almalé és kungfu Rólunk

Pénztermelő lehet az iPad

A Needham elemzője, Charles Wolf 235-ről 280 dollárra módosította az Apple célárfolyamát, szerinte a folyamatosan növekvő keresletnek és az új termékeknek hála jelenleg körülbelül ez a reális értéke a vállalat egyetlen részvényének (most egyébként 200 dollár környékén állnak a papírok).

A szakértő szerint az Apple masszív növekedésen van túl, de további erősödés várható: az évente eladott iPhone-ok darabszáma például az idei 37 millióról 2019-ig 142,5 millióra emelkedhet. A szám két változóból jött össze: Wolf úgy számol, hogy a globális okostelefon-piac az évtized végére 170 milliósról 570 milliósra (pontosabban 569,8 millósra – hogy jönnek ki ezek a számok?), az Apple részesedése 15-ről 25 százalékosra nő.

De jól szerepel majd a többi termék is: a Needham szakérője szerint az iPadből idén kétmillió, jövőre hatmillió, aztán kilencmillió, míg 2019-ben húszmillió találhat majd gazdára. Pontosabban 19,8 millió, de ezt a számot megint nem értem.

A Macintoshok forgalma is tovább nőhet 9,5 millióról 25 millióra, egyedül az iPodok kapcsán számít visszaesésre Wolf, ott az 53,2 milliós darabszámot 35,5 millióssal helyettesítette be.



Alakul az új MacBook Pro kívánságlistája

Az iPad óta tudjuk, csínján kell bánni a jóslatokkal, mert ha nagyon elszalad a fantáziánk, akkor is csalódottak leszünk, ha racionális keretek között a lehető legjobb terméket mutatja be az Apple.

Ugyanakkor javíthatatlan pletykagépek is vagyunk, akik képtelenek tartani a szájukat, úgyhogy teszünk az első bekezdésben leírtakra, és gyorsan összeszedjük, milyen fejlesztéseket tartanak elképzelhetőnek a külhoniak a talán hamarosan érkező MacBook Prók kapcsán.

Először is szinte mindenki biztosra veszi a Core i5/Core i7-es processzorok érkezését. A kisebb, jelenleg integrált grafikus gyorsítóval szerelt gépeknél én ezt a cserét továbbra is nehezen tudom elképzelni, hiszen az új inteles gépek mellé nem lehet integrált Geforce-ot vagy Radeont pakolni, mert megtiltotta a gyártó, szóval a processzorokba pakolt gpu-t kéne használni, ami körülbelül feleolyan teljesítményre képes, mint a MacBookokban jelenleg használt 9400-asok. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy az Apple elfogadná a grafikus teljesítmény drasztikus csökkenését a 20-30 százalékos processzorteljesítmény-növekedésért cserébe.

Azokban a gépekben azonban, amikben most is két grafikus gyorsító van, életszerű a csere: amikor nem kell a teljesítmény, a 9400-as helyett az Intel processzorba integrált gpu-ja is elég, amikor meg kell a kraft, át lehet váltani a 9600-asra, vagy annak valamelyik utódjára.

Na de ez csak a kezdet: a pletykák arról is szólnak, hogy 3G-s kártya kerül a gépekbe, aminek igencsak itt lenne már az ideje. Hülyén néz ki a laptopból kilógó modem, az iPhone laptopra kötése sem megoldás, mert a mobil egyből elkezdi tölteni magát, amitől túl hamar lemerül a MacBook. Mondjuk a 3G-s modem ellen szól, hogy egy ilyen döntéssel gyengítenék az iPad piacát, na majd kiderül.

Felmerült az USB 3.0 bevezetése is: az új szabvány tízszer gyorsabb elődjénél, képzeljünk csak el egy alig pár másodpercig tartó Time Machine-backupot! Na hát az maga lenne a mennyország. És mivel a Snow Leo már támogatja a szabványt, valamint a legtöbb 2010-ben megjelent közép és felsőkategóriás alaplap már szintén kokettál az USB-vel, szerintem simán megtörténhet a váltás.

Na de mi szerepel a ti kívánságlistátokon?



Ingyen Kindle-lel támad az Amazon

A TechCrunch információi szerint az Amazon ingyen Kindle-t kínálna a legjobb ügyfeleinek, konkrétan annak a lehetőségét vizsgálják, hogy minden Amazon Prime-előfizetőnek egy e-book olvasót adnának. Az évi 79 dolláros Prime-előfizetés kétnapos szállítási határidőt kínál az Amazon vásárlóinak, amit egynaposra lehet csökkenteni 4 dollárért. Mondjuk hogy e mellé miért érne meg egy Kindle-t adni, nekem így elsőre nem teljesen világos.

