almalé és kungfu Rólunk

Vasárnapi levezető

Holnap jön a nagy iPhone 4-teszt, azelőtt már nincs erőm semmi komolyba belekezdeni, főleg, hogy nemsokára érkeznek Dóra szülei, nagymamája, testvére valamint testvérének barátnője, és még el kell készülni a Billy Bi tejszínes kagylólevessel és az eredeti recept alapján készülő Lasagne al fronóval (csakis darált marhanyakból!), szóval Hancunak hála néhány remek képregényrészlettel búcsúztatjuk a hetet. Holnap délelőtt amint tudjuk, hogy hol leszünk megtalálhatók az iPhone 4-gyel, megírjuk minden létező fórumon, addig meg jó pihenést. Vagy olvasást. Vagy étvágyat.



Steve Jobs annyira zseniális, hogy szoftverrel gyógyítja meg a beteg hardvert

Nem egészen így képzelték, az biztos, mostanra mindennek az eladott darabszámokról meg az elégedett vásárlókról kéne szólnia, ezzel szemben néhány nappal a bemutató után még mindig az a kérdés, hogy az iPhone 4-gyel tulajdonképpen lehet-e egyáltalán telefonálni.

A probléma a keretbe helyezett antennával van, számos beszámoló szerint ugyanis könnyedén megfoghatjuk a készüléket úgy, hogy az eldobja a jelet. A hiba nem egyértelmű, az Appleinsider szerint annak jelentkezése függ az adott szolgáltatótól, a külső interferenciától, sőt, még a bőrünktől is, tehát nem mindenkinek a keze alkalmas a varázslatra. Sokaké viszont igen, és ez éppen elég nagy baj.

Az Apple-híreket összegyűjtő oldal szerint azonban közel már a megváltás, hiszen hétfőn érkezik az iOS 4.01, ami állítólag megfoltozza a hibát. Igen, jól látjátok, szoftveresen hegesztik meg az elvileg hardveres problémát.

A probléma gyökere ugyanis összetett: az Appleinsider szerint az egész a frekvenciaváltásra vezethető vissza. A készülék ugyanis képes kiválasztani a kevésbé leterhelt, kevésbé zajos frekvenciát, hogy a beszélgetés minősége minél jobb legyen. Az iOS 4-ben fejlesztettek valamennyit ezen a képességen, ezzel együtt benne hagytak néhány hibát is, és ez, nem pedig a hardveres probléma a valódi oka a jel eldobásának. A lap szerint ezt igazolja, hogy az iOS 4 telepítése óta az iPhone 3GS is többször dobja el a jelet. Más kérdés, hogy ha tényleg ennyiről van szó, a hivatalos kommunikáció eddig miért arra szorítkozott, hogy elmagyarázza, hülyén fogjuk a mobilt.

Na de holnap Ádámmal mi is kipróbáljuk a készüléket, és a lehető legtöbb kéz bevetésével próbáljuk majd meg elfogni a jelet: Handrás visszatér Párizsból és néhány órára átadja a készülékét, mi meg jó alaposan leteszteljük. Méghozzá valami nyilvános helyen, szóval akinek lesz egy kis szabadideje, kipróbálhatja nálunk élesben is a készüléket. Részletekkel még jelentkezünk.

Addig is nézzétek meg a hazai Apple-közösség szempontjából ezentúl tartógerendaként funkcionáló Hitler-filmet Handrás párizsi kalandjairól. Fogalmam sincs, ki csinálta, de értő közegben a sorozat legjobbjai közé tartozik.
 



Az iPhone 4 rejtett specialitása a feltöltés

Na jó, talán nem is annyira rejtett, megemlítették, hogy az új iPhone támogatja a HSUPA protokollt, vagyis nagy sebességű feltöltésre képes, de hogy ez a gyakorlatban mit jelent, arról még nem igazán esett szó.

