Na kérem, ennek is eljött a napja, végre a Macekről lesz szó, vagyis azzal próbál kezdeni valamit az Apple, ami fölött a napunk legnyagobb részét töltjük. Reméljük, hogy falhoz csap minket a Mac OS X Lion, hogy a homlokunkon meg tudjuk tartani az új MacBook Airt és hogy Steve Jobs ma sem öltözik át a színpadra lépés előtt.

Perceken belül kezdődik a show. Az amerikai központban friss narancslével és túlságosan (vagy nem eléggé) édes süteményekkel tömik az újságírókat, én egy üveg Heineken mellett küzdök a lassan csorgó bitekkel. Sokakat érdekelhet, hogy mivel áll elő ma az Apple, mert az Engadget és a Gizmodo csaknem elérhetetlen.

Itt viszont akár élőben is nézheti az eseményt az, akinek Macje van. Kommentelni viszont csakis az Appleblogon érdemes!

Taps! Steve Jobs a színpadon. Rögtön megerősíti, hogy a Macről fognak ma beszélni, ami remek hír, mert egy hardcore Apple-vásárló mégis a számítógépes iparágat tartja a legfontosabbnak. Az Apple is számol a Macekkel, hiszen a gépek 22 milliárd dolláros forgalmat hoztak 13,7 milliós darabszám mellett a most záródó pénzügyi évben. Ez háromszoros növekedést jelent öt év alatt, így ma már ötvenmillió Mac van világszerte.

Az amerikai piacon húsz százalékos a piaci részesedésük, ha csak az otthon vásárlókat vesszük figyelembe (az üzleti világban még mindig nem erős a Mac), nem csoda tehát, hogy 600 ezer fejlesztő dolgozik a platformra.

Most arról hallunk, hogy számos informatikai lap a Macet választotta a legjobb, leghasználhatóbb számítógépnek az asztali gép kategóriájában, és persze a laptopok között is.

Szépen terjeszkednek a boltok is, most már több mint 300 retail store van 11 országban, a legnagyobb forgalmat a pekingi bonyolítja, ami azért elég nagy szó, tekintettel arra, hogy ez egy új piac az Apple-nek.

iLife! Jobs szerint sokan csak emiatt a programcsomag miatt vesznek Macet, érdemes tehát foglalkozni vele. Éppen ezért most bemutatják a 11-es verziót, aminek a doboza elég menő lett.

Daraboljuk fel a programcsomagot: iPhoto. Megjelent a teljes képernyős mód, gondolom az Aperture-ből kölcsönözve, javul a facebookos kapcsolattartás, könnyebb lesz emailben átküldeni a képeket, kapunk új slideshow-kat, és jobbak lesznek a nyomtatható könyvek is (ez a szolgáltatás itthon épp szünetel).

Most épp annak a bemutatása folyik, hogy minden funkciónak van teljes képernyős verziója, de a kezelőfelület is látványosabb, elegánsabb lett. Slideshow-t kell csinálni az új iPhotóval, ez már biztos, mert tényleg sokat fejlődött ez a funkció: össze lehet kötni már a térképnézettel is a képnézegetést.

A fényképküldés annyiban lesz egyszerűbb, hogy mostantól nem a Mailt nyitja meg az iPhoto, hanem saját magán belül nyit egy ablakot, ami lehetővé teszi a levelezést. Úgyis untam már a strandlabdázást, amikor át akartam küldeni néhány fotót, és a Mail megnyitása közben érezhetően leterhelődött a rendszer.

Az új Book-alkalmazás automatikusan varázsol könyvet egy Eventből, a több csillagot kapott fotó kerül a nagyobb helyekre, a kevésbé kedveltekből meg négyet-ötöt is bezsúfol egy oldalra a program.

Most jön az iMovie 11, nem is tudom, én még a hatos körül járok, azt hiszem. Íme az újdonságok a programban:

Van demo is, viszonylag könnyen tudjuk ezentúl növelni a hangsávok erejét, ráadásul adhatunk furcsa effekteket is a hangokra, amit azzal bizonyítottak, hogy egy kisfiú szövegeléséből egércincogást, majd medvedörmögést varázsoltak. Hm.

Bemutatják azt is, hogyan lehet néhány adat feltöltésével (cím, szereplők neve, száma), és a storyboard baromi egyszerű összepakolásával egész pofás trailert csinálni egy nem különösebben érdekes családi videóból.

Ezt azért ki fogom próbálni hamarosan. Látszik az alkalmazáson, hogy megfelelő felvételek nélkül azért nehéz élvezhető trailert készíteni, érdemes lesz már a filmek rögzítésekor a vágásra gondolni, a bemutatott demó mindenesetre szimpatikus.

Garageband 11-gyel meg ez történt:

Kicsit lassan haladunk, hátra van még az iDVD meg az iWeb, és akkor hol van még a Mac OS Lion, meg a MacBook Air? Ha vannak ezek egyáltalán valahol.

Mindenesetre döbbenetes dolgokat lehet megcsinálni a zenéinkkel mostanában, az tisztán játszik, hogy akárhogy játszottuk fel a dalainkat, a Garageband 11-gyel kedvünkre alakíthatunk utólag mindent: a ritmust, a hangszerkezelést, az ütemtévesztést. Lassan megölhetjük az összes zenészt. Meg fotóst. Meg operatőrt. Meg bloggert!

