almalé és kungfu Rólunk

Az AppStore legrosszabb programjai

Úgy vettem észre, az AppStore legrosszabb programjait egy helyen érdemes keresni. A leárazott programok között.

Az Appshopper arra is képes, hogy az árcsökkenésen átesett appokat mutassa meg nekünk, és ki ne szeretné ezeket látni egy listán. Sokszor előfordult már, hogy a drága játékokat pár napra lenyomták egy dollárra, és jobb az ilyet gyorsan észrevenni.

Persze miután sokan elkezdték ezt csekkolni, ráálltak az értéktelen programokat készítők is arra, hogy így nyomják bele a pofánkba a szarjaikat. A kedvencem, mikor egy ingyenesnek sem elég jó alkalmazás árát felemelik 30-50 dollárra, aztán egy hét múlva leejtik egyre. Az ember szeme csak először akad meg ezen, az évek során akciókra kihegyezett látószerv üzenetet küld az agynak, ami meg akarja tudni, mit adtak ennyiért.

Végigpörgettem tegnap, ezek a kedvenceim:

Tovább olvasom


Harmadával csökken a MacBook Air üzemideje a Flashtől

Amellett, hogy az Apple hadjáratot folytat az Adobe ellen, tényleg nehéz szeretni a Flash-t Mac OS X-en: instabil, lassítja a böngészést, ráadásul rengeteg teljesítményt követel. Zavaró ez akkor is, amikor csak elkezd pörögni a ventilátor, és az addig néma gép zajos lesz, de még sokkal nagyobb a baj, ha akkumulátorról dolgozunk és hirtelen eltűnik az üzemidő egy része.

Márpedig az Ars Technika szerint semmi jóra nem érdemes számítani, főleg, ha egy 11,6 colos Airrel dolgozunk, aminek a gyenge processzorát még a szokásosnál is jobban leterheli a Flash. Van egy konkrét adat is: az apró gép akár hat órán keresztül is üzemképes marad böngészés közben, ami remek eredménynek számít ebben a kategóriában, a mutató azonban négy órára zuhan vissza, ha engedélyezzük a Flasht.

Márpedig ez a teljes idő harmadát jelenti, szignifikáns különbségről van tehát szó.

Tény, hogy gyakran nekem is problémát jelent a Flash, legutóbb például 3-4 böngészőablak is futott, ami 7-8 százalékos leterheltséget okozott a 2,53-as Core 2-esemnek, aztán az egyik oldalon be kellett kapcsolnom a szolgáltatást, és máris 70 százalékra ugrott fel a mutató. Ami azért durva.



Utazó iPhone: New York

Mivel már az első széria kiadása óta tulajdonosa vagyok egy iPhone-nak, gondoltam a sok utaztatása közül egyet megörökítek az Appleblognak, "szülővárosában" (értsd a vásárlás helyszínén), New Yorkban. A képen látható a brooklyni oldalon egy iPad reklám, amelynek az a különlegessége, hogy azon a reklámtáblán mindig apple reklám található. Bármikor járok New Yorkban, iPhone, iPod, iPad reklámokat láttam, mást nem. Következő képen pedig Manhattan, a Brooklyn Bridge és a jó öreg 2G-s nagypapa. Öreg, nem olyan gyors, mint a fiatalabb társai, de legalább kitartó...

Robnak köszönjük a képeket.



Kinyírják az XServe-et

2011. január 31-ével az Apple befejezi az XServe elnevezésű gépeinek forgalmazását. A vállalat 2002 óta forgalmazza a szervereit ezzel a névvel.

A kivégzésre lehetett számítani, az XServe 2009 áprilisa óta nem frissült, tehát a hardverelemek felett is eljárt már az idő, a vállalati szegmensben való elterjedésről ugyan jöttek biztató felmérések, pletykák, de hát ennek nincs nagyon jelentősége. Legalábbis nem annyi, hogy egy külön termékpalettát tartsanak fent a nyilvánvalóan nem húzótermékek csoportjába tartozó XServe név mögött.

Persze az XServe kinyírása nem jelenti a vállalati szegmens elhanyagolását, lazán becsusszant 2009 végén a Mac mini Server, most pedig a Mac Pro vonalon jelöltek ki egy speciális konfigurációt erre a célra.

A Mac Pro Serverben alapból egy 2,8 gigahertzes Xeon Nehalem dolgozik, emellé 8 gigabájt memória jár (négy 2 gigabájtos modulból), két egy terabájtos vinyó és egy korlátlan kliens licencszel ajánlott Snow Leopard Server operációs rendszer. A videókártya a többi modellhez hasonlóan alapból egy ATI Radeon HD 5770, és egy sima SuperDrive is jár a házba.

Az összeállítás 2999 dollár, persze simán megy feljebb is, például ha a 12 magos (két hatmagos), magasabb órajelű Xeon Westmere processzorokat kérjük bele, vagy a maximális, 32 gigabájt memóriát.

Az iMac Serverre valószínűleg hiába várunk, de a jelenlegi paletta a 999 dolláros Mac mini Servertől a 10 ezer dollár fölé konfigurálható Mac Pro Serverig minden bizonnyal lefedi az igényeket.



Beperelték az Apple-t az iOS4 miatt

Az egyik legkellemetlenebb élményem az Apple-lel egyértelműen az iOS4 feltelepítése volt iPhone 3G-re. Mérhetetlenül lassú lett a telefon utána, egy olyan terméket tartottam a kezemben, amivel ha az Apple 2008-ban rukkol elő, nem lett volna sikere.

Ezt természetesen más is észrevette, valaki nem is elégedett meg ennyivel, beperelte az Apple-t, hogy szándékosan készítette el így az erősebb vasat igénylő operációs rendszerét downgrade-elési lehetőség nélkül, így aztán mindenkinek meg kell venni a legújabb készüléket. Az egyetlen lehetőség a korábbi állapotok visszaállítására az egyébként legális jailbreak, ami viszont a garancia elvesztésével jár, írja a joggal dühös Bianca Wofford.

A benyújtott dokumentumban egy iPhone 3GS elszaródásáról van szó, a felperes lassú billentyűzet-válaszidőről és gyors akkulemerülésről számol be. 5000 dolláros kártérítést követel mindenkinek, akinek a telefonja használhatatlan lett a frissítés után.

Tegyük hozzá, hogy noha alapjában mélységesen egyetértek a felháborodással, a downgrade lehetőségének elvétele egy korábbi történet, és inkább a telefon feltörése, az újabb biztonsági rendszerek kikerülése (a sebezhető szoftver megtartása) elleni hadjárat része. Az, hogy esetleg másra is lehet használni, járulékos jó lehet az Apple-nek.

És a nap kérdése: szerintetek is szándékosan alkotta meg így az iOS4-et az Apple, vagy csak arról van szó, hogy a fejlettebb operációs rendszer régebbi készülékeken mérsékeltebb teljesítménnyel fut?




süti beállítások módosítása