Azt eddig is tudtuk, hogy a Japánban lezajlott események óriási pusztítást végeztek, és természetesen az Apple-t sem érinti közömbösen, ami a szigetországban történt.

Miután a telefonvonalak sok helyen nem működtek, százak jelentek meg az Apple Store-okban, mivel ez azon kevés helyek egyike az országban, ahol ingyenes a wifi - írta egy japán Apple Store menedzser. Miután tízkor végre bezártak, az emberek a bolt előtt maradtak, a kütyüikkel a routerekre csatlakozva. Mivel a közlekedés sem volt épp megfelelő, az Apple megengedte a dolgozóknak, hogy az üzletben aludjanak, és megtérítette minden költségüket, ha haza akartak menni.

Az iPad 2 debütálását bizonytalan ideig elhalasztották Japánban, március 25-én lehetett volna először kapni a táblagépből itt, de az Apple szóvivője szerint most a károk elhárítására fókuszálnak inkább.

Ami azonban még hosszabb távon befolyásolja a vállalatot, az a japán gyárakban okozott kár. A Toshiba például, ami a világ flash memóriáinak 40 százalékát állítja elő, és ők szállítanak az iPhone-okba és iPad-ekbe is (az iPad 2-ben is Toshiba gyártmány van), jelenleg bezárt kapuk mögött vizsgálja, mekkora károkat okozott a földrengés. A memória ára természetesen emiatt jelentősen felment, ráadásul jelentős készlethiányra lehet számítani az elkövetkező hónapokban minden Apple-kütyüvel kapcsolatban.

Gene Munster elemző szerint valószínűleg az Apple végül mindenhol elhalasztja a márciusi 25-i iPad 2-debütálást, valamikor a júniusi negyedévben lesz csak várható a tábla. Az elemző szerint az Apple viszont bevásárolt annyi alkatrészt, hogy a rövid távú áringadozások nem ártanak neki annyira, mint a versenytársaknak.

Emiatt természetesen a negyedéves várható bevétel is csökken, így a részvény ára is süllyedni kezdett, ráadásul a piaci átlagnál is nagyobb mértékben.