Ahogy lenni szokott, új oprendszer, új biztonsági hibák. A szakemberek elkezdték próbálgatni az iOS 5-öt, és sorra találták meg a jelkódzárral védett telefonokon a jelszó megkerülésének lehetőségeit. Van egy pár.

A sophosos Chester Wisniewski például megírta, hogy az új operációs rendszer titkosítása ugyanúgy nincs rendben, mint az elődje, az iOS 4 esetében. Noha az Apple az iPad Business Security címén biztosítja a vásárlót, hogy az iPad hardveres titkosításra képes, védi az összes készüléken tárolt adatot, a médiafájlokat ugyanúgy el lehet érni egy pécéről, egy olyan programmal, ami ismeri a készülék kommunikációs protokolljait. Akkor is, ha le van zárva a készülék, a jelszó megadására nincs szükség. Ez a fotókat, a zenéket, a hangfelvételeket és a videókat érinti.

A másik probléma a Sirivel van, ugyanis a telefont akkor is utasíthatjuk hanggal, ha a jelkódzár egyébként be van kapcsolva. Email-eket, sms-eket küldhetünk a lezárt telefonról, hozzáférünk a naptárhoz is. A probléma megoldása egy egyszerű csúszka a Beállítások között, a Passcode Lock beállításai között itt ki lehet kapcsolni a Sirit, ha jelkódzárral védett az iPhone 4S. Alapból viszont sajnos be van kapcsolva, az ilyenekkel kevésbé törődő júzereket védtelenül hagyva.

És van a pár napos történet, a Smart Cover-sztori. Egy iPad 2-n például hozzáférhetünk a lekapcsoláskor aktív programhoz a jelkódzár megkerülésével. A lezárt készüléken hosszan meg kell nyomni a kikapcsoló gombot, a csúszkát nem elhúzni, ráhelyezni az iPadre egy Smart Covert, visszavenni, és nyomni egy Cancelt. Ha a Home screen volt a lezáráskot látható, láthatjuk a programokat, de nem indíthatunk el semmit, viszont ha a levelezőnkben böngésztünk, mielőtt például a munkahelyünkön, az asztalunkon hagytuk a készüléket lezárva, bárki megnézheti a leveleinket.

Az Apple ma update-elte a Smart Covert: megszűntette a narancssárgát, és egy új színt dobott piacra, a sötétszürkét. Egyelőre nem tudni a fenti hiba és a mostani upgrade között van-e összefüggés. Ki kellene próbálni a sötétszürke borítással, hátha.