Tegnap az Apple kiadta a nyáron megjelenő új operációs rendszerének Developer Preview verzióját, így most még közelebb kerültünk a végleges oroszlánhoz.

Amit eddig tudtunk, azt itt foglaltuk össze, itt pedig a Gestures and Animations résznél találhatjuk a videót, ami gyorsan végigfuttatja az operációs rendszer hitvallását, ami így foglalható össze: a Mac OS X ereje alá is az iPád könnyű használhatóságát próbálja beilleszteni.

Az egyik legjelentősebb meglepetés: a Mac OS X Lion Server integrálva érkezik a sima 10.7-tel, és teljesen ingyenes lesz. És persze borzasztó könnyű beállításokat ígérnek, amikhez általában tartják is magukat.

Az operációs rendszer oldalán is láthatjuk, hogy beépítik a külsős Mac OS X-es programok egyik népszerű változatát, aminek segítségével az egy hálózaton lévő Macek között egyszerűen, bejelentkezés nélkül, ráhúzással lehet fájlt megosztani. Én erre korábban a DropCopyt használtam, de egy ideje már csak filmnézésre kapcsolom be szegény öreg Mac minit, a filmeket meg a kulcstartómon fityegő pendrive-on viszem át a másik szobába (tudom, ősember vagyok, kövezzetek meg). A szolgáltatás neve AirDrop, a csomagok a Downloads mappába esnek.

A Mail is teljesen megújul, aki használta már iPaden, vagy járt mostanában a Gizmodón, ismeri a koncepciót: egy oldalsó, vékony sávból választva a teljes tartalom minél nagyobb felületen jelenik meg. Működik a levelezővel is a full screen ficsör. (Egyébként az új Gizmodo is jó lenne, ha az oldalsó cikkajánlók fölé húzva a kurzort azonnal megjelenne bal oldalon az anyag, de hát ez gondolom ez már a jövő).

Megjelenik a Conversations nevű képessége is a levelezőnek, nagyjából az, ahogy a Gmail is rendezi a leveleket, csak picit kulturáltabb kinézettel.

A Versions ficsör abban segít, hogy a dokumentumaink változásait nyomon követhessük. Ugye az auto save operációsrendszer-szintű megjelenéséről már eddig is hallottunk, ezek Time Machine-hoz hasonló elrendezése a Verziók, látványosan haladhatunk visszafelé a munkánkon, egészen amíg eljutunk az üres oldalig. Mentés készül a dokumentumról minden megnyitáskor és óránként.

Elkészült a Face Time alkalmazás is, ez a Lionnal együtt ingyen érkezik, a korábbi felhasználóknak a Mac App Store-ból egy dollárért megvásárolható. Ami eddig ingyen volt, az béta verziós.

Nade. Ami ugyan nem a ma zenéje, de nagyot szólhat: megjelent a "HiDPI display modes" elnevezésű monitortámogatás az oprendszerben, ami a mostanihoz képest kétszeres nagyítást engedne minden irányban, vagyis a jelenlegi 1440-szer 900-as helyett 2880x1800 pixel érkezhetne a jövő MacBook Próiban a Macrumors szerint. Tudom, hogy sovány vigasz azoknak, akik most vesznek egyet (mint én), de próbáljunk örülni a gyermekeink, unokáink, dédunokáink sikereinek. Én aszondom.

A Developer Preview ismert hibái közül kiemelnék egyet:

iPhoto pictures cannot be viewed in Full Screen on MacBooks with discrete video hardware.

Vicces, ez az iPhotós teljes képernyős nézegetés úgy tűnik, az egyik legnagyobb probléma, amivel az Apple találkozott. Reméljük sikerül a képek felnagyítása a végleges verzióra.

Egy kis ízelítő a mindennapi használatból:

3465!!!