Az Amazonnál egyébként az iPad bejelentése óta fontos stratégiai döntésekre kényszerülnek a menedzserek, akik szerintem elég tökösen és gyorsan reagáltak eddig.

Az iPad bejelentése után nem sokkal már úgy kínálták a kábé ötszáz dollárért (iPad áron) kínált e-readert, hogy akinek nem tetszik a kütyü, annak visszafizetik az árát. Legutóbb pedig a Macmillan kiadót zárták ki az online üzletéből, mert az iBooks-ban debütáló 15 dolláros könyvárak mellett tette le a voksát.

Az Amazon ráadásul nemrég felvásárolt egy érintőképernyőket gyártó vállalatot, a Touchcót (tacskót, haha), és a fejlesztői környezetének bétatesztje is elkezdődött, így jöhetnek a játékok és az éttermi kalauzok a készülékre. Úgy tűnik, a Kindle következő generációja egyre inkább az iPad irányába mozdul el.



Utazó iPhone: az ördög hídja

Van az úgy, hogy az ember elmegy síelni, de nem talál havat. Most mondjuk épp nehéz elképzelni ezt, de higgyétek el, van ilyen. Így járt stro-B is, aki karácsony előtt az olaszországi Abetone térségben akart csúszkálni, de csak vizet talált, meg zöldellő réteket.

Pont akkor jött a melegfront. A lefele vezető úton Borgo a Mozzano nevű helységben, a Ponte del  Diavolo, az "Ördög hídja" lábánál készültek a fotók. A hó, amit kerestünk, ott van, csak víz formájában.

Így hát eszébe jutott, hogy épp az Utazó iPhone-t tartja a zsebében, ezért előkapta, és készített róla néhány fotót.

A tegnapi megfejtések között egyébként volt néhány kiemelkedő, a "kvázi" és az "igen" mellett valaki pont egy Utazó iPhone-os postnál ragadt le, és ennek örömére a nekem küldött levélben bevallotta, hogy eddig ő sem küldött képet. Ezúton üzenem neki, hogy három miatyánk, három üdvözlégy, és el van boronálva.

A sorozatba képet ide küldhettek.



Ilyen a Macworld Apple nélkül

Egy éve, amikor az Apple bejelentette, hogy nem vesz részt több Macworld Expón,  eszembe jutott, milyen lesz akkor a show, mennyire lesz életképes, mennyien fogunk figyelni rá. A választ az utolsó kérdésre akkor kaptam meg, amikor tegnap a hírek böngészése során belebotlottam, hogy jé, elindult. Tegnap megnyitották a kiállítási csarnokot.

Ahogy olvasom a programot, az egész egy kicsit olyannak tűnik, mint egy halotti tor az Apple-nek. Maces cuccokat mutogatnak, iPhone-os programokat mutatnak be külsős fejlesztők, de senki nem veregeti vállba őket a színpadon, vagy például beszélgetnek az iPad jövőjéről is, ami azért fura, mert nem lesz a teremben egyetlen iPad sem, sem ember, aki látott volna már egyet tíz percnél tovább. Szóval szerintem ez így fura.

Az Apple tavaly vonult ki a show-ról, mert már nincs rá szüksége ahhoz, hogy elérje a vásárlóit. A rendezvényt vezető Paul Kent persze bizakodó, hisz a kiállítókban, és a bemutatott termékek erejében, ami érthető. Az eseményre 30 ezren regisztráltak előre egyébként, míg tavaly 50 ezren, tavalyelőtt 45 ezren vettek részt a kiállításon.

És hogy miket mutattak be? A Best of Show, vagyis a legjobbak listájából válogattam néhányat. Nyertek iPhone-os alkalmazások, volt például élő forgalmi adatokat közlő app, kamerák képével, parkolóóra-szimulátor hol-a-kocsim-funkcióval meg ilyesmi, nagyon izgalmas. Voltak kábeles megoldások, például egy HDMI-Mini Display Port átalakítót is bemutattak (150 dollár) és konnektorba épített USB-töltőt (30 dollár) is vehetünk. Kedvenceim a MacBookos alkalmazás, amivel a hatalmas touchpadon stylusokat (Pogo Sketch és Inklet) használhatunk, így akár nyomásérzékeny rajzoló felületet kapunk a laptopon, vagy a Papershow, ami 200 dollárért egy kamerás tollat és egy speciális papírt kínál, így a papírra vetett gondolatok a képernyőn jelennek meg.

Hát ez volt a Macworld, illetve ez van, még holnap is tart a rendezvény, de nem hiszem, hogy meg kell majd említenem újra. Aki elszomorodott, annak egy vidám történetet ajánlok az első Macworld idejéből, amikor Steve Jobs még inkább a szobájában csiklandozott mezítlábas nőket keynote-ok helyett.




süti beállítások módosítása