Egy alaposabb elemzés jelent meg a Cneten, amiből két számot, meg egy rövid jóslatot érdemes előrántani. Az első a letöltött darabszámé: ebből kiderül, hogy az Android még idén megelőzheti az Apple platformját, előbbi ugyanis 8,1 milliárd alkalmazással számolhat, míg utóbbinak az elemzések szerint körülbelül 6 milliárddal kéne beérnie.

Hogy a fejlesztők mégis inkább az iOS-re dolgoznak szívesebben, az a bevételekkel magyarázható, az App Store-ban ugyanis jóval nagyobb hasznot lehet elérni a jobb fizetési hajlandóságnak és a zártabb rendszernek hála. Az Ovum piacelemző szerint 2016-ra már kétszer annyi androidos, mint iOS-es letöltés lesz (21,8 milliárd a 11,6 milliárddal szemben), de bevételi oldalon az Apple még mindig jobban fog állni: 2,86 milliárd dollárral kalkulálnak az Android 1,5 milliárdjával szemben.

Az Appleinsider mindenesetre megjegyzi, hogy az Ovum tavaly nyáron még azt jósolta, hogy az Androidé mellett a Symbian, a BlackBerry és a Windows Phone 7 alkalmazásboltja is keményen meg fogja szorongatni rövidesen az App Store-t, aztán látjuk, mi történt. Szóval nem érdemes minden elemzésüket készpénznek venni, de az idei darabszámra és bevételi arányra vonatkozó számok körülbelül kész tények, azokon tehát lehet töprengeni.