Az Apple bejelentette a májusi és júliusi premierországokat, és azok közt nem szerepel Magyarország.

Nemzetközi színtérre először május 28-án merészkedik ki a tablet: Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Spanyolországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban lesz elérhető a cucc.

A megjelenés harmadik hulláma júliusra csúszott, ekkortól Ausztriában, Belgiumban, Hongkongban, Írországban, Luxemburgban, Mexikóban, Hollandiában, Új-Zélandon és Szingapúrban is megvásárolható lesz az iPád. Jól olvastátok, Magyarország nincs a listán, nekünk tehát legalább augusztusig, de inkább szeptemberig kell várnunk a készülékre.

Arról nincs hír, hogy mennyi lesz a hivatalos ár, mindenesetre van már olyan magyarországi kereskedő, aki megkezdte a termék forgalmazását.

Azt viszont valószínűleg csak nyár végén, ősz elején fogjuk megtudni, hogy mennyit kell az iPadért egy hivatalos Apple boltban fizetnünk, az európai Apple-árak mindenesetre árulkodók lehetnek. Mint az a táblázatból is látszik, átlagosan 25 százalékkal kell többet fizetni Párizsban, Rómában és Berlinben egy iPadért, mint New Yorkban (ha eltekintünk attól, hogy az amerikai árra még rájön az államonként eltérő, 5-10 százalékos forgalmi adó).

A jelenlegi európai-magyarországi árszintkülönbséget alapul véve tehát a New Yorkban nettó 100 ezer, bruttó 110 ezer forintos alapgép Németországban körülbelül 125 ezer, Magyarországon körülbelül 135 ezer forint lesz, a 3G-s, 64 gigabájtos memóriával szerelt csúcsmodell ára meg 140-155-200-215 ezer forintos skálán mozog majd.

Ezek persze elméleti számítások a jelenlegi dollár-euró-forint-árfolyamot alapul véve, a görögök 14. havi fizetése keltette pánik miatt azonban az ár bármelyik másodpercben drasztikusan nőhet.