almalé és kungfu Rólunk

Mégsem kamu a Mac mini fotó

Volt ugye az a fénykép a következő Mac miniről, amit valaki betöltött Photoshopba, csinált vele ezt-azt, gondolom szöszölt vele pár órát, míg végül levonta a következtetést: az bizony egy számítógéppel módosított hagyományos mini, átverés az egész.

Én tökre értékelem a leleplezésbe fektetett munkát, meg minden, viszont ha a szakértőnek igaza volt, akkor hadd emeljem meg a kalapom minden idők legtehetségesebb Photoshop-mestere előtt, aki képes volt mozgóképre is rámontírozni a hamisított hátsó részt:


Mac Mini 2009 Edition - video powered by Metacafe

Persze elképzelhető, hogy a videón látható minit valaki a garázsában alkotta meg, hogy átverje a fél világot, ettől függetlenül remekül rávilágít arra, hogy rögtön Photoshopot kiáltani, főleg rögtön hinni a Photoshopot kiáltónak, nem érdemes.

Köszönöm Yeppnek és saabinak a linket, meg daniL-nek, hogy önszorgalomból szintén leellenőrizte az eredeti fotót és megírta, hogy semmiféle hamisításra utaló szemcsésedést nem látott rajta.



A szakértők nem számítanak új Macre, mert HÜLYÉK

Néha komolyan elgondolkozom azon, hogy az elemzők mégis mire kapják a fizetésüket? Az elmúlt pár hónapban Mr. Wu állt elő vadabbnál vadabb következtetésekkel, most meg Trip Chowdhry mondott furcsákat. A szakértő szerint nem várható, hogy az Apple 2010 előtt frissítené asztali számítógépeit, egyrészt mert már úgyis baromi rég frissítette őket, azt az egy évet meg már kivárja, másrészt meg mert esik a kereslet, éppen ezért nem lenne értelme most fejlesztésekbe ölni a pénzt.

Figyeljük meg a gondolatmenet logikáját.

  1. Rég frissült a Mac
  2. Nem fogy a Mac

Következtetés:

Nem is kell frissíteni

Az például fel sem merül Mr. Chowdhryban, hogy éppen azért nem vesznek az emberek asztali Macintosht, mert már olyan baromi rég frissült a géppark, hogy a vásárlók mint egy falat kenyérre, úgy várnak az új gépekre, és várhatóan néhány kicserélt alkatrész drasztikusan megdobná az eladásokat.

Pedig a szakértőnek nem kéne nagyon messzire néznie, hogy rájöjjön, hülyeségeket beszél: a MacBookok forgalma például szintén zuhanórepülésbe kezdett tavaly, aztán a frissítés, az alumíniumházas verzió megjelenése után megint rendkívül népszerű lett a modell.

Elmondom, mi lesz: márciusban jönnek az új gépek, ellenkező esetben az Apple egy tökfej. Már vannak kamuképek is az új Mac miniről, ami semmit sem bizonyít, ettől függetlenül szerintem heteken belül frissítésre lehet számítani.

Mert a jelenlegi asztali gépparkból tényleg nem érdemes vásárolni.

Te se tedd!



Utazó iPhone: Velence

Kalandor iPhone-unk a múlt heti ausztrál kiruccanása után ismét az öreg kontinensen kötött ki, és az egyik legnagyobb kulturális központot szemelte ki magának. Andrással együtt utaztak a pápák, galambok és művészek szülővárosába, ahol az építészeti remekművek csaknem térdig vízben állnak.

Egy kép is készült a Canale Grande csatorna mellett, a Ponte di Rialto, vagyis a Rialto-híd hátterében pózol az egész évben csak kirándulgató telefon. A piacnak sem utolsó hidat az 1500-as évek végén emelték, három évig készült, és sok kereskedőnek gyakorlatilag a munkahelyét jeletni.



Az Intel összekapott az nVidiával

Sőt, be is pereli az egyik Santa Clara-i cég a másikat. Az Intel már egy éve tárgyalásokat folytat az nVidiával egy 2004-es megállapodás miatt, de most felálltak az asztaltól, és bírósághoz fordulnak.

Öt évvel ezelőtt ugyanis megállapodtak abban, hogy az nVidia bizonyos feltételekkel gyárthat kompatibilis platformokat, ennek eredménye volt a Core processzorokkal együttműködő nVidia MCP79 platform is, amit aztán az Apple fel is használt a laptopopjaiban. Az új szereplőnek pedig az Intel nem feltétlenül örült, de legalább megpróbált jó képet vágni hozzá.

Arról azonban nem volt szó, állítja az Intel, hogy a közelgő Nehalem családba tartozó, integrált memóriavezérlővel ellátott processzorokhoz is fejlesztenek chipsetet. Márpedig az nVidia pontosan ezt teszi. És mióta az Apple jóban van a másik kaliforniai vállalattal is, előfordulhat, hogy a közeljövő Core i7 processzorokkal felszerelt Macjeibe ismét nVidia chipset kerülne. Ez pedig fáj az Intelnek.

Sokáig reménykedtek benne, hogy peren kívül is találnak megoldást, de az Intel nem tudott tovább várni, ettől függetlenül reméli, a többi területen zavartalanul együtt tud működni a két vállalat. Az nVidia nem nyilatkozott az ügyről.



Kamufotón az új Mac mini?

Mondanak mindent, hogy az Apple kinyírja a modellt, meg hogy Intel Atomot rak bele, én mindkét állításban kételkedem: presztízsveszteséget már nem okoz a mini a vállalatnak, hiszen az emberek megszokták az olcsó konfigurációt, éppen ezért válság idején ostobaság lenne megszüntetni azt. Ugyanígy elképzelhetetlennek tartom, hogy a jelenleginél 50-60 százalékkal lassabb processzorral frissítsék a másfél éve változatlan formában árul típust.

Éppen ezért tudom értékelni az internetet most bejárt fotót. Nem állítom, hogy értékelhető bizonyítékról van szó, inkább kamufotó, de még mindig jobban hiszek ennek, mint néhány elemző okoskodásának.

A kép alapján a legolcsóbb Apple-gépen öt usb-port lenne, kerül rá mini DVI és Mini DisplayPort, sőt, FireWire 800 is. Úgy tűnik, hogy a formán nem változtattak, nem is kell, a minit nincs hova szépíteni, innen már csak csúnyulni lehet. A belső viszont nem maradt érintetlen: a hírek szerint Nvidia grafikus gyorsító lesz benne, gondolom egy Geforce 9400-as. A rendszer alapja a már ismert 2 gigahertzes Core 2 Duo lenne, emellé kerülne 2 gigabájt DDR3 memóra, meg az 1066 megahertzes rendszerbusz, és most figyeljetek: Super Drive!

Végre teljesen kinyírják a nyomorult cd-írójukat.




süti beállítások módosítása