almalé és kungfu Rólunk

Két teszt az Core i7-es iMac-kel

Pénteken jelent meg az új, 27 colos, Core i7-es processzorral szerelt, XMS-től kapott iMacről egy post az Appleblogon, amiben leírtam, hogy a gép nagyon izmos, óriási, de kevés esélyt láttam arra, hogy egyszerű felhasználóként ki tudnám használni a gépben rejlő erőt. Készítettem néhány tesztet is, grafikont azonban nem dobtam a cikkbe, amit most pótlok. Két program eredményeit közlöm, a Cinebench-ét és a Geekbenchét, viszont négy gép adta a mintát, szóval szépen össze lehet hasonlítani az Apple aktuális termékkínálatát.

A hierarchiában legalul a 2,53-as MacBook Próm helyezkedik el, aztán jön a 3,06-os processzorral szerelt iMac, majd az új, 27 colos gép, végül a két darab négymagos Xeonnal nagyképűsködő Mac Pro.

Nézzük először a Geekbenchet:

Tovább olvasom


Az iPhone érzékenyebb, mint a Nexus

Gondolhatjátok, hogy mostantól tucatjával jönnek azok a tesztek, amik valamelyik készülék győzelmét mutatják majd. A legjobb kijelző, leggyorsabb 3G-s csip, a legjobb fingós alkalmazás, higgyétek el, óriási csata van itt kibontakozóban.

Most például azt nézték meg, melyik készülék kijelzője a legérzékenyebb. A finom mozdulatoknál van ennek jelentősége, például amikor a virtuális billentyűzetet használjuk: minél pontosabban követi le ujjmozgásunkat a készülék, annál kisebb az esély a félreütésre.

A teszt roppant egyszerű: egy rajzolóprogramban végighúzzuk az ujjunkat a kijelzőn és megnézzük, hogy milyen a megjelenő vonal: ha egyenes, jó a kijelző, ha hullámos, a készülék csak nagyjából tudja, hogy mit is műveltünk a panelen.

Na most itt van a végeredmény:

Mint az látszik, az iPhone nem kicsit, hanem sokkal-sokkal jobb vetélytársainál: míg a gyenge nyomásra a legtöbb telefon ökörhugyozás-szerű vonalat hagy maga után, addig az Apple telefonja tartja az irányt. Jól látszik, hogy a Motorola Droid még közepes nyomás mellett sincs nagyon képben, ekkor azonban már a HTC Droid és a Nexus One megközelíti az iPhone-t, ha elérni nem is képesek azt a minőséget.

Share



Vakut kaphat az iPhone

A pletykák szerint a következő generációs iPhone-okba vaku is kerül, az Appleinsider értesülései szerint a cupertinói cég tekintélyes mennyiségű LED-es egységről kötött szerződést az utóbbi hónapokban.

A nyáron bemutatásra kerülő új iPhone a hírek szerint Philips gyártású Luxeon LED-et kap, kiegészítve az OmniVision 5 megapixeles CMOS képérzékelőjével, amiből a pletykák szerint 45 milliót rendelt az Apple.

Ezzel az Apple a kamera tekintetében felzárkózik a Palm Pre, a Motorola Droid és a Nexus One mellé, ezek ugyanis beépített vakuval érkeztek. A sorozat tehát folytatódik, a nyáron bemutatásra került iPhone 3GS is nagy fejlődést mutatott a fényképezés-videokészítés terén, mert noha a telefonos fotózás a kikerülhetetlenül rossz minőség miatt nem hangzik logikusnak, az emberek mégis ezt teszik. Mert az van náluk mindig.

Share



Utazó iPhone: Kabul

Utazónk segélyakcióban vett részt, egészen pontosan Afganisztánba jutott el Osgyán Danival.

Nemrégiben Afganisztánban dolgoztam. Vidéken is szerettem volna iPhone-os képeket csinálni, de ott mindig csak este jutott eszembe, mert napközben a saját biztonságunkra kellett éberen figyelni.

Így marad Kabul. A képek a Safi Landmark Hotel tetejéről készültek. Az első képen a hegyoldalra felnyúló régi városrész kellene, hogy látszódjon.

A másodikon pedig a Bala Hissar erőd látszik. Meglátogatni utóbbit nem lehet, mert az ilyen erőd ma is stratégiai helyszíne a katonai műveleknek.

