Az Asymco elemzője, Horace Dediu elkészítette a világ mobilgyártóinak piaci elemzését, ebben egy számunkra igen érdekes grafikont is találunk. Ez alapján az Apple a teljes mobileladásokat tekintve is világelső, ha a bevételt tekintjük, és negyedik, ha az eladott készülékek számát.

És hogy a profittal hogyan állnak? Arra egy másik, kevésbé tetszetős, úgynevezett igénytelen ábra készült, a narancssárga az Apple, mellette a legnagyobb szállítók, a veszteséget termelők nem kerültek fel természetesen a diagramra, ami a 2011. évi első negyedév adataiból készült.

Az Apple, a Research In Motion és a HTC 2011 első negyedévében három negyedévnyi profitot vágták egyébként zsebre, ők hárman tudják maguknál a teljes mobilszektor nyereségének 75 százalékát.

Aki ebből magától nem jött volna rá, az elemző kifejti: a butatelefonok forgalmazása egyáltalán nem tesz jót a cégeknek, annak ellenére, hogy a Nokia emiatt vezet toronymagasan az eladott darabszámban. A piac változik, és 3-5 éven belül csak okostelefonok lesznek a piacon. És az Apple ezen a piacon lett tyrannosaurus. Rex.