A kérdés ott motoszkált eddig is a fejünkben. Azt tudjuk, hogy sokan azért jailbreakelnek, hogy a fizetős programokat ingyen megszerezzék, de mivel az ismerőseim körében ez az arány abszolút elenyésző, nem mertem volna tippelni, a mai magyarországi helyzetre. Most Lovas Endre fejlesztő írásából kapunk egy becslést, a helyzet rosszabb, mint gondoltam. Természetesen a most vázolt számok Magyarországra vonatkoznak, azon belül is egyetlen appra, de mégis elkeserítő, hogy a piac mérete és fizetőképessége miatt egyébként is értelmetlennek tűnő hazai fejlesztéseket hogyan vágja haza még jobban egy-egy kárt okozó hacker és egy olyan felfogás, ami szerint nem ér meg 200-500 forintot fizetni egy hasznos képességért egy egyébként egyáltalán nem olcsó telefonon.

 

De hallgassuk meg az illetékest:

Előre szólok, hogy ez a cikk nem nyafogásról szól. Tényekről, egy-két személyes véleménnyel.

Néhány héttel ezelőtt a mi Parkolás programunk sem kerülhette el a sorsát, megjelent a feltört változata. "Sokáig" kellett várni a feltörésre, egészen pontosan 20 napot. Először keserű ízt éreztünk a szánkban: “Mi ez már?”. Kezünkbe temettük az arcunkat, feljelentést fontolgattunk és egyéb gyerekes gondolataink is voltak, (például, hogy visszük a bátyánkat). Aztán úgy döntöttünk, hogy várunk egy kicsit az érfelvágás előtt és meglátjuk, hogyan alakulnak az eladások.

Pontosan tudjuk, hogy hány feltört és nem feltört változat szaladgál odakint és közel hat hét adataiból már néhány következtetést le lehet vonni, mert elég régóta vezeti a toplistát a Store-ban, szóval nem egy napi 2 darabos alkalmazásról beszélünk. Ma, amikor a cikk készül, a 3. éppen.

A hatás picit meglepő volt. Első ránézésre nem láttunk csökkenést az eladásban, illetve a változás nem az volt, amire számítottunk. A kezdeti nagy boom után minden nap kábé 1,4-1,5-ször több új kliens jelent meg a szervereinken, mint az aktuális eladások száma. Tehát az eladások maradtak a korábbi fejlődési görbének megfelelő szinten, de az új kliensek száma kábé 40 százalékkal megugrott (ez az arányszám azóta is szépen kitart). A meghökkentő eredmény a program ingyenes változatában mutatkozott, vagyis a fizetős verzió feltörésének inkább az ingyenes verzió eladásaira volt hatása. A feltörés megjelenését követően az ingyenes változat kiesett a TOP50-ből, tehát az ingyenes változat "eladásai" csökkentek elég erőteljesen. Ma több fizetős, mint ingyenes megy el, ami nem túl életszerű.

Elkezdhetünk azon gondolkozni, hogy akkor nincs is semmi gond, hiszen a fizetős program eladási adatait nem érintette a feltört változat megjelenése. Vajon milyen hatása van/lesz az ingyenes próba változat visszaesésének? A mi esetünkben az elsődleges reklámfelülete a programnak az ingyenes változat. Így azok a feltört telóval rendelkezők, akik egyébként néha-néha vásárolnak is alkalmazást, egyszerűen nem teszik meg. Vagyis a "próba" alatt eleve a teljeset töltik le, utána meg megfeledkeznek az egészről még azok is, akik fizetnének. Ez a valódi gond, ez az, ami pénzt húz ki a fejlesztő zsebéből.

Továbbá az ingyenest próbálók száma még viszi lendületből a fizetős változatot. Úgy gondolom, hogy a próba hiányának a hatása később fog beütni. Ebből a diagramból azt is láthatod, hogy mennyi letöltés kell az első helyhez. Magyarázatot is fűzök a völgyekhez: a Parkolás alkalmazást jellemzően hétköznap töltögetik az emberek. Húsvétkor pl. nagyon visszaestek az eladások, majd a következő héten szépen visszajöttek.

Sokak szerint azért van létjogosultsága a feltört programoknak, mert az Apple nem alakított ki egy próba rendszert, amin keresztül a felhasználók megnézhetik, kipróbálhatják hogy tényleg jó alkalmazással állnak-e a szemben. Általában erre az a válasz, hogy ott vannak a review-k a Store-ban, meg persze az, hogy komoly minőségellenőrzésen esnek át a programok.

Azt gondolom erről, hogy ez csak féligazság az Apple-től. Mi van azokkal a felhasználókkal, akik a review-ban az 1 csillagos értékelést adták, náluk nem váltotta be a megvásárolt app a hozá fűzött reményeket? Ők hogyan jutnak a pénzükhöz? Kárpótolja őket valaki? Biztos, hogy ami 4,5/5 csillagos program, az nálam is jól működik? Megoldást jelent az én problémámra? Szóval a próbák hiánya tényleg nagy gond és kizárólag a fejlesztőkre van bízva, hogy ezt hogyan oldják meg.

Nálunk ez a következőképpen valósult meg: eleve van próbaváltozat. Nincs mellébeszélés, ott a teljes próba. Megjelent egy fizetős és egy ingyenes változat. Utóbbi teljes egészében azonos a teljes változattal, annyi különbséggel, hogy időkorlátja van (max 3 parkolás 30 nap alatt). Szóval ezt a programot ki lehetett és továbbra is ki lehet próbálni teljes funkcionalitással. Vagyis nem igaz, hogy azért törik fel a programot, hogy kipróbálják. Ezt hírdetik sokan, de ez nem igaz, hiszen feltörték. Kár ezen siránkozni, a feltört progikat (is) szeretik az emberek, nem adják oda egy kóla árát a fejlesztőnek, amikor 150ezres telójuk van.

Ebben egyébként nagyban hibás az Apple is. Lassan, vagy egyáltalán nem reagál az hibákra és képtelen utólag foltozni őket. Az iPhone 4 örökké törhető lesz. Ráadásul a feltörés nagyon könnyű lett, mert automatizált eszközzel működik. A magyar programok nagy részét egyébként egy AppHUN nevű "hacker" törögeti fel, szintén automatizált eszköz segítségével. Nem kell hozzá egy kifinomult, okos informatikus, aki megtalál egy gyenge pontot (mint pl. Geohot), hanem egy sima "Next-Next-Finish típusú rendszergazda" is elég, vagy egy picit jártasabb felhasználó. Sajnos az is tud törögetni, aki olyan, mint AppHUN, hogy életében egy sor kódot nem írt még, viszont itt most bizonyíthat.

Jöjjön hát a lényeg, nem árulok zsákbamacskát, itt vannak a számok, igaz csak 3 hétre visszamenőleg. Remélem sok fejlesztő tanulni fog a dologból és kiadás előtt beépít valamilyen védelmet.