Oké, hogy iPod, iPhone meg iPad, de hát azért lelkünk mélyén csak macesek vagyunk szinte mindannyian. Éppen ezért a számítógépeladásokról olvasni mindig valahogy őszintébb, mélyebb izgalmat okoz, mint a mobileszközökéről. Most pont ez következik, szóval kellemes borzongást.

A lényeg: a Mac piaci részesedése az amerikai piacon az utolsó negyedévben elérte a 8,7 százalékot az IDC szerint, az egész évben 8,8 százalékos részesedést sikerült megcsípni.

Fontos észrevenni, hogy ebben az eredményben nincsenek benne az iPad-eladások, azok tehát csak a laptopok, asztali gépek, netbookok eredményeit veszik figyelembe.

Ezek alapján elmondható, hogy az amerikai számítógéppiac közel öt százalékot gyengült az egy évvel ezelőttihez képest, ami az utolsó negyedévben egymilliós mínuszt jelent. A legnagyobb gyártók közül csak az Apple és a Toshiba tudta érdemben növelni eladásait, mindkettő 15 százalék körüli erősödést könyvelhet el, míg a legnagyobb vesztes közel 30 százalékos mínusszal az Acer: gondolom ennek sok köze lehet a gyengülő netbookeladásokhoz, de ha valaki többet tud, ossza meg velünk.

A nagy visszaesés mindenesetre az utolsó negyedévben következett be, mert éves átlagban a legtöbb cég még tartja magát, sőt, az egész iparág némi növekedést tudott elkönyvelni: