almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Pinatubo

A Pinatubo, pontosabban a Pinatubo vulkán nem tartozik azon nevezetességek közé, amelyek nevének hallatán egyből a térképre bökök, mint a jól konfigurált Google Maps.

Pedig a vulkán 1991-es lázadása nagy port kavart (a szó minden értelmében), az volt a 20. század második legnagyobb szárazföldi vulkánkitörése, 847 ember életét követelve. Ahogy a kép beküldője is mondja: "a vulkán 1991-es kitörése mellett az izlandi Eyjafjöll működése csak szánalmas kis pöfögés."

A Pinatubo ma is aktív, meg hát a szigeteken egyébként is jellemző a földrengés és a vulkáni aktivitás, ezért is csodálkoztam mindig, hogy a stabil földkérget megkövetelő biliárdjáték micsoda tehetségeit tudja felvonultatni az ország.

A Pinatubóhoz látogatott el tehát Utazónk is inutil zsebében, fél optikával a víz fodrozódásait figyelve, hogy a megfelelő pillanatban menekülhessenek.



Kész van a Maces Autocad

1992-ben eltűnt a platformról az Autocad, azóta a mérnököknek csak félmegoldás a Mac: mindenképpen fel kell tenni egy második operációs rendszert, Parallels kizárt, és azért nem olyan fanki váltogatni operációs rendszert a munka és a szabadidős elfoglaltság között.

Most viszont - trátátátáám - megjelent az AutoCAD for Mac 2011. Régóta fenyegetőztek vele, hát most itt van. Majdnem 4000 dollárba kerül, pár százassal olcsóbb, mint a windowsos verzió. Az upgrade egy korábbi, nyilvánvalóan Windows-verzióról 2000 dollár. Ingyenes próbalehetőség természetesen szintén van.

Az iPhone-os változat kicsivel megelőzte a tegnapi desktopos debütálást, természetesen lehet szinkronizálni a két programot, így a rajzot befejezhetjük a buszon, a telefonunkon. Persze csak bizonyos esetekben.



Végre megint a Mac

Szeretem én az iPhone-t, jó az iPad, de valahogy egyre többször érzem úgy, hogy az Apple-nél elhanyagolják a Macet, hogy több fejlesztést szeretnék látni, hogy hardveresen és szoftveresen is lehetne mit csiszolni a koncepción, ezért is örültem meg annyira a hírnek, hogy jövő héten a hagyományos üzletág kerül a középpontba.

Hogy mit látunk majd szerdán, azt persze nem lehet tudni, a New York Times azonban összegyűjtötte a legfontosabb pletykákat. A legtöbben arra számítanak, hogy új MacBook Air fog érkezni, ami mindenben alulmúlja majd elődjét. Már a szó jó értelmében, ha van neki ilyen egyáltalán. Várhatóan kisebb lesz nála, 12 col körül tetőzik majd, és azon se lepődjön meg senki, ha könnyebb lesz nála. Szerintem valamilyen Core i3-as processzor kerül majd bele, abban meg szinte mindenki egyetért, hogy jelentős elmozdulás lesz lefelé a jelenlegi 1500 dolláros árszintről. Mondjuk én még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az Apple vesz egy nagy levegőt, és ezzel a géppel elmossa a Macintosh és az iPad közti határvonalat, vagy épp hogy összemossa, és egy olyan laptopot rak le az asztalra, ami mindkét termékkategória jellegzetességeit magán hordozza.

Ezt erősíti meg az új operációs rendszer (Lion?) bemutatója is, hiszen a Mac OS X 10.7 a hírek szerint elsősorban abban különbözik majd elődjétől, hogy jobban támogatja a multitouch-adatbevitelt. Egy nyomogatható laptop igazán jól mutatna a termékpalettán, bár ezzel persze azt is kockáztatná az Apple, hogy a korai tabletpécékhez hasonló, kevésbé életképes termék kerüljön a piacra.

Ugyanakkor van olyan elemző is, aki ennél tovább megy és azt állítja, hogy a multitouch is a múlt része lesz a Lionnal, mert itt már gesztusérzékelésről lesz szó: elég hadonásznunk a gép kamerája előtt, hogy az megértse, mit akarunk. Tisztára Különvélemény.

Ti mire számítotok, vagy még inkább, minek örülnétek a legjobban?



Az iPaddel az Apple lenne a legnagyobb amerikai pc-gyártó

Ok, tudom én, ingoványos talaj ez, mert az iPadre nézhetünk úgy is, mint önálló termékkategóriára, amiben persze piacvezető, meg tekinthetünk úgy is rá, mint a pc-s üzletág részére. Korábban, amikor például a HP készített tabletszerű eszközöket, azoknak az eladásait simán hozzácsapták a számítógépforgalomhoz, persze azok a gépek pont abban különböztek az iPadtől, hogy csak tabletszerűek voltak, valójában azonban pc-k.

Ha csak a számítógépeladásokat nézzük, akkor tíz százalékos piaci részesedésével az Apple a harmadik legnagyobb gyártó az amerikai piacon. Ez szép eredmény egy olyan vállalattól, amit egyszer már temettek, és azt se felejtsük el, hogy az IDC darabszámban és nem dollárban számol: az Apple-nek nincsenek netbookjai, olcsó számítógépei, csak nagyobb hasznot hozó gépei, a profit és a piaci részesedés egysége magyarázza a részvényárfolyamot.

A Computerworld lelkes bloggerei azonban fogták az iPad-eladásokat és hozzáadták azokat a Mac-eladásokhoz, majd megnézték, mi történik.

Az Apple 1,9 millió számítógépet értékesített, míg az első HP 4,5 milliót, a második Dell 4,3 milliót a legutolsó negyedévben. Csakhogy iPadből egymagában 4,5 millió ment el, a két tételt összeadva tehát már 6,4 millió környékén járunk, jóval a HP eladásai felett.

Tudom én, nehéz kérdés, mindenki úgy játszik a számokkal, ahogy akar, de azt biztos, hogy a szemünk előtt zajlik le a számítástechnika átalakulása, elég csak a darabszámokat megnézni. Az iPad, meg a tabletek ilyen mennyiségben átformálják a piacot, meg a pc-ről alkotott képünket. Az új kütyü mindenesetre az elemzők szerint egyértelműen növelte a Mac-eladásokat is, a két termékcsoport egymást erősítve küzd azért, hogy az Apple nagyobb piaci részesedést szerezzen ebben a szegmensben.  



Ingyen iPod touch-ot kapnak a kimenekült bányászok

A Le Figaro adta hírül, hogy Steve Jobs személyesen ad minden kimenekült bányásznak egy-egy iPod touch-ot. Miután a 69 napja a bányában rekedt emberek újra rácsodálkoznak a világra, és elsírják magukat az olyan alapvető jelenségeken, mint a forrásvíz vagy a madárdal, mehet az aknakeresőzés, vagy csak egy könnyű kis péntek délutáni vérengzés.

Korábban PSP-ket küldött a Sony a lent rekedt embereknek, Steve Jobs sem akart lemaradni, bár egy kicsit elkésett. Arról is, hogy szórakoztassa a beszorultakat, meg arról is, hogy kütyükkel motiválja őket a kijutásra. A gesztus mindenesetre megvolt.




süti beállítások módosítása