A DigiTimes az ultrabook platformot, lényegében a MacBook Air által létrehozott kategóriát elemezte, és arra jutott, hogy az apró, könnyű, nagy teljesítményű gépek piacán nehéz lesz megszorongatni az Apple-t.

A lap meglehetősen jó kapcsolatokat ápol az alkatrészgyártókkal és azokkal a cégekkel, akik a házakat készítik, és arra jutott, hogy az Air 999-1599 dolláros ára kifejezetten alacsonynak tűnik ebben a szegmensben. Annyira, hogy a DigiTimes szerint a versenytársaknak esélyük sincs bemenni ezer dollár alá, ha hasonlóan minőségi anyagokból épített és erős, ráadásul ssd-s gépet akarnak piacra dobni. Egyetlen reménysugár az lehet, ha az Intel jelentősen csökkenti a processzor és a csatolt részek árát, amik egyébként a gép teljes gyártási költségének körülbelül harmadát adják. Ebben az esetben elképzelhető egy ezer dollárnál olcsóbb ultrabook, kérdés, hogy ez milyen lépésre kényszerítené az Apple-t.

Azt ugyanis látni lehet, hogy a korábban prémiumgyártóként definiált vállalat ugyan továbbra sem dob piacra olcsó termékeket, viszont azokban a kategóriákban, amikben jelen van, sok esetben egyáltalán nem számít drágának, sőt, kimondottan lefele nyomja az árakat. Az iPhone-ért persze sokat kell fizetni, de az iMac már egyáltalán nem kerül többe, mint a konkurens all-in-one-ok, az iPadet árban csak óriási minőségi áldozatok árán tudják megverni, de a hasonlóan jól megépített, hasonlóan erős tabletek semmivel sem olcsóbbak, és a jelek szerint az Air sem tűnik drágának saját kategóriájában.

Mindez köszönhető lehet annak is, hogy az Apple olyan sok piacon van sikeres termékekkel jelen, hogy nem kényszerül rá a Mac-iparág kifacsarására és a profit maximalizálására, így megteheti, hogy az elérhető legalacsonyabb ár környékén árulja gépeit.