Az egész sztori abból indult ki, hogy egy fejlesztőnek álcázott hacker különféle iTunes accountokat feltörve állítólag elkezdett garázdálkozni az AppStore-ban, egyénenként 100-1400 dollár (23-320 ezer forint) értékben letöltve a saját programjait. Nem, nem a toplistán szeretett volna feljutni, bár ez is megtörtént egyes esetekben az iBookStore-ban.

A cél fake alkalmazásokkal megszerezni a felhasználók pénzét, akár több tízezer forintos appokkal is. Később kiderült, hogy egész alkalmazáscsoportok várakoznak az AppStore-ban ilyen céllal, több fejlesztőtől. Közös bennük, hogy leginkább ázsiaiak, a programjaik csekély szellemi értéket képviselnek, általában drágák és kétféle értékelés látszik mellettük: az egyik egy csillag, és azt írják mellette, hogy mindenki óvakodjon a fejlesztő programjaitól, mert csaló, a másik az öt csillag. Ezek a hacker értékelései.

Thuat Nguyen például könyvben utazott, a legolvasottabb 50 könyv közül nemrég még az övé volt 41. Az Apple aztán kirúgta. De ilyen pénzszerzésre szakosodott csaló állítólag még a Charismaist, a Wishii Network és a Storm 8 is.

Az általános gyakorlat szerint a felhasználók számlájáról először egy kisebb értékű appot vásárolnak, majd jöhetnek a 90 dollár felettiek. Előfordulnak még in-app vásárlások is, ezekből is össze lehet lapátolni szép kis summákat.

Megoldás persze akad, mint korábban írtuk, lehetőség van minden alkalmazás árának visszaigénylésére, és nemcsak ehhez hasonló feltörés esetében. Az Apple jelen esetben a felhasználók jelszavának átírását javasolja, remélhetőleg a pénzt is visszautalja az érintettek bankszámlájára. A probléma az, hogy ezek az alkalmazások átjutottak az egyébként sokszor rendkívüli szigorúságot felmutató Apple-ellenőrzésen. Nyilván minimális funkcionalitást felmutattak, és ha egy ilyen appot valaki 90 dollárért árul, az vagy gyanús, vagy hülye. De eldönteni sajnos nem lehet előre.

A sztorit az Apple egyelőre nem erősítette meg.