Vasárnap reggel még félálomban olvasgattam az Appleblog posztjait, az elmúlt napokban alig ültem gép előtt, főleg Ádám tolta a kontentet, és nem akartam lemaradni semmiről. Ekkor vettem észre azt a hírt, ami az ünnepek előtti leárazásokról szólt: amikor megtudtam, hogy 5-6-7-8 dolláros programokat lehet most megvenni egy dollárért, előkaptam az iPadet és indokolatlan vásárlásba kezdtem a karácsonyi szeretet nevében.

Legjobb ötlet volt ever.

Elsőként a Need for Speed Hot Pursuitot töltöttem le, ez már a HD verzió, ezért sokkal élvezhetőbb szebb a játék iPaden, mint a régi iPhone-okra optimalizált Undercover. Nem is volt még igazi nagyfelbontású játékom a tabletre, mert egyszerűen nem vitt rá a lélek, hogy elköltsek valamire egy-két ezer forintot, amivel talán csak öt percet szórakozom majd, kétszázért viszont jöhetett, ami a csövön kifért.

Nem is álltam itt meg, végre letöltöttem a Scrabble-t is. Dórával meg a nagymamájával órákat szoktunk játszani hármasban, és többnyire Dóra nyer, de digitális környezetben szerintem esélyem van arra, hogy átvegyem a vezetést, úgyhogy megint a kasszához fáradtam és lehúztam a hitelkártyámat. Egyébként ez a program használja ki a legjobban a digitális technológiát: a játéktér, a tábla az iPaden van, a szavak kirakásához szükséges betűket viszont már az iPhone-on látjuk, így két mobillal és egy tablettel olyan 21. századi Scrabble-t rendeztünk, hogy a duplázott szóérték adta a másikat (nyertem).

Még mindig kétszázért lejött a SimCity DLX, amit csak a régi idők emlékére töltöttem le, de kipróbálni még nem volt időm, meg a Jenga HD, ami meg valami zseniálisan kidolgozott, ügyes program, legmenőbb a kanapén ücsörögve játszani az apró farudakkal.

Aztán már elkapott a gépszíj, és további ámokfutásba kezdtem. Eszembe jutott, hogy Kaprinay Zoli projektje is révbe ért, talán emlékeztek rá, ő készítette nektek a premier napján a kérdéseitek alapján összeállított iPad tesztet New Yorkban. Azóta indított egy vállalkozást, a Bónusz Brigádot, ami mindenféle kedvezményeket harcol ki a városban, és ha elég vevőt talál rá, mehet a kajálás, masszázs, borozás, kikapcsolódás féláron. Készítettek egy iPhone alkalmazást is, ami mindig az aktuális ajánlatot mutatja, most például épp féláron lehet steaket enni abban az étteremben, amiben a másik blogunk szerint a város legjobb hamburgerét készítik, van olcsó masszázs, meg forralt bor 90 százalék kedvezménnyel, jó, hogy most már bármikor meg tudom venni akár iPhone-ról is az aktuális ajánlatot.

De nem álltam itt meg, mert a legnépszerűbb ingyenes Appok közt észrevettem a Story-t. Amikor elmondtam Dórának, felderült az arca, és hát én is kíváncsi voltam, milyen lehet egy magyar magazin az iPadre. Letöltöttem a programot, majd az első, ingyenes lapszámot, bár ezzel volt pár gond: ha elküldi pihenni magát a tablet, a letöltés megszakad, és a néhány száz megabájt addig megérkezett adat elveszik, szóval érdemes kikapcsolni az automatikus lezárást, amíg jön a Story.

A végeredmény egyébként meggyőző, baromi sok energiát fektettek a magazinba, interaktív, vannak videók, különböző oldalhosszúságok, szép a tördelés, látszik, hogy nemcsak egyszerűen kihányták a netre az offline újságot, hanem egy komoly stáb dolgozott az iPades kiadáson. Lehet húzni a szánkat, hogy bulvár, meg szenny, de igazság szerint pont az ilyen tartalmak miatt tud világszerte sikeres lenni az iPad, ezek miatt alakulnak át a felhasználási, netán olvasási szokásaink, ezek miatt nemcsak egy nagy iPod vagy egy buta számítógép a tablet, szóval én baromira örülök a kezdeményezésnek. Már csak az a kérdés, mennyibe fog kerülni az első fizetős Story.

És akkor a végére még letöltöttem a Wired legújabb számát, mondanom sem kell, hogy az iPades magazinokat forradalmasító amerikai lap nemcsak megjelenésében zseniális, de tartalmában is olyan felfoghatatlanul bőséges, hogy a szerintem kábé kétszáz oldalnyi kiterjedés mellett az sem zavar, hogy az oldalak kábé negyede reklám.

És akkor számoljunk: a Bónusz Brigád és a Story ingyen volt, a Need for Speed, a Scrabble, a Jenga és a SimCity mindegyike 0.79 euróba, összesen tehát 900 forintba került, és ugyanennyit fizettem a Wiredért is.

1800 forintból tehát teletömtem társasjátékkal, játékkal és tartalommal az iPadet, baromi jó az ilyen karácsonyi leárazás, és gyanítom, hogy mindenkinek egyformán: nekem, mert tartalomhoz jutottam, de a 80-90 százalékos leárazásokkal operáló kiadóknak is, mert most olyan tömegek vehetik meg a programokat, amiket korábban elképzelni sem mertek.

És mivel az App Store-ban valódi működési költség nincs, jobban megéri eladni húsz embernek egy dollárért a programot, mint egynek tízért.

Még több ilyet, és egyetemes boldogságot az emberiségnek!