almalé és kungfu Rólunk

Egy vödörnyi újdonság az Apple-től

Értitek, egy pillanatra nem nézünk oda, aztán az egész birodalom átalakul. Tegnap még azon lamentáltunk, hogy milyen fejlesztéseket mutathat majd be a közeljövőben az Apple, ma viszont már konkrét újításoktól robban le a paróka a fejünkről.

Az egyik fontos hír, hogy szép kövér Snow Leopard update érkezett, már megint. Az elmúlt hetekben úgy tolta ki magából Cupertino a kódot, mint mezei pocok a kölyköket, volt 1,3 gigabájtos update, aztán 700 megabájtos, most megint egy 741 megabájtos adatcsomag fogadta a bétatesztelőket.

A frissítés után a rendszerek még stabilabbak, még gyorsabbak lettek, plusz érkezett néhány grafikus újítás is.

Itt van például a QuickTime új ikonja, ami kétség kívül vonzóra sikerült:

Lettek új háttérképek is, tekintsétek meg Steve Winter képét a hópárducról:

A 10.0.0-ás Darwin Kernel sem béta többé:

és arról már tényleg ne is beszéljünk, hogy az Expose is új elrendezést kapott:

És ha mindez nem lenne elég, beviszem a kegyelemdöfést: a Final Cut Próban megjelent a bluray-támogatás. Most történt meg először, hogy egy Apple-termék támogatja a formátumot, miközben nincs olyan Macintosh, amiben bluray-olvasó, vagy író volna.

Nem kell nagyon messzire menni ahhoz, hogy feltételezzük, a közeljövőben megjelenő Mac Próba beépítenek egy újgenerációs optikai meghajtót, annak ellenére, hogy Steve Jobs korábban egy zsák fájdalomnak nevezte azt, a különböző licencproblémák miatt.



Nem lesz online foglalás az iPhone 3GS-re

Nem hittétek el, pedig igaz: épp most beszéltem a T-Mobile-hoz közeli informátorommal, és kiderült, hogy valóban igen kevés készüléket kapnak a magyarok (és persze mindenki más is). Annyira keveset, hogy nem jut minden üzletbe, sőt, csupán néhány budapesti és néhány vidéki boltban lesz kapható jövő héten a csoda.

Ebből következik, hogy a tavalyi nagy sikerű online foglalás idén elmarad. Valószínűleg azért, mert elkapkodnák pár perc alatt az összes készüléket.

Szóval marad a sorbanállás. Akkora talán nem lesz, mint a tavalyi bevezetéskor, de mindenképpen érdemes nyitás előtt odamenni. Várjuk a fotókat is: ha iPhone-ra váró sort láttok magenta színű zászlók alatt, ne habozzatok elküldeni a stevejobs kukac vipmail pont hu levelesládába.



Az Apple lenyomta a Microsoftot

Röviden összefoglalom a lényeget: a Microsoft történetének legrosszabb, az Apple a legjobb  negyedévét zárta - leszámítva a karácsonyi időszakokat. A legutóbbi három hónap sem volt rózsás a redmondiaknak, de most kifejezetten lefelé hajlik a bevételi görbe.

Öt-hét százalékkal csökkentek az eladások az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ha ez nem lenne elég, a Microsoft részvényeit már korábban leszázalékolták: az Argus Research elemzője, Jackson Turner például nem cicózott, a "buy" besorolást kapásból "sell"-re állította be, vagyis azt ajánlotta ügyfeleinek a negyedéves eredmények előtt, hogy szabaduljanak meg a papírtól. Milyen igaza volt.

Az Apple részvényei lassan elérik a 160 dollárt, ezzel ugyan még nem közelítik meg a tavalyi 200 dolláros álomhatárt, mindenesetre jócskán eltávolodtak a nemrég csak 80 dolláros mélyponttól.



Apple tablet jövő év elején

Az Appleinsider legalábbis ezt tudta meg a belső informátorától. Állítólag Jobs ismertette a 2010-es terveket, és év elejére lőtte be a legújabb elképzelését, a Newton Pad reinkarnációját. Valami kézikütyüszerű izét.

Persze a szóban forgó kézikütyünek kábé annyi köze lesz a Newtonhoz, mint a postakocsinak a vadászrepülőhöz. 10 col és 3G támogatás- nagyjából ennyit lehet tudni, mégis biztosak lehetünk benne, hogy nem csupán egy óriás iPod touch (esetleg mini MacBook billentyűzet nélkül) az új fejlesztés.

Mint a mostani pletykákból értesülhettünk, a projektet legalább hatszor indították újra az utóbbi két évben. Újratervezés, újrafaragás és persze Steve Jobs kritikus szeme játszott szerepet a hosszú fejlesztésben.

Tulajdonképpen 2007 év végétől szállingóznak a pletykák a Newton utódjáról, az Atom processzorok megjelenésekor is rögtön előkerült az Apple 1989-ben indított fejlesztésének neve, egy iPhone-nál nagyobb, MacBooknál kisebb eszközbe ugyanis könnyen el lehetett képzelni az Intel kisfogyasztású termékét.

Sokan már azonban egy új Apple-fejleszésű processzort várnak a kézikütyübe, amit külön ebbe terveznek. A PA Semi tavalyi felvásárlásával az Apple megteremtette magának a feltételeit, hogy mindenki szeme elől gondosan elzárva fejleszthesse az igényeinek megfelelő processzort.

Bármelyiket is választja az Apple, biztosak lehetünk benne, hogy ez a termék sem a specifikációk és hardverelemek végigolvasása után lesz megismerhető. Meg az is lehet, hogy a pletyka csak egy újabb beetetés, amivel a cupertinói cég leplezi le a pletykás kollégáit. Ha tehát néhány héten belül elbocsátanak valakit a titoktartási szerződés megszegése miatt, akkor nem lesz új Newton jövőre.



Utazó iPhone: hóóóó

Na ezt figyeljétek.

Ezt nevezem túinvánnak. A hőségben (három percig) frissítő mínuszok mellett a fenséges látvány segít resetelni az agyat. Utazó iPhone-unk megbabonázva nézi a csipkés ormokat (nem tudom, van-e ilyen, de jól hangzik).

Csaba nevű olvasónk így írta le élményeit:

A kép 3800 méter magasan készült a Mont Blanc-ról. Két hétre mentem egy barátommal az Alpokba motorozni (Ausztria, Svájc, Franciaország, Olaszország), közben körbejártuk a Mont Blanc-t és még vagy harminc 2000 méter fölötti hágót.

Így jutottak le:




süti beállítások módosítása