Eljött ez is, az Apple bíróságon próbálja bizonyítani, hogy a dél-koreai gyártó úgy ért el sikereket az okosmobil és a tabletpiacon, hogy az iPhone-t és az iPadet másolta. Steve Jobs cége szerint fénymásolták dizájnt és a felhasználás módját is, előbbit elég könnyű bizonyítani, elég csak a Samsung Galaxy S-re nézni, ami pont úgy fest, mint az iPhone első három generációja.

Más szempontból viszont úgy gondolom, baromi nehéz dolga lesz az Apple-nek. Bár a Samsung okosmobiljának a dizájnja tényleg elképesztő nyúlás, a beadvány többi szereplője már nem az. Persze a Galaxy Tab is csak egy nagy kijelző, akár az iPad, de ettől még nem lesz nyúlás, hiszen a piac összes tabletje ugyanúgy néz ki: egy nagy kijelző az egész. És ugyanez igaz az okosmobilokra is, a hardver dizájnjának a jelentősége eltörpül amellett, hogy miként fest az operációs rendszer kezelőfelülete, hiszen az esetek 95 százalékában csak ezt látjuk az egész mobilból, és viszonylag ritkán tanulmányozzuk a hátlapot, meg a keretet.

A használat során felmerülő hasonlóságok miatt megint csak nehéz a Samsungot támadni: az operációs rendszer a Google fejleszti, és az Androidot a kezdetek óta úgy kell használni, mint az iOS-t, a Samsung ehhez legfeljebb néhány saját skint meg alkalmazást tett hozzá, az alapvető hasonlóságokért viszont nem náluk kell kopogtatni, hanem alig egy sarokra: ennyire lakik ugyanis Steve Jobstól Larry Page, a Google alapítója, ahogy azt meg is írtam, amikor arrafelé jártam.

Képzeljük csak el, ahogy Larry kilép háza ajtaján, Steve meg sértődötten átmegy az út másik oldalára, miközben tejért megy a boltba.

Ugyanakkor érdekes lesz nézni, hogy a bíróság miként próbál majd rendet tenni a trendek és a lopások között, szerintem ugyanis sokkal inkább az előbbiről, mint utóbbiról van szó. Nehéz lenne persze elvitatni, hogy az okostelefon kategóriáját az iPhone, a tabletekét az iPad újította meg, de egyetlen cégnek nekimenni azért, mert az követi a trendeket, szélmalomharcnak tűnik. Akkor már minden androidos gyártót perelni kéne, ami persze még kevésbé életszerű.

A sztori másik vicces vetülete, hogy az iOS-eszközök lényegesebb elemeit, például a processzort, a Samsung üzemeiben készítik, kissé leegyszerűsítve tehát elmondhatjuk, hogy a dél-koreai cég hardvere működteti azokat az Apple-termékeket, amiket a kaliforniaiak szerint a Samsung pofátlanul lemásol, és saját név alatt piacra dob. Na itt kezd el olyan szövevényes lenni a sztori, hogy bíró legyen a talpán, aki kibogozza az egészet.