Mert 99 dollár. Ne hagyjuk a végére. Az újratervezett gép ugyan sokkal több funkciót tud, mint a 229 dolláros elődje, de valljuk be: az ára a legfontosabb tulajdonsága.

Az Apple TV összement, kiesett belőle a merevlemez, ezért a gép eszeveszett streamelésbe kezdett. Szív adatokat a Netflixről, a YouTube-ról, a MobileMe-ről és a flickr-ről, lejátssza a hálózatba kapcsolt iTunes-os gépek képeit, zenéit, filmjeit, ráadásul az iPhone-okon, iPod touch-okon és iPadeken nézett videókat is egyetlen gombnyomással meg lehet osztani a tévénkkel, az új AirPlay szabványt meglovagolva. HDMI-csatlakozón küldi ki a jelet, amit Jobs tegnap nagyvonalúan ugyan HD-nek nevezett - mert hát az -, de valójában csak 720p-s felbontásig adja át a biteket.

Képességeit tekintve az Apple TV hozza azt, amit a piacon található sorstársai már egy ideje. A Cnet a Roku 70 dolláros lejátszóját hozta fel példaként, ami 2008 óta kínálja a Netflix streaminget, ezenkívül az Amazon Video on Demand, Pandora, and MLB.TV forrásból is szív, az Amazonon pedig már egy ideje 99 centért árulja a sorozatokat. Nem kölcsönzi, árulja.

Persze nehéz összehasonlítani a két terméket: az Apple TV a hálózaton található gépekről is streamel, még iPhone-ról is, ráadásul ott van mögötte az iTunes Store. Ha csak az online stream képességét nézzük, ezért nem nagyon éri meg külön készüléket gyártani: konzolok, Blu-Ray-lejátszók is képesek erre, a PS3 és az Xbox360 tud a rácsatlakozott számítógépről tartalmakat lejátszani, miközben a fő funkciójukat is ellátják. Ezek azonban sokkal drágábbak, mint egy Apple TV, és nem tudják az AirPlay által nyújtott, a háztartásban található valamennyi Apple-terméket integrálni egy egy gombnyomásos, kényelmes rendszerré.

De azért valljuk be, magyar iTunes Store nélkül az egész nem ér sokat nekünk. Hogy vajon a 99 dollárt eléri-e ez a kevés, azt rátok bízom. Szerintetek?