almalé és kungfu Rólunk

Mit tanultunk 2009-ben az Apple-ről?

Eltelt egy év, ideje számot vetni. Az ilyenkor szokásos best of-lista helyett én most egy ünnepi kérdezz-felelekkel készültem, a forma más, a lényeg azonban ugyanaz: mi történt idén Cupertinóban?

Árulhat-e egy cég Mac OS X-szel felszerelt gépeket?

A válasz egyértelműen nem, legalábbis az Egyesült Államokban a klóngyártó Pystar bukása után nem tanácsos senkinek ehhez hasonló vállalkozásba fognia. Az Apple 2,7 millió dolláros kártérítést kapott, amit a Psystarnak az egyébként kis számú eladott klón ellenére ki kell fizetnie. Egy másik per, amiben az Apple alperesként van megjelölve, és a cupertinói cég esetleges piaci versenyt korlátozó magatartását vizsgálja, továbbra is folyamatban van a két cég között.

Tovább olvasom


Afganisztánban iPhone-nal céloznak a mesterlövészek

A Mirror hívta fel a figyelmet a BulletFlight nevű alkalmazásra, ami egy nagyon hasznos kis progi, ha valakinek jó messziről akarod cafatokká lőni a fejét. A program, amit a lap szerint az Afganisztánban szolgáló katonák is előszeretettel használnak, segít kiszámítani a golyó röppályáját az adott fegyverrel és környezeti tényezők között.

A lap szerint a 24 eurós, Magyarországon is letölthető alkalmazás kifejezetten a katonáknak készült. A Runaway Technology, a program készítőjének egyéb alkalmazásai is a ballisztika és a fegyverek témaköreibe tartozó örökbecsű darabokkal örvendeztettek meg minket.

Korábban is hallottuk már, hogy az Irakban szolgáló egyik hadosztály iPodokat használ fordítási célra. Az Apple lejátszóját egy VCommunicator Mobile-lal összekötve az iPod kijelzőjén keresnek rá a kifejezésekre, ezek kiejtésében a fülhallgató segít a katonáknak. Úgy látszik, a készülék egyre hasznosabb lesz arrafelé, állítólag már több tucat program készült a minél hatékonyabb gyilkolászás érdekében.

Gege42-nek köszi a tippet.



Magyar siker az amerikai AppStore-ban

Egy újabb fejlesztői interjúval jelentkezünk, ezúttal a US History és a Paris Sights című programok készítőinek tettük fel a kérdést, mit szóltak az amerikaiak a históriás énekükhöz. Virágvölgyi Andrással beszélgettünk.

Mesélj nekünk a két alkalmazásról, amit fejlesztettetek.

A US-History az amerikai történelem meghatározó pillanatait mutatja be, audiovizuális tartalommal, slideshow-kkal, értékes tartalommal. A Paris Sights pedig a francia fővárost ismerteti meg velünk, illusztrált audiovizuális túrát tehetünk Párizsban, online és offline térképekkel, Street View-val.

Tovább olvasom


Lassan minden kiderül a tabletről (azon kívül, hogy mi is ez)

Komolyan mondom, ha ez így folytatódik, néhány hét múlva tényleg kénytelenek lesznek bemutatni a tabletet, különben lincselés lesz. Már nagyjából lehet sejteni a nevet, említéseket hallottunk egy újfajta beviteli módról, most pedig már azt találgatják, hogy mennyit is fog eladni az Apple ebből a valamiből.

Legutóbb az derült ki, hogy az Apple áll a Slate Computing nevű cég mögött, aki az iSlate és a Magic Slate márkaneveket birtokolja, a cupertinóiak láthatóan a termék titokban tartása miatt választották ezt a módját a név levédésének 2007-ben.

Most kiderült, hogy egy másik árnyékcég mögött is az Apple áll, a MacRumors szerint az iGuide Media, az iGuide márkanév birtoklója is a rejtegetés céljával jött létre. Az iGuide pedig a leírás szerint nagyon is hasonlít egy potenciális tabletre:

Számítógépes hardver és szoftver audio-, video-, játék-, zenei, tévés, filmes, fotós és más multimédiás tartalmakhoz való hozzáféréshez, az ezek közötti válogatáshoz, kereséhez, felvételhez, tároláshoz, továbbításhoz, szerkesztéshez, streameléshez.

A TechCrunch utánajárt, és megtudta, hogy az Apple tulajdonában van valamennyi iGuide-hoz kapcsolódó domain. (Ez nyilván nem vonatkozik erre a találatra.)

Örökoptimista Piper Jaffray-elemzőnk, Gene Munster pedig szokása szerint már azt is tudni véli, mennyit adnak el ebből az izéből, amiről azt sem tudni biztosan, hogy 10 colos-e (bár a DigiTimes szerint a Foxconn leányvállalata gyártja majd az ilyen méretű paneleket az Apple-nek). Az elemző által "Kindle Killer"-nek bemutatott készülékből szerinte 1,4 millió darabot adnak el az első 9 hónapban. Szerinte a készülék átlagára 600 dollár lesz.

A mostani találgatások szerint a készüléket januárban mutatják be, és márciusban kezdik meg a szállítást. Én csak annyit tudok, hogy felgyorsult a pletykafolyam, vagyis valami készül.



Miért jó Appleblog-szerzőnek lenni?

Karácsony alkalmából végigutaztuk a fél országot, ettünk minden rokonnál, közelinél-távolinál, elfogyott rengeteg alkohol, halmokban állnak a széttépett ajándékcsomagolások. Körülbelül másfél tucat emberrel találkoztunk, ekkora merítésből óhatatlanul is akad egy-egy kifelejtett rokon, ismerős. Például én: Dóra unokatestvérének, Géza ugyanis kiment a fejéből a létezésem, így amikor megérkezett az ünnepség színhelyére és értesült arról, hogy én is jelen leszek, kétségbeesetten elkezdett patron után kutatni Dóra szüleinél. 

Amikor megláttam a fa alatt a nekem címzett ajándékot, még nem teljesen értettem a dolgot:

Aztán felfedezve a satírozást világossá vált, hogy itt egy érzékeny, személyes meglepetésről van szó, aminél a gondolat, az ötlet még a beszerzésre fordított időnél is többet számít:

Egyébként meg don't worry Géza, azóta is ezen röhögök, remek ajándék volt.

 




süti beállítások módosítása