almalé és kungfu Rólunk

Boldog új évet mindenkinek

Ezúton szeretnénk mindenkivel kivétel nélkül koccintani a boldog új évre, de mivel nem akarunk emiatt sok ezer kilométert utazni, ráadásul momentán pohár sincs a kezünkben, virtuálisan ünnepeljük 2010-et, 2011-et és benne mindannyiunkat. Éljünk-éljünk.

Antialkoholisták és kritálypohár-hiányosak istennek hála idén már iPhone-nal is koccinthatnak, az IKEA ingyenes programjával (P.Catnek köszi a linket) két Apple-kütyü összeérintésével megkapjuk az újévi csilingelést (valójában csak a mozdulat hevességétől függ a koccintó hang).

Kocc-kocc, csin-csin.



Felesleges volt a Skype frissítése

Tegnap a Skype frissítette az AppStore-os alkalmazását, az új képességek között pedig a legfontosabb, hogy 3G hálózaton is videótelefonálhatunk egy Skype accounton keresztül. Már előre felkészültem, hogy mekkora egy használhatatlan szolgáltatást rak le az asztalra a Skype - mint ahogy tette eddig az AppStore-ban -, de az eredmény ehhez képest meglepően tűrhető lett, persze attól még sokkal kevésbé alkalmas kommunikációra, mint a hagyományos telefonálás. A postagalambnál jobb.

A kép és a hang is sokszor akadozik, csúszik, a kép rossz minőségű (FaceTime-hoz képest), ismételgetni a mondatokat pedig egy idő után (5 másodperc) unalmas. Az előlapi kamerát ráadásul túlságosan belenyomja a pofánkba a program, kényelmesebb vízszintesen tartani a telefont, akkor beleférünk a képbe. Összességében értem, hogy a magyar (városi) le-feltöltsési sebességek esetében van értelme a 3G-s hálózatokra is kiterjeszteni a videótelefonálás intézményét, de úgy tűnik, nem a Skype lesz az, aki ezt tisztességesen meg is valósítja.

Nektek hogy jött be a frissítés?



Utazó iPhone: Alpok

Árpi zsebében ismét felmászott az Alpokra Utazónk (mint emlékezhetünk, errefelé kezdte meg először szereplését két éve). A szövegben a hőmérsékletre tett különös utalások a hosszú várólistának köszönhetőek.

Na szóval a kis ribancnak augusztusban már nagyon melege volt, mint tudjuk, a 3GS nem csípi a kánikulát, így hát elment telelni az Alpokba. Csatoltam 2 bizonyító erejű fotót, az első a svájci Gornergrat csúcson (3100m) készült róla, ezen a Matterhorn csúcsa ( 4478m) latszik a háttérben (és a kijelzőn is, az Alps nevű appban), a második képen a francia területre eső Aiguille du Midi kilátóból (3842m) _nem_ latszik a Mont Blanc csúcsa, az erős havazás és köd miatt.

Ez az Alps nevű app egyébként nagyon hasznos ilyen helyzetben, tartalmaz egy nagyon részletes domborzati térképet az Alpokról, es mindig a gps es iránytű alapján a megfelelő latószögből mutatja az előttünk levő hegyeket, csúcsokat.



Az iPad csúcsmodellje a legnépszerűbb itthon

Amikor elkezdték itthon is forgalmazni a tabletet, mindenki arra számított, hogy az döglött piacra érkezik. Amerikában már hét hónapja árulták az iPadet, mire hivatalosan is megérkezett hozzánk, jóideje a szomszédos államokból is beszerezhető volt, ráadásul a szürkeimporton keresztül hozzánk is eljutott, a legtöbben azt gondolták, hogy aki akarta, már beszerezte. Idén ez volt a második tévedésünk. Először az iPhone 4-ről gondoltuk azt, hogy a kései start miatt nem lesz itthon rá kereslet, aztán mégis óriási sorok álltak a T-Mobile és a Vodafone nyitónapján is, amit azonban még meg tudtunk magyarázni a hazai díjcsomagokkal: sokan vártak ki a kedvezményes alapdíj, meg a hozzá kapcsolódó tarifák miatt. Na de mi van a kártyafüggetlen iPaddel?

Hát az, hogy a hazai kereslet nemhogy hozza a vártat, hanem még felül is múlja azt, ami azt bizonyítja, hogy az emberek többsége egyszerűen szereti kényelmesen, jó áron, a hivatalos csatornán keresztül beszerezni a kütyüket, még ha emiatt csak több hónapos késéssel kaparinthatja is meg azokat.

Az Apple persze most sem hajlandó pontos eladási adatokat elárulni, de hosszú egyeztetés után sikerült némi információt kisajtolnom az XMS-ből. Kiderült, hogy elsősorban a 3G-s modelleket veszik Magyarországon, egyébként annak idején én is ennek a vásárlását javasoltam, hiszen mobilnettel lesz igazán hordozható az eszköz. A teljes forgalom 71 százalékát ezek a gépek adják, és csak 29 százalék marad a wifis modelleknek.

Érdekes, hogy miközben és a 16 gigabájtos, wifis iPad előretörésére számítottam, a jelek szerint a 64 gigabájtos 3G-s a legnépszerűbb, ebből viszik a legtöbbet. A magyar vásárló, legalábbis aki eljut odáig, hogy iPadet vegyen, igényes tehát, de egyelőre még egy prémiumpiacról beszélünk, és azzal biztosan nem vádolhatjuk a tabletet, hogy minden diák azzal rohangál.

Mondjuk majd érdekes lesz megvizsgálni öt év múlva újra ezt a kérdést.



Utazó iPhone: Java

Jönnek olyan helyzetek az életben, amikor meg kell tanulni úgy kritizálni valamit, hogy az a valami ne legyen szomorú, esetleg sértődött. Ilyen eset az is, amikor Utazó iPhone létedre az Apple döntését vonod kétségbe, még akkor is, ha téged kevésbé érint ez a döntés.

Mert hát lássuk ezt az egyébként gyönyörű képet, amit Karesz készített:

A rejtett üzenet talán csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha elmondom, hogy a felvétel Indonéziában, Jáva szigetén készült. Ide vándorolt el az Utazó, hogy megmutassa, szerinte nem kellene volna a Java Apple oldali fejlesztésétől elvonni csaknem minden erőforrást, és az OpenJDK nyílt forráskódú szabvány fejlesztésére áttérni.

Szerkesztőségünk egyébként nem ért egyet a tiltakozással, sem a döntéssel, nem is foglal állást. Szerkesztőségünk nem.




süti beállítások módosítása