Az amerikai távközlési hatóság egy titokzatos Apple-terméket engedélyezett, a Magic Trackpad becenévvel ellátott Bluetooth-eszköz tehát forgalomba kerülhet. Jogos a kérdés: mi a fene az a Magic Trackpad?

Az FCC tavaly októberben kapta meg a készüléket tesztelésre, ahhoz képest elég jól elszüttyögtek vele, csak most nyomták rá a pecsétet arra a sokoldalas dokumentumra, amiben olyan szavak is olvashatóak, mint "Bluetooth Trackpad" meg hogy négyszögletes eszköz. És kábé ennyit is tudunk róla, meg hogy korábban néhány kép keringett a blogokon.

Nekem szívügyem ez az eszköz, már 2008 februárja óta várok rá, pedig akkor még csak egy szabadalom bukkant fel a hatóságoknál az Apple nevére bejegyezve. A leírásból nem derült ki egyértelműen, mi lesz ez, de el tudtam képzelni. Az akkori tervek ugyanis arra engedtek következtetni, hogy a billentyűzet-egér párost felválthatná egy ergonomikus óriás trackpad, amin hatalmas gesztusokat is ki lehetne adni, meg gépelni is lehetne a világító billentyűzettel.

Azóta egy picit más szemmel nézek az egeremre. Jobban fáraszt a használata, és egyáltalán, őskövületnek tűnik az asztalon. Megcsapott a jövő szele.

Amióta pedig az iPaddel webezek, az egér még kényelmetlenebbnek tűnik. A gépelés is megy a fizikai billentyűzetek nélkül, és noha nem állítom, hogy a most megjelenő eszköz már ennek a tervnek a kiteljesedése lesz, az ínhüvelygyulladásos nemzedék nevében remélem, hogy egy lépéssel közelebb kerülünk hozzá.