akkujának mélymerülése hívott elő, a rendszeridő viszont nem nullára állt vissza.

Ez mondjuk nem okoz akkora kellemetlenségeket, mint az Alarmgate-es ébresztőórás bugok, de ismét megmutatja, hogy akkor van igazán bajban a cupertinói cég, ha egyenletes, hiba nélküli számlálás kerül szóba.



Már első nap feltörték a Mac App Store védelmét

Hát erre sem sokat kellett várni, a megnyitó napján bejelentette egy hackercsapat, hogy kijátszotta az alkalmazások védelmét, és akár fizetős tartalmakat is meg tudnak szerezni ingyen. Csak ki kell cserélni néhány fájlt, és vagy egy alkalmazást telepíteni a Macre, ezután már pofonegyszerű ellopni a fejlesztők munkáit.

Egyelőre nem adták ki a kérdéses alkalmazást, érdekes indokokra hivatkozva. Szerintük ugyanis még nincs elég sok szemét a Store-ban, a megnyitókor még egész jó programok tölthetőek le. Meg akarják várni, amíg az üzlet tele lesz mindenféle szeméttel, és akkor - talán februárban - kiadják a Kickback nevű alkalmazást. A fizetős tartalmak ingyenes megszerzésének ideológiája: elválasztani a búzát az ocsútól.

Ugyanez a csapat törte fel korábban az Apple DRM-védelmét, de míg az még védhető kezdeményezés volt, ez már nem annyira az. Mivel azonban előre bejelentették, az Apple összekaphatja magát, hogy valamivel jobb pajzsot üssön össze. Újabb front nyílt a hacker-csiki-csukira, úgy tűnik. Vagy az Apple készíttet tesztverziókat is a programokhoz, és a Kickback ideológiája összeomlik.



16 ezren töltötték le az ingyenes Navigont Magyarországon

Ma kaptunk egy sajtóanyagot a T-Mobile-tól, amiben egy érdekes számadat olvasható: négy hónappal az AppStore-os debütálása után 16 ezren használják az ingyenes magyarországi Navigon Select navigációs programot.

Az alkalmazás csak annyi adatforgalmat használ mobilhálózaton, amennyi a szoftver érvényességének rendszeres, automatikus ellenőrzéséhez kell. 2011. június 30-ig letölthető, az aktiválástól számítva két évig érvényes a licenc.

Az országban durván 140 ezer iPhone van, ezek nagy része T-Mobile-os, sőt kockáztatok: autót is rendszeresen használó T-Mobile-os. Vagy ennyire sokan nem hallottak még az akcióról (egyik ismerősöm sem töltötte még le, ez eddig egy), vagy ennyire ismerik Magyarországot a vásárlók.

A T-Mobile nemrégiben egy több mint 900 fős mintával készített egy felmérést is, ebből kiderült, hogy az iPhone-használók 96 százaléka tölt le alkalmazásokat. A letöltött alkalmazások között a játékok szerepelnek az első helyen, ezeket az egyéb szórakoztató és kényelmi szempontokat szolgáló alkalmazások, mint például a csevegőprogramok, a közösségi, navigációs és zenei alkalmazások követik.




süti beállítások módosítása