Még novemberben dobta piacra a MIC Gadget az élethű Steve Jobs-figurát. Ahogy kell, fekete garbóban, farmerben, futócipőben, levehető szemüveggel és felcsatolható szövegbuborékkal árulták a kis kópét. Az eredeti ára 80 dollár, 16 ezer forint volt. Lehet, hogy az évszázad üzlete volt.

Ugyanis ahogy az Apple-nél értesültek a figuráról, máris megindultak a jogászok: pár napon belül ment a levél, hogy a baba sérti a kaliforniai törvényeket, ami szerint nem lehet felhasználni egy személy nevét, fotóját vagy kinézetét egy terméken az előzetes jóváhagyása nélkül. Csakhogy eddigre már eladták mind a 300 darabot a limitált példányszámú műanyag CEO-ból.

Most viszont már az eBay-en tűnt fel kis sztivi, és mivel az Apple bebiztosította, hogy 300-nál több darab ebből már soha nem lesz a világon, a bábu ára meredeken emelkedhet majd. Legutóbb 2500 dolláros (517 ezer forintos) áron vitték el, Buy It Now, vagyis azonnali leütéssel (bár ez elég gyanús aukció volt, hiszen senki nem licitált előtte az 1000 dolláros kikáltási árra). Kíváncsi vagyok, mennyire sikerül felküzdeni a figura árát, de gyanítom, hogy aki cikizésből ajándékba vásárolta az unokaöccsének a babát, az a számok láttán kezdi eléggé rosszul érezni magát.