almalé és kungfu Rólunk

Világszerte jól megy a Snow Leopard

Nemcsak az Appleblog statisztikái, de az NPD adatai szerint elég szépen startolt a Snow Leopard: kétszer annyit adtak el belőle az első két héten, mint 2007-ben elődjéből, a Leopardból. Pedig az is baromi nagy siker volt: négyszer jobban kezdett, mint 2005-ben a Tiger.

A 10.6-os eredményeit azért érdemes kontextusba helyezni: egyrészt ma már sokkal több Mac van a piacon, mint kettő vagy négy éve, még ha a Snow Leopard csak az inteles gépekre is megy fel. Talán ennél is sokkal fontosabb, hogy a 10.6-ost töredékáron adják a Leopardhoz képest, naná, hogy mindenki megveszi.

Akárhogy is, a lelkesedés csak nem akar elmúlni: miközben az első két OS eladásai 60 százalékkal csökkentek az első hétről a másodikra, addig a Snow Leopard csak 25 százalékot gyengült.

Őrület, komolyan mondom, őrület!



Végelgyengülésben a Windows Mobile

Lássuk be, megérdemli. A Microsoft telefonos oprendszere egy kövület, ami élő korában is meglehetősen szánalmas egy alak volt. Amelyik Windows Mobile-os telefont próbáltam, mind túlbonyolított, használhatatlan vacaknak tűnt, leszámítva a HTC-ket, de azok is csak a távol-keleti gyártó átgondolt grafikus felületének köszönhetően. Aztán megjelent az iPhone, majd az Android, meg a Palm Pre, és kiderült, hogy ami három évvel ezelőtt még úgy-ahogy elment, az 2009-re végérvényesen megfáradt. Persze a Microsoft nem szívesen ismeri be a vereséget, próbálkozik a 6.5-ös, meg a 7-es verzióval, de nem biztos, hogy lesz a világon még ember, akit ez érdekelni fog: az operációs rendszer piaci részesedése a 2004-es 23 százalékról mostanra körülbelül 14 százalékosra csökkent, és úgy néz ki, a további zuhanást nem állíthatja meg semmi.

A legnagyobb csapást talán nem is az Apple, hanem a Google mérte a Windows Mobile-ra. Az Android piacra dobásával a redmondi cég partnereit bizonytalanította el a webkettes vállalat, aminek meg is lett az eredménye. A közelmúltban a Motorola jelentette be, hogy dobja a Windowst, és telefonjaira Androidot pakol. Hasonlóan fájdalmas hír lehetett Ballmernek, amikor az egyik legfontosabb partner, a HTC közölte, hogy 2010-ben a tervek szerint már minden második mobilon a Google operációs rendszere fog futni, ami egész számokban kifejezhető visszaesést jelent a Microsoftnak: közel megfeleződik a piaci részesedés.

Most meg itt a Palm: amikor az amerikai cég 2006-ban együttműködési szerződést kötött Ballmerékkel, a Windows Mobile piaci részesedése meredeken megindult felfelé. Azóta azonban megjelent a Pre, meg vele a hazai fejlesztésű WebOS, ami alaposan átrendezte az erőviszonyokat: a Palmnak annak ellenére bejött a váltás, hogy az iPhone 3GS megjelenésével elvesztette reményét arra, hogy az Apple mobiljánál erősebb telefonnal legyen jelen a piacon. A WebOS-t ugyanis sokan megszerették, így az már rákerült az azóta bemutatott, alig 100 dolláros Pixi-re is, és a vállalat azt tervezi, hogy tovább megy ezen az úton: szépen-lassan kikopik a Palm mobiljairól a Windows Mobile, helyét a hazai főzésű bitek veszik át.



Óriási Apple-Google-háború alakul ki

Egy kapcsolat általában akkor szokott szélsőségesen elmérgesedni, amikor a felek elkezdik kibeszélni ismerőseiknek problémáikat. Amikor a pasi nőjét idézi a haveroknak, hogy bizonyítsa, az mekkora egy ribanc, a csaj meg a barátnőknek magyaráz arról, hogy embere egy puha pöcsű csiga.

