almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Rabac

Horvátországból már többször is jelentkezett Utazónk, velünk is volt már Fazanában, úgy tűnik, az Isztriai félszigetet megkedvelte.

Ezúttal Rabacban járt, nem messze attól a helytől, ahol én életemben először és utoljára láttam egy főutat egy ház falában végződni. Elmentünk megnézni az érintetlen Horvátországot, de csak szétmállott gyárakat és ipartelepeket láttunk, a félsziget keleti partja mentén egyszercsak elértünk egy néhány házból álló településbe, ahol az utat konkrétan vertikálisan szakította meg egy kétszintes otthon.

Na de az is hülye, aki elfordul a víztől, ugye.

Ezen a héten Horvátországban jártam és készítettem nektek néhány képet a híres utazóról. Az Isztrián voltunk, azon belül, Rabacon. Magyarok által nem nagyon felkapott hely, két magyar családdal talákoztunk. Tettünk egy kis hajókirándulást észak és dél felé is, találtunk néhány fantasztikus partot, oda sajnos nem jöttek az iPhoneok, de azért mi jól szórakoztunk.

Nevembálintnak köszönjük a képet.



A negyedik legnagyobb mobilgyártó az Apple

Alapvetően nincs sok értelme az Apple-t egy összesített mobiltelefon-eladási listára helyezni, inkább az okostelefon-piacon érdemes vizsgálódni. Az, hogy egy helyet felugrott az IDC mobileladásokat vizsgáló listáján a cupertinói cég, még korántsem annyira érdekes, mint az, hogy pont a RIM-et előzte meg, akit mindig is közvetlen vetélytársnak tekinthettek, főleg az amerikai piacokon.

A Nokia továbbra is kimagaslóan az első, mind az okostelefon, mind a vegyes piacot tekintve, második a Samsung, és a harmadik helyezett LG után már az Apple a negyedik tojás.

Az előző negyedéves, igencsak kimagasló iPhone-eladási mutatók ezzel együtt azt is jelentik, hogy az Apple lett a második legnagyobb okostelefon-gyártó a Nokia után. Legutóbbi jelentésünk erről a piacról itt.



Fej-fej mellett az Apple és a Microsoft

A nyolcvanas évek óta nem nagyon volt ilyen, de most úgy tűnik, az Apple lenyomta a Nagy Gonosz Ellenséget. A kaliforniai vállalat negyedéves bevétele ugyanis 20 milliárd dollár volt, amihez képest eltörpül a Nagy Gonosz Ellenség most bejelentett 16,2 milliárd dollárja. Az Apple tehát hosszú kihagyás után most először átvette a vezetést, és az eredményeket elnézve végleg besültek azok, akik lufinak gondolták Steve Jobs cégének szárnyalását: emögött bizony kőkemény dollárok állnak.

Azért maradt még egy mutató, amiben a Nagy Gonosz Ellenség még mindig jobb, és ez a profité: 5,4 milliárd dollár nyereséget kanalaztak össze, míg az Apple csak 4,3-at.

Na de most jön még csak a karácsonyi időszak, izgatottan várjuk a legújabb fejleményeket, a magam részéről az év hátralévő részéig nem kívánom tovább növelni egyik gyártó bevételét sem.



Közel ideális minigép az Air

Már egy hete az országban van, és a héten többször is kipróbáltam a MacBook Airt, úgyhogy röviden leírom a véleményem. A legfontosabb: szép a 13,3-as, de majdnem értelmetlen a 11,6-os mellett. Pont azért, amiért az elődje sem fogyott igazán, és amit az alapgép megjelenése óta hangoztatok: egy laptop ne vékony legyen, hanem könnyű és apró.

Jó volt az Air alapkoncepciója, de az első tesztnél is azt írtam már, hogy inkább egy 12-es gépet kellett volna gyártania az Apple-nek ahelyett, hogy csiszolóval hordja el az alumíniumot a gép orráról, fenekéről. Na de arra álmomban sem gondoltam, hogy a cég váratlanul kiad egy laptopot, ami egyszerre apró, de vékony is.