Steve Jobs valószínűleg azért nem emelte ki, hogy az új iPhone ismeri a HSPA ezen szabványát, mert már tavaly, a 3GS-nél is hiányként lett elkönyvelve a tesztek során, mondhatni jogosan. Míg az iPhone 3G a letöltést tekintve 3,2 megabites HSDPA-t támogatta, addig a 3GS már 7,2 megabiten tölthette a biteket, de a feltöltési sebességről az akkori keynote-on nem esett szó. Ugyanis az nem változott. Az iPhone 3GS-nél maradt a 384 kilobites feltöltési sebesség.

A most belekalapált HSUPA azonban már elméletileg 5,8 megabites felöltési sebességet kínál, ami ugye a gyakorlatban még nagyon sokáig nem lesz ennyi, de attól még jelentős javulást jelent. A 384 kilobitnél ugyanis már jóval nagyobb feltöltési sebességek érhetőek el itthon, a T-Mobile-nál 2008-ban Csaba 530 Kbps országos átlagot mért (Vodafone-nál hasonló jött ki), ha azonban csak Budapestet nézzük, a T sok helyen kínált 1,2 megabites feltöltést. Így meg már nagyon nem mindegy.

Az egyesült államokbeli átlaggal is összevethetjük ezeket az értékeket, az Appleinsider szerint az AT&T 3,2 megabites HSDPA hálózata (a 7,2-es csak néhány városban elérhető) általában 0,7 és 1,7 megabites letöltési sebesség között teljesít, a HSUPA pedig 0,5 és 1,2 megabit között mozog. De a Sprint 4G-s hálózata is csak 3-6 megabites letöltést és 1 megabites feltöltést nyújt.

Én bloggerként és digitális nomádként egy cuppanós welcome-ot szavazok az újításra, képek feltöltésénél és az egyébként is akadozó szerkesztői adminrendszerekkel dolgozva ugyanis sokat jelenthet ez a lépés.



Utazó iPhone: A Sor

Utazónk mindig nehezen viseli a változásokat, azaz az új modellek bevezetését, de aztán mindig gyorsan megbékél a helyzettel. A mostani premier azonban más. Az új ficsúr ugyanis nem elég, hogy szebb kijelzőt kapott, de teljesen megváltoztatta a külsejét, szóval sehogysem fér a bandába. Roland zsebében így elutazott a premier napján, hogy szúrós optikával nézzen a jövevényre.

Épp Washingtonban vagyunk és 3gs-t akartunk venni a lányomnak, amikor belefutottunk egy nagy sorba az új apple store-nál. TV is kint volt, este leadta az nbc is.



Két év után az iPhone-ok negyede meghal

Érdekes anyag jelent meg a HWSW-n arról, hogy az iPhone-ok negyede két éven belül tönkremegy. Összevág ez azzal, amiről pár napja írtam: hogy az új mobil bemutatása óta a kétéves 3G-m állapota folyamatosan romlik, és ugyanezt tapasztalata Ádám, sőt, több olyan ismerősöm is, akik törés nélkül használják a mobilt. Mintha időzített elromlasztó lenne bennük, csak hogy új készüléket vásároljunk.

A HWSW szerint azért nem ilyen egyértelmű a helyzet, az iPhone-ok többsége ugyanis nem magától, hanem külső akarat miatt romlik el. A 25,6 százalékos meghibásodás nagyobbik része ugyanis a felhasználó gondatlansága miatt jön össze, és csak 7 százalékos azoknak a készülékeknek az aránya, amik spontán szoftver-, vagy hardverhiba miatt mondják fel a szolgálatot.

A tendencia egyébként javuló, hiszen tavaly ilyenkor még 33 százalékos volt a két éven belül meghibásodó készülékek aránya. A javulás elsősorban az iPhone 3GS-nek köszönhető, ami a felmérést végző SquareTrade szerint erősebb kijelzőjével, strapabíróbb felépítésével kevésbé hajlamos a meghibásodásra.

Más kérdés, hogy a már startnál kevésbé megbízható iPhone 4 hogyan módosítja majd ezt a statisztikát.




süti beállítások módosítása