Valószínűleg még nem ér véget a Lodsys-ügy, de a fejlesztők fellélegezhetnek, az Apple hivatalosan is kiállt az érdekeik mellett.

Az történt ugyanis, hogy ez a Lodsys nevű szabadalomtroll cég (aki abból él, hogy különböző jogcímeken perel nagyvállalatokat a nála található szabadalmak használata miatt) május 13-án kiküldött néhány felszólító levelet kis iOS-fejlesztőknek, miszerint ő birtokolja az in-app-purchasingről szóló szabadalmat, és azt jogtalanul használja alkalmazásában a készítő.

Két dolog miatt volt ez szokatlan: az egyik, hogy az ilyen troll cégek nem szokták a kis fejlesztőket megcélozni, akik sokszor csak a zsebpénzüket keresik meg egy-egy appal. A másik furcsaság pedig az, hogy az in-app-purchasing szolgáltatást az Apple kínálta a fejlesztők felé, vagyis úgy tűnt, a támadás inkább nekik szólt.

Valószínű, hogy az Apple elhajtotta korábban a Lodsyst, aki egy kilencvenes években levédett, általános szabadalomra hivatkozva tartotta a markát. Erre ők úgy zsarolták meg a cupertinóiakat, hogy kést tettek pár fejlesztő torkának, mert tudták, hogy hamarosan mindenhol erről lesz szó.

Az Apple most egy levelet írt a Lodsysnek, amiben azt állítja, mind a négy szóban forgó szabadalmat licenceli, az alkalmazások készítői pedig tőle kapták a felhatalmazást, hogy használják azokat, így semmi dolga a Lodsysnek a fejlesztőkkel. Az Apple levelet küldött a megfenyegetett fejlesztőknek is, miszerint rendezik az ügyet, megnyugodhatnak.