A Gizmodón olvastam nemrég egy írást, amivel részben egyetértek, és ami a Mac OS X átalakulásáról beszél. Szerintük a Magic Trackpad az első lépcső azon az úton, ami az Apple összes eszközét a multitouch és a gesztusvezérlés útján indítja el.

Az iPhone és az iPad esetében ezt nem kell magyarázni, azok eleve gesztusvezérelt, multitouch oprendszert használnak. A laptopok trackpadja is meghízott az évek során, alkalmas a négyujjas gesztusokra. Azonban a desktop gépek esetében is érezhető az új korszak: most már lehet venni Magic trackpadet, aztán később talán majd a gépekhez adják egér helyett opcionálisan (ahogy egyébként a csomagolás szerint már most oda is passzol), majd jöhet egy ilyen kombómegoldás:

Ekkorra azonban már az operációs rendszert is át kell alakítani, ugyan most is használható gesztusok vannak a tarsolyban, de ez még kevés. Ha azt akarják elérni, hogy az egeret csak a professzionális munkához használják, még kényelmesebbnek kell lennie a trackpadnek, mint ahogy böngészni is kényelmesebb például iPaden.

Az iOS és a Mac OS X tehát közeledni fog egymáshoz, hallottuk már korábban is, a két rendszer fúziója lehet az Apple új dobása. A Mac OS X egyszerűsödhet, az iOS bonyolódhat, a Gizmodo szerint az egyesülés már érezhető. De ez mind egy nagyobb cél felé törekvést mutat, ez pedig a gesztusvezérelt operációs rendszer elterjedése - mindenhol, minden eszközön.

Korábban is említettem már, most is megerősítem: az álmom a fenti kép továbbfejlesztett változata, és a leírt operációs rendszer. Az Apple 2008-ban megjelent szabadalmában már erről olvashattunk, azzal a különbséggel, hogy a fizikai billentyűzet sem volt már fizikai az elképzelés szerint. Nekem az iPad billentyűzete teljesen jó gépelésre, ha egy óriási trackpadon a világító billentyűket ütögethetem, miközben ugyanott az ujjaimat elhúzva a kurzor, az ablakok vagy a szöveg mozdul, esetleg egy parancsot lehet kiadni, teljesült az álmom.

A fizikai billentyű és az egér eltűnése, pontosabban a jelentőségük minimálisra csökkenése azonban nem a rövidtávú célok egyike. De ha lehet olvasni a jelekből, mindenképpen ezt látjuk a sorok között.