Ismét vendége volt Steve Jobs a Wall Street Journal D: All Things Digital konferenciának, amit idén már nyolcadszor rendeztek meg. Az Apple vezérét Walt Mossberg és Kara Swisher kérdezgette, a kínosabb kérdéseket általában kerülve.

Lássunk néhány érzékeny területet, amit futólag megkerültek.

A Flash-sel kapcsolatban Steve Jobs úgy fogalmazott, hogy aki bölcsen választ, rengeteg munkát spórol meg magának. Kiemelte, hogy ők tették közismertté a 3 1/2-es floppy-t, és hogy először ők hagyták ki az optikai meghajtót egy hordozható gépükből. Elviselik, hogy őrültnek tartják őket ezért, de választaniuk kell. A Flash-nek szerinte megvolt a nagy időszaka, ami leáldozott, a HTML5 pedig emelkedik fel.

Az iPhone 4 elveszítésével kapcsolatban megerősítette, amit eddig hallottunk, kiegészítve azzal, hogy ez egy nagyon színes és jópofa történet, a nyomozás még folyik az üggyel kapcsolatban. Azt még ugyanis nem tudni pontosan, hogy a dolgozójuk elveszítette a telefont, vagy ellopták tőle.

Mossber rákérdezett, hogy lesz-e több szolgáltatós modell az új iPhone-ra, Jobs annyit válaszolt, "talán igen".

A Foxconn üggyel kapcsolatban ugyanazt fogalmazta meg, amit egy nappal korábban egy emailes érdeklődőnek (egyben megerősítette, hogy valóban ő írja az emaileket), egyrészt azt állította, rajta vannak az ügyön, embereik vannak a gyárban, másrészt azt, hogy az eddigi haláleseteket összeadva még jóval az éves átlag alatt vagyunk. Úgy tűnik, meg kell várni az egy évet, hogy eldöntsük, a minden napra jutó öngyilkossági kísérlet híre vajon normális-e.

A versennyel kapcsolatban kiemelte, soha nem érezték, hogy ugyanazon a piacon harcolnának a Microsofttal, szerinte talán ezért is veszítettek. Azt, hogy a részvények értékében megelőzték a redmondiakat, a vezér szürreálisnak nevezte.

A Google már más tészta. Jobs szerint a Google döntött úgy, hogy versenytársa lesz az Apple-nek, nem pedig fordítva, "nem mi kezdtünk el belépni a kereső business-be".

Amikor az iPad és a pc-k kapcsolatáról volt szó, Jobs megjegyezte: "ha agrárnemzet lennénk, autó helyett teherautót használnánk. De ahogy az emberek bevonultak a városokba, autókba kezdtek szállni. Szerintem a PC olyami, mint a teherautó. Kevesebb embernek van rá szüksége."

A munkájával kapcsolatban Jobs azt mondta, neki van a legjobb állása a világon. A legzseniálisabb emberekkel dolgozhat együtt, akik a legmagasabb szinten képesek együttműködni. Egyetlen bizottságot sem alakítottak a cégen belül, minden reggel három óra meetinggel kezdődik. "Hogy a legjobb embereid legyenek, hagyni kell, hogy nagy ötleteik legyenek" - nagyjából ez Jobs hitvallása a munkáról. A korábban hallott munkamoráljával összevetve ezt kiegészíteném azzal, hogy ha nincsenek nagy ötletei, akkor kínozd meg a végletekig, hátha kiesik valami mégis belőle.