Na ezt csinálja most a Google meg az Apple. Az egész sztori azzal kezdődött, hogy az Apple nem engedte be az App Store-ba a Google Voice-t. A webkettes cég erre berágott, és felnyomta régi partnerét az FCC-nél, az ilyen jellegű visszaélésekkel foglalkozó hivatalnál. Nyomozás indult, az ellenérdekelt felek azt kérték az Apple-től, hogy legalább indokolja meg döntését, mire a cupertinói cég meglehetősen gyáva módon azt válaszolta, hogy nincs okuk magyarázkodni, a Google Voice-t ugyanis nem utasította vissza senki. Épp csak vizsgálják a programot, mielőtt azt betennék az online boltba.

Ha volt is valaki, aki elhitte, hogy az Apple emberei hónapok óta vizsgálgatják az alkalmazást, az biztosan magához tért, amikor a Google nyilvánosságra hozta az FCC-nek küldött levelét, benne a következő részlettel:

Az idézet ugye azt állítja, hogy Phil Schiller, az Apple helyettes vezetője lényegében elismerte, hogy dobták a boltból a Voice-t, ami a harc jelenlegi állását figyelembe véve igencsak kellemetlen fejlemény a cupertinói cégnek. Csakhogy az Infinite Loopnál sem viccből foglalkoztatják az ügyvédeket, alig fél órával azután, hogy a Google nyilvánosságra hozta a levelezést, az Apple egy közleménnyel vágott vissza, amiben azt állítja, hogy Schiller semmilyen, az idézethez hasonló kijelentést nem tett, az alkalmazást nem utasították vissza, és tovább folytatják a párbeszéded a Google-lal a Voice-ról.

Akárhogy is, jó barátság ebből már nem lesz.

 



Utazó iPhone: Fazana

Aktuális a sztori, azért kerül ki most: múlt hétvégén az Appleblog szerkesztősége áttette székhelyét a horvátországi Fazanaba, ahol könnyű helyi fehérborokkal és friss tengeri kagylókkal kényeztette magát a megfáradt stáb. A postokat előre megírtuk, hogy még véletlenül se kelljen munkával foglalkozni, de az iPhone-jainkat azért előrántottuk a megfelelő pillanatban, és készíttettünk a csajokkal magunkról néhány fotót a teraszunkon állva, nem sokkal azelőtt, hogy a Bora lecsapott volna, és elvette volna az áramot tőlünk.

Egyébként arra van magyarázatotok, hogy a finom magyar bortól miért fordul be az ember, és hogy a kevésbé ízletes horvátoktól miért kell egyfolytában vigyorogni?



Hazavágja az iPhone-okat a 3.1-es szoftver

Aki eddig nem telepítette, ne is tegye: a külföldi oldalak beszámolói szerint a mostani volt a legelcseszettebb update az iPhone-ok történetében. A fórumokról kiderült, hogy a 3.1-es rendszer telepítése után számos mobil akkuideje drasztikusan csökkent, a hívások rendszeresen megszakadnak, a wifi-hálózathoz sokkal nehezebb csatlakozni, meghal a GPS, eltűnik a tethering, sőt, egyes iPhone-ok totális kómába esnek, ahonnan semmivel sem lehet visszahozni őket. Akiknek még garanciális a készülékük, azok megússzák egy sima cserével, akik régebben vették a mobilt, kétszáz dollárt kell hogy fizessenek az Apple hibájából. Elég kemény.

Persze a többségnek zökkenőmentesen zajlott a telepítés, de egy sima update-hez képest kirívóan sok a rosszul sikerült frissítések száma és a hibajelenségek is nagyon aggasztók.

És akkor most tegyetek igazságot:




süti beállítások módosítása