A program azért segít abban is, hogy jobban játszunk: ha kottáról zongorázunk, feltünteti, ha melléütünk, ha sietünk vagy lemaradunk és még pontokat is kapunk, hogy tudjuk, hogy tartunk a nagy zenefeljátszós versenyben. Utólag visszanézhetjük a fejlődéstörténetünket, hogyan értünk el egyre több pontot játék közben.

Lezárás következik, Jobs arról mesél, hogy 49 dollár lesz az upgrade, aztán bemutatja azokat az embereket, akiknek a programcsomagot köszönhetjük. Mosolyognak egymásra, de gondolom az elmúlt hónapokban a halálba gyötörte Jobs őket.

A következő dobás: Facetime!

19 millió olyan eszközt adtak el, amivel lehet videocsetelni (iPhone 4, iPod touch), mostantól Macen is elérhető lesz a szolgáltatás, amin egyébként úgy-ahogy eddig is elérhető volt valami ilyesmi iChat videochat néven.

Mától elérhető a béta, jól le is teszteljük Ádám iPhone 4-esével hamar.

Új MAC OS X bemutató! A nyolcadik nagy verzió, a Lion!

Az alapkoncepció: vissza a Machez. Bővebben: ott volt a Mac OS X, amiből kifejlesztették az iOS-t, ami az iPhone operációs rendszere lett. Tovább dolgoztak rajta, és elkészült a mobil és a számítógép közt félúton található iPad szoftvere, most meg visszacsorgatják a legmenőbb fícsöröket a Macnek.

Például: érintésérzékeny lesz az OS. Lesz rá App Store is. Jöhetnek a teljes képernyős programok. Az automatikus mentés. Ezek na:

Röviden úgy tűnik, hogy nagyon elhúzunk a Windows 7-től, leszámítva persze a teljes képernyős nézetet, amiben körülbelül húsz éves lemaradást hoz be az Apple.

Sok minden nem derül ki arról, hogy milyen szolgáltatásokra számíthatunk, de az már biztosnak tűnik, hogy a Machez egy ideig nem lesznek érintésérzékeny kijelzők, mert Jobs szerint az emberek horizontálisan szeretnek nyomogatni.  

Demó!

Máris imádom a Mac App Store-t, szerelmes vagyok bele, akarok egy ilyet! Két App Store-t akarok!

Ahogy az iPhone-on, itt is látjuk, hogy milyen alkalmazásokat töltöttünk már le, miből van új verzió, miből jött frissítés. Rövid leírások, felhasználói értékelések, ugyanaz, mint a mobil eszközökön, csak sokkal-sokkal nagyobban.

Változik a navigálás is: két ujjal tudunk mozogni az egyes felületek között: két ujj jobbra: bejön a dashboard. Két ujj balra, visszatérünk az asztalhoz. Még két ujj balra: bejön a korábban teljes képernyőben nézett dokumentum. Kicsit olyan lesz az irányítás, mint az új iPod nanóban.

Lesz launch pad is: ebben a nézetben egyszerre látjuk az összes alkalmazásunkat néhány oldalra törve, körülbelül úgy, mint az iPhone-on. Ez a legnagyobb előrelépés a Mac OS kezelésében az Exposé megjelenése óta. A tervek szerint 2011 nyarán jön a Lion, tényleg nagyon érdekel, hogy milyen lesz.

Az App Store-ra azonban nem kell ennyit várni, mert az kilencven napon belül elérhető lesz a Snow Leopardra is.

Na de mi van a Macintoshokkal? Jobs készül valamire, arról beszél megint, hogy milyen sok bevételük van a gépekből.

One more thing!

Megint arról van szó, hogy függ össze a Mac, az iPhone és az iPad. Gyanús!

"Mi történik, ha egy MacBook találkozik egy iPaddel?" - kérdezi Jobs.

Kezdek nagyon izgatott lenni!

Az új MacBook Air, ami a vezér szerint a laptop jövőjét jelenti.

Teljes unibody ház, 1440x900 pixeles, 13,3 colos kijelző, Core 2 Duo, ezek vannak benne:

Nincs azonban benne optikai meghajtó, sem merevlemez. Helyette ssd-t használnak, ami gyorsabb, csendesebb, kevesebb helyet fogyaszt és kevesebbet is fogyaszt. A standby harminc napig megy, a wireless web test hét órát ígér. 

Belülről is mutatják a gépet, látszik, hogy pontosan arról a MacBook Airről van szó, amit pár napja szétkapva láttunk a neten. A belső körülbelül 85 százalékát az akkumulátorok adják. 

De van kisebb verzió is: 11,6 colos, yeah! Ez már csak egy kilót nyom, és ugyanazok a jóságok vannak benne, mint a nagyobb testvérben. Az akkumulátor azonban már csak öt órán át bírja, persze ennél jóval lassabb gépek sem bírják eddig.

A MacBook Airek ára 1000-1600 dollárig terjed.

Ja, és mától elérhető mindegyik, szóval jövő héten alaposan leteszteljük őket!

Addig is marad a találgatás: nehéz innen eldönteni, de mintha végre két usb lenne rajta, és az sem tűnik lehetetlennek, hogy sikerült belezsúfolni a gépbe egy sd-kártya-olvasót. Elképesztően vékony, elegáns, könnyű, sokáig bírja, a teljesítménye is megfelelő, ezért jött létre annak idején a MacBook Air. Sunáznám, ezt most simán megetették velem.

Ennyi volt, taps. Holnap reggel részletes összefoglalóval térünk vissza, amiből megtudhatjátok, hogy mit adtak nekünk a cupertinóiak!