Ha valakit érdekel, hogy mit csinálnak magyar civilek Afganisztánban manapság, akkor a Jobbadni.hu honlapon találtok bővebb infót.

Dani naplóját bővebben itt olvashatjátok, kimerítő képet ad az utazásáról és tapasztalatairól. Például megtudhatjuk azt is, hogy arrafelé inkább a zseblámpa számít alapfelsereltségnek a mobilokban a wifivel szemben.

Share



Kipróbáltam a legerősebb iMacet

Néhányan már olvashattátok twitteren, hogy tegnap elhoztam az XMS 27 colos iMacjét. Egy igazi szörnyeteggel van dolgunk, lássuk a konfigurációt:

  • 4 magos, 8 szál kezelésére képes, 2,8 gigahertzes Intel Core i7-es processzor
  • 8 gigabájt memória
  • 1 terabájt merevlemez
  • Ati Radeon 4850 HD grafikus gyorsító
  • 2560x1440 pixeles kijelző

All-in-one számítógépben nincs igazán se nagyobb, se erősebb ennél, ez tehát az elérhető csúcs.

Remélem, nem akarjátok megkérdezni tőlem, hogy gyors-e a gép. Hát milyen lenne? Persze, hogy az, képes egy rakás hd-videót lejátszani párhuzamosan, Cinebench alatt nyolc ponton kezdi el a renderelt kép számolgatását, mintha nyolc processzor lenne benne, és tényleg nem nagyon bír kifogyni a szuflából az iMac.

Más kérdés, hogy egy harmadannyiba kerülő Apple-laptoppal is hasonló a helyzet hétköznapi helyzetben. Aki az utóbbi egy-két évben vette a gépét, és elég memóriát is pakolt bele a vásárláskor vagy utólag, az tudja, hogy nem igazán tud olyan helyzet adódni, amikor egy Mac kifogyna az erejéből. A hároméves MacBookom sem azért adtam el, mert gyengének tűnt, hanem mert kellett az új gépek hétórás üzemideje, a szebb kijelző, a billentyűzetvilágítás, a flanc. A teljesítménnyel nem nagyon volt baj, az újjal meg még annyi sincs: iPhoto alatt a közel 15 ezer kép kezelése a régi rendszernek néha talán nehézkesen ment, mostanra ez a gond is megszűnt.

Az iMac ebből a szempontból tehát semmilyen előrelépést nem jelentene nekem, hacsak egy biztosítékot nem a jövőre nézve: hogy még három-négy év múlva is elég lesz a teljesítménye, de addigra már úgyis nyolcmagos processzorokkal, integrált vidámparkokkal meg ingyen örök élettel kábít majd az Intel, szóval semmiképp sem tudom megúszni az újat kell venni-érzést.

Ugyanígy feleslegesen nagynak érzem egy átlagos lakásba a 27 colos kijelzőt. Böngészéshez, képnézegetéshez mindenesetre túl sok, ha valaki nem két méterről nézi a gépet, akkor feleslegesen tágnak tűnik a tér, persze továbbra is fenntartom, hogy átlagos használat mellett.

Mert aki munkaeszköznek használja az iMacet, annak biztosan jó vétel ez a gép: képszerkesztéshez, videóvágáshoz akkora játszótér és teljesítmény áll a júzer rendelkezésére, amennyire korábban még nem nagyon volt példa.

Lefuttattunk számos tesztet, a rövidesen megjelenő indexes cikkből megismerhetitek az eredményeket, addig is hadd mondjak el annyit, hogy átlagos feladatokban még az én MacBook Prómnál sem volt lényegesen gyorsabb az iMac, amikor viszont munkához látott a több mag és a grafikus gyorsító, még Handrás nyolcmagos, monitor nélkül is 884 ezer forintos Mac Prója is bajba került. Úgy értem volt olyan Aperture-teszt, amiben konkrétan el lett verve.

Lényeg, hogy a most kipróbált modellel végérvényesen szintet lépett az Apple asztali gépének legerősebb modellje és benézett a profi rendszerek közé, mérete, teljesítménye, minősége legalábbis inkább ebbe a közegbe predesztinálja. Én meg a magam részéről mostantól a 21 colos verzióra koncentrálok, már tudom, hogy olyan kell nekem, se több, se kevesebb. 

Share




süti beállítások módosítása