almalé és kungfu Rólunk

Holnap este WWDC, idézzünk múltat

Nincs sok hátra, és minden kiderül. Lesz új iPhone? Új OS? Új szoftverek? Új hardverek? A legtöbb kérdésre valószínűleg igen a válasz, most már csak azt lenne jó tudni, hogy Steve Jobs feltűnik-e a színen. Hogy ő lesz-e a one more thing? Van rá esély, a legújabb hírek szerint ugyanis a vállalatvezető már júniusban visszatér gyermekéhez, az Apple-höz, és el sem tudok képzelni annál stílusosabb belépőt, mintha a WWDC-n jönne elő és venné át a szót a jó Philip Schillertől.

Pont akkora meglepetés lenne, mint az 1999-es MacWorldön Noah Wyle. Erről az eseményről mostanáig nem is tudtam, Handrás mutatta nekem az iPhone-ján, amikor a múlt héten beugrottam hozzá az XMS-be, hogy elhozzam tesztelésre az iDisznyót. Na de nézzük is meg, miről van szó:

Akik esetleg kevés filmet néztek az ezredfordulón, azoknak mondom, hogy Noah nemcsak úgy kedvtelésből játszotta el Steve Jobsot, ő alakította a vállalatigazgatót a szintén 1999-es Szilícium Völgy kalózaiban is. A nálunk csak videótékákig jutott filmet nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel Jobs és Bill Gates személyisége, aki tudni szeretné, hogyan indult a két versengő vállalat, és hogy mi az alapvető filozófiai különbség a két cég között.

A kulcsmondatok a két vezér szájából hangzanak el, amikor Jobs felfogja, hogy Gates egy ügyes csellel ellopta tőle a Mac OS felépítését, és átalakítva Windows néven IBM PC-klónok millióira telepítette azt. Steve először nyugtatni próbálja magát, amikor rájön, hogy az Apple egyedül maradt megszámlálhatatlan konkurensével szemben, majd Bill felvilágosítja az pc-iparág megalapítóját arról, hogy miként is működik a pc-s iparág.

Steve: We are better, than you are. We have better stuff

Bill: You don't get it Steve. That doesn't matter!

Jobs azóta is hisz abban, hogy igenis számít, hogy van értelme munkaórák millióit ölni jelentéktelennek tűnő apróságokba, és még ha Gatesnek igaza is volt abban az értelemben, hogy az Apple látszólag sosem dönti meg a Microsoft uralmát, az elmúlt években igenis közeledett egymáshoz a két vállalat: ma már csak másfélszer annyit ér a szoftveróriás, mint almás konkurense, 1997-ben, Jobs visszatérése előtt még hússzoros volt a különbség.

A holnap estén is múlik, hogy az évtizedek óta versengő két vállalat közelebb kerül-e egymáshoz, vagy a távolság megmarad. Mert nőni mostanában aligha fog.



Fake! Kamu! Apple! VIII. rész

Az eddigi talán legjobb fotót kaptuk SP-től, aki valami csodálatos véletlen folytán a következő terméket tudta lefotózni:

Érzitek az áttörést? Érzitek, ahogy haladunk a korral? Hogy végre nem nanókat, shuffle-öket másolnak a cégek, hanem iPod Touch őfelségét?

Ráadásul a gyártó az Orion, bár nem tudom, hogy ennek van-e bármi köze a magyar céghez. Gondolom nincs.

A funkciólista mindenesetre impresszív: van hangszínszabályozó, beépített hangszóró, adnak mellé driver cd-t (ilyesmit az iPodnál hiába is keresnél), van bővíthetőség, ráadásul a 17 ezer forintos árral sem tud versenyezni az Apple.

Akárhogy is nézem, Cupertino lassan lehúzhatja a rolót.



Kicsit elaludtam

Vagy az megvan, hogy letölthető a Google Chrome maces bétája?

Hogy már egy hónapja letölthető?

Hogy már a Macemen is van?

De csak a .dmg?

Nincs install.

Mert Félek.

Béta!



iPhone Video lesz az új mobil neve, lesz Bluetooth, minden

A nyakamat mondjuk nem tenném rá, de egy megfelelő pillanatban bevitt kattintás leleplezte az Apple napokon belül érkező telefonját. A júzer az AT&T honlapján szörfölgetett gyanútlanul, amikor beleszaladt az alábbi listába:

Akár még el is tudom képzelni, hogy valóban iPhone Videónak hívják majd a mobilt, hiszen hasonló megfontolás miatt kapta annak idején az iPod negyedik generációja a Photo nevet, ráadásul azt is tudjuk, hogy a telefon videófunkcióit erősíti majd leginkább az Apple, szóval minden egybevág.

Másik pletyka az utolsó rohamban, hogy végre mindenre lehet majd használni a Bluetooth-t: kontaktokat és játékokat másolhatunk majd rajta keresztül, nyomtathatunk vagy faxolhatunk a segítségével, modemként használhatjuk az iPhone-t, és egy headsettel párosítva mehet a vezetéknélküli zenehallgatás, telefonálás, bármilyen eszközzel. A jó hír az, hogy a szoftverfrissítésnek hála a második generációs mobil is megkapja ezeket a képességeket.

Egyébként másfél nap és megtudjuk, csak szólok.

Ha mégsem, vaníliafagyit eszem, mustárral a tetején, ahogy megígértem



Jövök Kalifornia!

Szóval jövő szombaton részben munkaügyben elutazom Kaliforniába, méghozzá a Szilícium Völgy nyomtatott áramkörökkel és informatikai szupersztárokkal terhelt közepébe. Nem ússza meg Palo Atlo, megkapja a magáét Mountain View, végiggurulok valami benzinzabáló bálnával az El Camino Realon, és természetesen felkeresem Cupertinót, az Apple-t, meg talán Steve Jobsot is.

Amint történik velem valami érdekes, megírom a helyszínről, de abban bízom, többet is tehetünk annál, minthogy várunk a véletlenre: biztos akad köztetek olyan, aki volt már a Szilícium Völgyben, aki remek tippeket tudna nekem adni azzal kapcsolatban, hogy milyen Apple related-dolgokat érdemes felkeresnem. Szóval ez a post célja: várom az ötleteket, és persze írjon olyan is, aki még sosem járt az államokban, de eszébe jutott valami igazán vicces, kihagyhatatlan ökörség.




süti beállítások módosítása