almalé és kungfu Rólunk

A Japánban eladott okostelefonok 72 százaléka iPhone

És még annak idején pont Japánnal kapcsolatban hozták fel, hogy nem lesz sikere az iPhone-nak arrafelé, mert az ottani kütyümániásokat nem lehet megvezetni holmi hülyéknek készült telefonízű nyalókával, ahol még az óvodás is távirányítóval nyitja ki az uzsiját, ott bizonyítani kell.

Az Apple telefonja óriási siker lett, a bevezetés előtti visszafogott érdeklődést követően egyre többen kezdtek vásárolni belőle, és míg tavaly az eladott okostelefonok 46 százaléka volt iPhone, a legfrissebb jelentés szerint ez a szám 72 százalékra nőtt. 2,3 millióból 1,69 millió, az eladott okostelefonok csaknem háromnegyede az Apple futószalagjain készült.

Második a HTC 11 százalékkal, 6,8 százalékkal a Toshiba a harmadik.



A nagyobb programhibákat átengedi az Apple

Kenderesi Norberttel, a BitKnights egyik alapítójával beszélgettünk arról, miért mehet jobban egy alkalmazás, ha drága, milyen hibákat enged át az Apple és miért kell megóvni a hülyéket a letöltéstől.

Mióta foglalkoztok iPhone-nal?

Tavaly február óta fejlesztünk iPhone-ra. A BitKnights Kft-t tavaly júliusban alakítottuk egy barátommal Simon Barnával, aki korábban főleg adatbázisokkal foglalkozott. Az egész abból indult, hogy engem mindig is vonzottak az új dolgok, és miután megvettem az első iPhone-mat, ki akartam próbálni, hogy milyen lehet fejleszteni rá. Szinte elsőként próbálkoztunk egy angol-magyar szótárral, érdekes módon akkoriban volt kint egy ilyen alkalmazás Magyarországon a toplistán, amit mindenki szidott, teszem hozzá jogosan. Szóval ezzel kezdtünk akkoribban és mivel a feltöltése napján top 25-ös, másnap pedig már top 10-es alkalmazás volt, így hamar eldőlt, hogy komolyabban is belevágunk.

Tovább olvasom


Utazó iPhone: Ez is Paradicsom

Utazónk már egy éve és négy hónapja folyamatosan úton van, ennyi idő alatt több helyen fordult meg, mint amennyire én egyáltalán vágyom. Ezúttal Csacso küldött nekünk egy képet, amin jól látható, hogy a kis ribanc egyáltalán nem szégyelli a pofáját, sőt. Szerintem még vigyorog is.

Munkám során Svájcban jártam egy kollégámmal, ahol a hétvégi szabadidőt egy kis országjárással töltöttük. Meglepett a svájci nyárban a közel 30 fok, így felfrissülésként választásunk Niesenre esett, mely 2362 méteres magasságával nagyszerű fotótémákat nyújtott a kivételesen kristálytiszta időben.

A táj annyira szép, hogy Google Earth-ön is megnéztem magamnak a helyet.

És tényleg beszarás, de összességében arra jutottam, hogy ha a Google egy kicsit még fejleszti ezt a szolgáltatást, már kis sem kell kelnem a fotelemből, hogy bejárjam a világot.

Vannak, akik ez utóbbit komolyan is gondolják.



Ingyen repülőjegy annak, aki elhagy egy iPhone prototípust

A hét legfelkapottabb Apple-híre egyértelműen a negyedik generációs iPhone-t elhagyó cupertinói dolgozó, még David Letterman is - noha kimutatta, hogy mennyire nem érdekli az egész - kénytelen volt viccelődni vele esti show-jában, annyira magas volt a labda.

Az ilyen szenzációt pedig nyilván fel lehet használni csúszdának, sok cég így kerül be a hírfolyam legerősebb sodrába, az Eyjafjallajökull hamujából órát, Michael Jacksonból válogatásalbumokat készítenek, a srác meg elviseli még pár hétig a vicceket. Például a Lufthansáét, a cég ugyanis egy ingyen repülést ajánlott neki Európába, mert hallotta, hogy szereti a német sört (német sörbárban veszett el a telefon). Természetesen együttérzésüket fejezték ki a történtek miatt.

Ha a srác repül az Apple-től, lesz is ideje egy európai vakációra, de ezzel kapcsolatban a tuaw-on olvastam egy találó kommentet. Valamikor az előző századfordulón Andrew Carnegie milliárdos felvett a US Steelhez vezető beosztásba egy férfit, aki egy millió dolláros projekttől ütötte el a céget egy hibával. Amikor megkérdezte Carnegie-t, hogy kirúgja-e, ő azt válaszolta: "Kirúgni? Hiszen most költöttem vagy egymillió dollárt a kiképzésedre". A csávó állítólag eléggé motivált lett ezután, amit el is tudok képzelni.



Javulhat a Flash a Mac OS X-en

Az Apple legalábbis nem áll a dolog útjába. Nemrég az Adobe azzal hárított a processzorzabáló Mac OS X-es Flash-sel kapcsolatban, hogy az Apple hibája a dolog, amiért nem engedélyezi a hardveres gyorsítást a H.264-es videók lejátszásánál. Ez mondjuk azért volt gyenge érv, mert ugyanezt Windowson is csak a 10.1-es Flash tudja, tehát nem lehet magyarázat a korábban tapasztalható különbségekre a két operációs rendszer között.

Az Apple azonban semmi jónak nem elrontója, a Mac OS X 10.6.3-ban már hozzáférést ad GPU-k bevetéséhez, noha csak a Geforce 9400M-et, és a két új videokártyát, a 320M-et és GT 330M-et nevezi meg, mint támogatott grafikus gyorsítók. Így azonban van rá egy kis esély, hogy nemsokára kevesebbet látjuk a strandlabdát, és kevesebbet halljuk a processzorok miatt felpörgő ventilátorokat webes videók nézegetése közben.

Egyébként nagyban megy az adok-kapok a két cég között, legutóbb Mike Chambers, az Adobe Flash-részlegének egyik vezetője írta blogján, hogy ezentúl nem kívánnak erőforrást pazarolni arra, hogy az iPhone-ra Flash-alkalmazások készüljenek. A kijelentés erejéből némiképp elvesz, hogy az Apple legutóbbi lépése kifejezetten ellehetetleníti az ilyen irányú erőfeszítéseket, vagyis az Adobe-nak nem volt nagyon más választása.

Arra persze alkalmas volt, hogy Chambers kiemelje, az Androidon szerinte tök jól megy a Flash, és hogy végül az Apple veszte a zártsága lesz, mire az Apple szóvivője megjegyezte, hogy tudomása szerint a HTML5, CSS, JavaScript és H.264 a nyitott szabványok, és a Flash az, ami zárt és védett.




süti beállítások módosítása