A 11,6-es Air minden szempontból remek gép, most egy abszolút létező piaci igényt próbáltak meg kielégíteni. Az én igényem például majdnem pontosan ez volt: egy apró, könnyű gépet akartam, jó teljesítménnyel, jó építési minőséggel, használható billentyűzettel, és ezeket meg is kaptam.

Az 1,4 gigahertzes Core 2-vel szerelt gép például kimondottan erős, itt van egy grafikon, ami azt mutatja meg, hogy milyen gyors egy tipikus netbookhoz képest, amiben 1,6 gigahertzes Atom dolgozik integrált videokártya társaságában:

Ami azonban ennél is meglepőbb, az a meglévő termékvonalhoz mért sebesség. A 13-as MacBook Pro 2,4 gigahertzes processzora persze erősebb, de nem annyival, grafikus gyorsító viszont az Airben közel ugyanannyit tud, persze ugyanarról a Geforce-ról is beszélünk (az OpenGL-eredményt tízzel osztottam, hogy ne nézzen ki olyan hülyén a grafikon):

A teljesítmény tehát jó, a képernyő jó, a hangszóró minősége elfogadható, végre van két usb a döbbenetesen vékony, alig egy kilós gépben, ami hordozhatóbb, mint az Apple történelmében bármi. A flash-alapú háttértár miatt a munkafolyamatok hihetetlenül felgyorsulnak, egyszóval nagyon harmonikus, jó karaktere lett a kis gépnek, azt hiszem, az Apple elkészítette a tökéletes utazólaptopot. Ha nem alig egy éve vettem volna a kétszer ilyen nehéz Prómat, komolyan elgondolkoznék a kisebbik Air vásárlásán, bár az is igaz, hogy amíg a 13-as gép tökéletesen megfelel az otthoni munkára is, addig a 11,6-os mellé nem árt egy első rendszert venni, akár egy Prót, akár egy iMacet, van bőven választék.

Pár apróság azért akad, ami nem annyira tetszik. Nekem hiányzik a kicsi gépről az sd-kártya-olvasó. Jó lenne, ha világítana a billentyűzet, ezt az előző Airen sikerült még megoldani. És az üzemidő is kevés: öt óta ilyen méret és teljesítmény mellett kiemelkedő, de ebben a kérdésben tipikusan feláldozták a funkciót a forma oltárán: ha csak kicsivel vastagabb lenne a gép, és egy kiló helyet mondjuk 1,15-1,2 kilót nyomna, bírhatná akár hét órán keresztül is, de ebbe a formába ennyi fért.

Egyébként érdemes elgondolkozni azon is, hogy a 11,6-os gép összes alkatrésze, burkolati eleme nyom körülbelül annyit, mint a telepek, szétszedve még megdöbbentőbb a kép:

Feltalálhatnák végre a hideg fúziót, hogy egy gombostűnyi semmi működtesse örökre a gépet.

 



Jó a VLC Player de mégsem

Néhány napja megjelent az iPhone-os VLC Player, eddig csak iPadre lehetett letölteni a lejátszót, ami Mac OS X alatt arról híres, hogy mindent lejátszik, még a txt-ből is képes elfogadható minőségű hollywoodi produkciót prezentálni.

Egy nappal a megjelenés előtt letöltöttem egy fizetős divx-lejátszót, ami persze nem boldogul minden avival. Azóta is rémálmaim vannak, Buy-gombok üldöznek, és le akarnak taszítani egy szakadékba. Úgy éreztem magam, mint aki vett egy iPhone 4-est, és másnap azt látja, hogy mindenki alanyi jogon kap egyet.

Keresnem kellett tehát egy kognitívdisszonancia-redukciós álláspontot - a blogon gyakran előforduló kifejezés, általában közvetlenül a macesek szexuális hovatartozása után kerül elő -, és hát találtam is. Kérem szépen, a fizetős lejátszó szebb képet ad (első képek a CineXPlayerrel készültek).

Ez a blog 2463. bejegyzése egyébként. A 2463 Sterpin (ideiglenes jelöléssel 1934 FF) a Naprendszer kisbolygóövében található aszteroida. George Van Biesbroeck fedezte fel 1934. március 10-én.




süti beállítások módosítása